• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

اگر در حال خواندن این مقاله هستید و به دنبال روش جلوگیری از هک وای فای می‌گردید، بدون شک متوجه اتمام مشکوک و زودهنگام حجم اینترنت‌تان شده‌اید. هیچ حسی بدتر از این نیست که به تازگی هزینه زیادی بابت اینترنت‌ خانگی‌ و یا شرکت‌مان پرداخت کرده باشیم اما یک هفته نگذشته، این حجم زیاد سریعا به اتمام برسد.

شاید در چند سال گذشته که اکثر مودم‌ها سیمی بودند، چنین اتفاقی به ندرت رخ می‌داد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن مدم‌های وای‌فای، دردسرهایشان هم زیادتر شده است. ما در این مطلب قصد داریم روش‌های مختلف جلوگیری از هک وای فای را به طور کامل بررسی کنیم، پس با ما همراه باشید.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش جلوگیری از هک وای فای؛ از کجا بدانیم هک شده‌ایم؟

قبل از این که بخواهیم به دنبال روش جلوگیری از هک وای فای باشیم، بهتر است ابتدا نشانه‌‌های بارز آن را بررسی کنیم. چرا که همیشه اتمام سریع حجم اینترنت نمی‌تواند دلیل بر هک شدن وای فای باشد. برای مثال، ممکن است بدون این که اطلاع داشته باشید، یک یا چند نمونه از نرم‌افزارهایتان آپدیت‌های سنگینی را دانلود کرده باشند.

از طرفی دیگر، ممکن است یکی از اعضای خانواده که معمولا فرزندان کم سن و سال هستند، با بازی‌های آنلاین حجم اینترنت را سریعا تمام کنند. در نتیجه نمی‌توانیم با قطع و یقین بگوییم که فقط اتمام سریع حجم می‌تواند اصلی‌ترین دلیل هک شدن وای فای باشد. حالا که متوجه این موضوع شدیم، سوال اصلی این است که از کجا بدانیم وای‌فای‌مان هک شده است؟

بیشتر بخوانید: بازیابی شماره های پاک شده گوشی هواوی با برنامه Android Data Recovery

یکی از مهم‌ترین مواردی که نشان می‌دهد وای‌فای‌مان به احتمال زیاد هک شده، پایین آمدن سرعت اینترنت است. شاید زمانی که اینترنت خانه را با افراد دیگر به اشتراک بگذارید، افت سرعت چیز کاملا عادی باشد. اما زمانی که با هیچ فرد دیگری اینترنت‌تان را به اشتراک نگذاشتید، نباید دچار افت سرعت شدید شوید.

برای این کار بهتر است ابتدا تمام اتصالات خانه‌تان را به اینترنت خانه قطع کرده و فقط با سیستم‌تان به اینترنت متصل شوید و سرعت اینترنت‌تان را مجددا کنترل کنید. گاهی اوقات ممکن است مشکل از خطوط تلفن، مخابرات و یا مرکز شرکتی باشد که به شما خدمات اینترنت ارائه می‌دهد. با چک کردن این موارد هم، اگر مشکلتان حل نشد، به احتمال زیاد وای فای خانه‌تان هک شده است.

روش جلوگیری از هک وای فای


چطور از هک وای فای جلوگیری کنیم؟

اولین و بهترین روش جلوگیری از هک وای فای وارد شدن به صفحه تنظیمات مودم است. چرا که فقط از طریق وارد شدن به تنظیمات مودم می‌توانیم کاری کنیم که هرگز مودم‌مان هک نشود. روش‌های مختلفی برای این کار وجود دارد که بسته به نوع مودم می‌تواند کاملا متفاوت باشد.

به طور کلی این سه مودم،‌ یعنی D-Link، TP-LINK و Zyxel کاربرد زیادی در کشورمان دارند و اکثر مردم از این برندها استفاده می‌کنند. در نتیجه، وارد شدن به صفحه تنظیمات مودم کار چندان سختی نبوده و می‌توانید خودتان هم به راحتی این کار را انجام دهید. برای این کار چند روش مختلف را برایتان توضیح خواهیم داد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: علت پریدن آنتن گوشی + پیداکردن راهکارهای مناسب

اولین روش این است که در یک تب جدید مرورگر گول ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ را تایپ کرده و سپس Enter را بزنید. پس از آن باید نام کاربری و رمز عبور را بزنید تا وارد تنظیمات اصلی شوید. اگر با تایپ کردن این آدرس وارد تنظیمات مودم‌تان نشدید، می‌توانید دفترچه مودم‌تان را مطالعه کنید تا آن را پیدا کنید.

شاید دفترچه مودم‌تان را در دسترس نداشته باشید. اگر چنین باشد، می‌توانید آدرس تنظیمات مودم‌تان را با جست‌وجو در گوگل پیدا کنید. فقط کافی است که نام مودم و مدل‌ آن را تایپ کرده تا بتوانید آدرس تنظیمات مودم را پیدا کنید. آخرین راهکار هم تماس با پشتیبانی شرکتی است که ADSL را از آنجا خریداری کرده‌اید.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش اول جلوگیری از هک وای فای: تغییر رمز کاربری مودم

معمولا زمانی که رمز کاربری یا پسورد مودم ساده و قابل هک باشد، مشکلات زیادی برای کاربران پیش می‌آید. در غیر این صورت، یعنی با تغییر رمز عبور مودم، به سختی می‌توان آن را هک کرد. در نتیجه، مهم‌ترین و اولین اقدامی که باید برای جلوگیری از هک شدن وای‌فای‌تان انجام دهید، ایجاد یک رمز عبور اختصاصی برای مودم‌تان است.

این بهترین روش جلوگیری از هک وای فای است که اکثر از آن استفاده می‌شود. اما نکته بسیار مهمی که در این مرحله وجود دارد، یادداشت کردن پسورد جدیدی است که ایجاد کرده‌اید. شما می‌توانید پسورد جدید را داخل یکی از درایوهای سیستم‌تان و یا روی دفترچه راهنمای خود مودم یادداشت کنید.

بیشتر بخوانید: روش ریست کردن لپ تاپ لنوو؛ دلایل و راهکارها

حالا شاید این سوال برایتان پیش بیاید که چرا تغییر رمز عبور تا این اندازه مهم است؟‌ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که همیشه، یعنی در اکثر مواقع، کلمه عبور و نام کاربری تمام مودم‌ها Amdin/Admin است. بدین معنا که با تایپ کردن واژه Admin هم در نام کاربری و هم کلمه عبور، می‌توانید وارد تنظیمات مودم شوید.

خب طبیعی است فردی که چنین رمز عبور و نام کاربری ساده‌ای را بداند می‌تواند وارد تنظیمات مودم شما شده و آن را به راحتی هک کند. بدتر از این، هک کردن سیستم‌تان از طریق مودم است که اگر یک هکر حرفه‌ای پشت این قضیه باشد، می‌تواند به راحتی این کار را انجام دهد. در نتیجه، تغییر پسورد مودم مهم‌ترین روش جلوگیری از هک وای فای است که باید در وهله اول انجام گردد.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش دوم: تغییر SSID یا نام مودم

زمانی که وای فای شما هک می‌شود، فردی که می‌خواهد مجدد این کار را انجام دهد، به طور دقیق می‌داند که باید روی کدام اسم وای فای کار قبلی‌اش را انجام دهد. اگر به طور مجددا با همان نام قبلی‌تان مودم را تنظیم کنید، احتمال این که مجددا طعمه همان هکر قبلی شوید، بسیار زیاد خواهد بود.

در نتیجه، بهترین روش تغییر نام SSID یا نام مودم است. منظور ما یک نوع تغییر اساسی و تمام کمال است. طوری که نام جدیدتان 180 درجه با قبلی فرق داشته باشد. سعی کنید از انتخاب نام‌های مشابه و حتی شبیه به هم پرهیز کنید. باید نامی را انتخاب کنید که کاملا بی‌ربط به قبلی باشد. در واقع روش‌های زیادی برای این کار وجود دارد.

بیشتر بخوانید: روش کار با کلاب هاوس رسانه‌ ای مبتنی بر صدا

برای مثال، می‌توانید نام مستعار مورد علاقه‌تان و یا یکی از کاراکترهای فیلم‌های معروف را در آن قرار دهید. توجه داشته باشید که هرگز در بخش نام کاربری شماره تلفن همراه و یا اطلاعات مهم‌تان را در آن قرار ندهید. البته می‌دانیم که هرگز این کار را انجام نمی‌دهید، ولی محض اطمینان باید روی این موضوع تاکید می‌کردیم.

خب، حالا مرحله بعدی مربوط به انجام دادن این کار می‌شود. باید ابتدا وارد بخش wireless settings شده و سپس گزینه Setup را انتخاب نمایید. از آنجا می‌توانید نام SSID یا مودم‌تان را تغییر دهید.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش سوم: رمزنگاری ایمن و قوی بهترین روش جلوگیری از هک وای فای

بهترین روش جلوگیری از هک وای فای ایجاد یک رمز کاملا قوی و امن است. شاید با خودتان فکر کنید منظور ما فقط تایپ کردن چند عدد به حروف بزرگ و کوچک و افزودن اعداد باشد. در صورتی که بحث ما نوع رمزگذاری است. اجازه بدهید بیشتر در این باره توضیح دهیم. در واقع ما 2 نوع رمزگذاری داریم که اولی WEP/ WPA و دومین روش رمزگذاری از طریق WPA2 است.

اگر در این باره اطلاعات کافی ندارید، باید بگوییم که رمزگذاری به روش WEP/ WPA از قدیمی‌ترین راهکارهای ایجاد رمز بوده و نمی‌تواند گزینه مناسبی برایتان باشد. چرا که به راحتی می‌توان مودم را هک کرد. اما در مورد رمزگذاری نوع دوم همه چیز فرق دارد.

بیشتر بخوانید: لپ تاپ ایسوس چقدر شارژ نگه میدارد؟

رمزگذاری از نوع WPA2 کاملا مطمئن و امن بوده و روشی جدیدتر به شمار می‌آید. برای این که بخواهید رمزتان هک نشود، بهترین روش جلوگیری از هک وای فای، رمزگذاری از طریق WRA2 خواهد بود. با استفاده از این روش، دیگر هکرها به راحتی قادر به شناسایی رمز مودمتان نخواهند بود و سراغ قربانی دیگری خواهند رفت که در همان نزدیکی‌ها قرار دارد و احتمالا از روش اول برای رمزگذاری مودمش استفاده کرده است.

برای این کار فقط کافی است وارد تنظیمات مودم شده و سپس داخل بخش wireless security settings شوید. اگر مودم‌تان جدید باشد، حتما روش رمزنگاری WRA2 را دارد که می‌توانید همان را انتخاب کرده و سایر مراحل رمزنگاری‌تان را پیش ببرید.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش چهارم: جلوگیری از هک وای فای با فیلتر کردن مک آدرس

اجازه بدهید قبل از این که در مورد تغییر یا فیلتر کردن مک آدرس صحبت کنیم، راجع به مفهوم آن توضیحات مختصری دهیم. در واقع مک آدرس یا همان MAC address یک نوع آدرس اختصاصی و کاملا منحصربه‌فرد است که توسط آن دستگاه‌هایی نظیر لپ‌تاپ، تلفن همراه، تبلت، کامپیوتر (PC) و… به اینترنت متصل می‌شوند.

یعنی هر مودمی یک مک آدرس مشخص دارد که در اختیار این دستگاه‌ها قرار می‌دهد تا از طریق آن به اینترنت متصل شوند. حالا کسی که می‌خواهد مودم شما را هک کند، می‌توانید از همان مک آدرس عمومی که در اختیار تمام سیستم‌ها قرار گرفته، مودم‌تان را هک کند. برای این کار نیاز به تغییر و یا فیلتر کردن مک آدرس خواهیم داشت.

بیشتر بخوانید: فرق مودم و روتر؛ ابزارهایی برای دسترسی به اینترنت

اجازه بدهید یک مثال ساده بزنیم، فرض کنید یک قلعه‌ای دارید که می‌خواهید آن را از دست دشمنان حفظ کنید. حالا این قلعه یک شاه‌راه اصلی دارد که همه آن را می‌دانند. بدون شک دشمن هم از همان راه اصلی که عیان است، به شما حمله خواهد کرد. برای جلوگیری از نفوذ دشمن باید یک راه مخفی و یا در پشتی در اختیار دوستانتان قرار دهید تا فقط خود‌ی‌ها وارد قلعه‌تان شوند.

در مورد تغییر مک آدرس هم، چنین چیزی صدق می‌کند. شما با وارد کردن هر کاربری دقیقا خودتان تصمیم می‌گیرید که چه کسی به مودم‌تان متصل شود و به جز افراد مشخص شده، مک آدرس شما برای بقیه کاملا مسدود خواهد شد.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش پنجم: ضعیف کردن سیگنال مودم

یکی دیگر از عواملی که منجر به هک وای فای می‌شود، سیگنال بسیار قوی آنتن‌های مودم است. برخی از مودم‌های 2 آنتن، سیگنال ارسالی بسیار قوی دارند، یعنی می‌توانند شعاع زیادی را تحت پوشش خود قرار دهند. در چنین شرایطی، طبیعی است که هکرها به راحتی بتوانند رمز مودم‌تان را هک کنند.

یعنی برای این کار اصلا نیازی به تلاش زیادی هم نخواهند داشت چرا که با نزدیک شدن به محدوده‌ای که مودم‌تان آنجا را تحت‌الشعاع خودش قرار می‌دهد، به راحتی می‌توانند این کار را انجام  دهند. حالا اگر شما هم چنین شرایطی دارید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما از روش‌های مختلف برای ضعیف کردن سیگنال مودم‌تان استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید: 10 روش ساده برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک در هر سیستمی که دارید

اگر خانه و یا شرکت‌تان طوری است که نیاز به پوشش بیش از حد سیگنال مودم‌تان ندارید، بهتر است آن را تضعیف کنید. مثلا ممکن است فضای داخلی‌تان کوچک بوده و حتی یک مدم تک آنتنه هم برای‌تان کافی باشد. پس در چنین شرایطی، داشتن یک مودم 2 آنتن قوی، فقط ریسک هک شدن مودم‌تان را افزایش می‌دهد.

حالا اگر می‌خواهید بدانید که چگونه می‌توانید سیگنال بسیار قوی مودم‌تان را تضعیف کنید، در اینجا یک راهکار بسیار ساده در اختیارتان قرار خواهیم داد. شما می‌توانید با استفاده از یک فویل فلزی (نوعی که برای آشپزی استفاده می‌کنید) برای پوشش آنتن‌های مودم استفاده کنید. سعی کنید فویل را به خوبی دور آنتن‌های مودم‌تان بپیچید تا سیگنال آن ضعیف‌تر شود.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش ششم: به‌روزرسانی فریم ویر مودم

یکی دیگر از مواردی که می‌تواند بهترین روش جلوگیری از هک وای فای باشد، به‌روزرسانی فریم ویر است. در واقع فریم ویر روتر (Router firmware) یک برنامه‌ای است که پروتکل‌های روتینگ و مکانیسم امنیتی روتر را مدیریت می‌کند. در واقع هر چیزی که مربوط به امنیت باشد، از اهمیت بالایی برخوردار می‌شود.

چرا که مسیرهایی برای هکرهای مزاحم به شمار می‌آید و آن‌ها می‌توانند از این مسیرها وارد سیستم‌ وای‌فای‌تان شده و آن را هک کنند. این موضوع هم، شباهت زیادی به بحث فیلتر کردن مک آدرس دارد. با این که هر دو،‌ مقوله‌ای کاملا جدا هستند،‌ اما کار اصلی هر 2 روش، مسدود کردن تمام مسیرهایی است که هکرها می‌توانند از طریق آن وای فای ما را هک کنند.

بیشتر بخوانید: تفاوت واتساپ با واتساپ بیزینس + یک روش برای معرفی و مدیریت کسب و کارها

برای این کار هم بهترین روش ممکن به‌روزرسانی فریم ویر مودم است. چرا که از این طریق دسترسی هکرها را به طور کلی مسدود خواهید کرد. با استفاده از تغییر و یا به‌روزرسانی فریم ویر مودم‌تان، می‌توانید تا حد قابل توجهی از هک شدن مودم‌تان جلوگیری نمایید. چرا که این یکی از اصلی‌ترین راه‌های هک شدن مودم بوده و با به‌روزرسانی آن، جلوی چنین کاری گرفته خواهد شد.

برای این کار می‌توانید وارد تنظیمات مودم‌تان شده و از آنجا وارد بخش فریم ویر مودم‌تان شوید. سپس می‌توانید با به‌روزرسانی فریم ویر مودم‌تان، مسیرهای قبلی را برای هکرهای مزاحم،‌ مسدود کنید. این بهترین روش جلوگیری از هک وای فای بوده که می‌توانید از آن استفاده نمایید.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش هفتم: استفاده از ابزارهای مفید برای رصد کاربران

گاهی اوقات تمام شدن حجم‌مان زودتر از موعد مقرر، پایین آمدن سرعت و به طور کلی هک شدن مودم‌مان، به قدری کلافه‌کننده می‌شود که دلمان می‌خواهد هرچه زودتر بدانیم چه کسی این کار را انجام می‌دهد. یعنی می‌خواهیم بدانیم دقیقا چه کسانی بدون اجازه، در حال استفاده از اینترنت‌مان هستند.

شاید تصور کنید که برای پی بردن به چنین چیزی، هیچ روشی وجود ندارد، اما در واقع می‌توانید با استفاده از ابزارهای قدرتمند و نرم‌افزارهای قوی پی به این موضوع ببرید. سپس متوجه خواهید شد که دقیقا چه کسانی در حال استفاده از اینترنت شما هستند. این یکی از بهترین روش جلوگیری از هک وای فای به شمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: فرق فعال بودن یا فعال نبودن گوشی آیفون در چیست؟ (Active & Not Active)

نرم‌افزارهای متعددی وجود دارند که می‌توانند تمام کاربران متصل به وای‌فای‌تان را به راحتی مشخص کنند. یکی از این نرم‌افزارها Who’s On My Wifi است. با استفاده از این نرم‌افزار می‌توانید به طور کاملا دقیق تمام کاربرانی که به وای فای شما متصل هستند را شناسایی کنید.

سپس قادر خواهید بود دسترسی افراد ناشناس را از طریق تنظیمات مودم‌تان، به وای فای قطع کنید. با استفاده از این روش، آن‌ها دیگر قادر به استفاده از مودم‌تان نخواهند بود. این یکی از بهترین روش جلوگیری از هک وای فای به شمار می‌آید که افراد زیادی از آن استفاده می‌کنند.

روش جلوگیری از هک وای فای


روش هشتم: هنگام خروج از خانه، وای فای را خاموش کنید

شاید این کار مناسب‌ترین روش جلوگیری از هک وای فای نباشد، اما انجام دادنش چندان هم بی‌تاثیر نیست. معمولا زمانی که وای فای به حال خودش رها شود، مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرد. فرض کنید که وای فای شما همیشه روشن بوده و هر زمان که هکرها فرصت پیدا کردند می‌توانند آن را هک کنند.

اما اگر فقط هنگام استفاده از آن، وای‌فای‌تان روشن باشد، هکرها کمتر فرصت سوءاستفاده از اینترنت‌تان را پیدا خواهند کرد. فرض کنید که شب هنگام، پس از استفاده از وای‌فای‌تان آن را خاموش کنید. هکرهایی که اکثر شب‌ها از اینترنت‌ شما استفاده می‌کنند، دیگر مجال این کار را نخواهند داشت. چرا که دیگری مودمی به برق وصل نبوده تا داده‌‌ها را دریافت کند.

بیشتر بخوانید: ساده‌ترین آموزش فعال کردن حسگر اثر انگشت لپ تاپ و کامپیوتر

خاموش کردن مودم علاوه بر این که به عنوان یک روش جلوگیری از هک وای فای به شمار می‌آید، برای دستگاه‌تان هم بهتر خواهد بود. بسیاری از مودم‌هایی که شبانه‌روز روشن هستند، اکثرا دچار خرابی برد و یا قطعات داخلی می‌شوند. بهترین کار ممکن خاموش کردن مودم، هنگامی است که از آن استفاده نمی‌کنید.

ممکن است این کار اکثر فراموش‌مان شود. اما می‌توانید از یک پریز هوشمند زمان‌دار استفاده کنید. این پریز‌ها چند نوع زمان مختلف برای قطع کردن جریان برق دارند. مثلا می‌دانید که کارتان با اینترنت تا 2 ساعت بعد تمام خواهد شد. حالا می‌توانید زمان پریز را برای 2 ساعت دیگر تنظیم کنید تا به صورت خودکار جریان برق را قطع کرده و مودم‌تان را خاموش کند.

روش جلوگیری از هک وای فای


جمع‌بندی

همان‌طور که در این مقاله خواندید، روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید با استفاده از آن‌ها جلوی هک وای فای را بگریید. در اینجا بهترین راهکارها را برایتان معرفی کردیم تا بدانید چطور از هک وای فای جلوگیری کنیم. تمام این روش‌ها یکی از بهترین گزینه‌هایی هستند که به عنوان بهترین روش جلوگیری از هک وای فای به شمار می‌آیند.

شما می‌توانید با استفاده از این راهکارها به صورت تضمینی جلوی هک وای‌فای‌تان را بگیرید. اگر خودتان علاوه بر مواردی که ذکر کردیم، روش‌های دیگری را مفید می‌دانید، خوشحال می‌شویم آن‌ها را با هم به اشتراک بگذارید.

بهترین روش جلوگیری از هک وای فای چیست؟

بهترین روش جلوگیری از هک وای فای ایجاد یک رمز قوی و امن است. البته منظور ما فقط تایپ کردن چند عدد به حروف بزرگ و کوچک و افزودن اعداد نیست. بحث ما نوع رمزگذاری است. که اولی WEP/ WPA و دومین روش رمزگذاری از طریق WPA2 است. در این مقاله این دو نوع رمزگذاری توضیح داده شده است.

نشانه های هک وای فای چیست؟

اتمام سریع حجم اینترنت، پایین آمدن سرعت اینترنت از نشانه های هک وای فای هستند؛ البته این موارد ممکن است به دلیل مشکل در خطوط تلفن، مخابرات و یا مرکز شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت بوجود آمده باشد. شما می‌توانید این موارد را چک کنید اگر مشکل حل نشد به احتمال زیاد وای فای هک شده است.

آیا خاموش کردن مودم از هک شدن وای فای جلوگیری می کند؟

شاید این بهترین روش برای جلوگیری از هک شدن وای فای نباشد! اما قطعا بی تاثیر هم نیست. مثلا اگر هنگام خروج از خانه یا شب ها مودم خود را خاموش کنید هکرها کمتر فرصت سوءاستفاده از اینترنت‌تان را پیدا خواهند کرد.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.