• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

اگر عملکرد لپ تاپ خود را به اندازه کافی برای اجرای بازی‌های مختلف کافی نمی‌دانید، می‌توانید یک کارت گرافیک اکسترنال را امتحان کنید. اما آیا واقعا چنین کاری ارزشش را دارد؟ راهنما خرید کارت گرافیک اکسترنال کمک کننده خواهد بود.

واحد پردازش گرافیک اکسترنال (eGPU) انتخابی بسیار عالی است و شما می‌توانید از طریق لپ تاپ، گرافیکی در حد و اندازه‌ی کامپیوتر را دریافت کنید. این بدان معنی است که شما برای تجربه بازی‌های سطح بالا و سنگین روی لپ تاپ، کافی است که این کارت گرافیک اکسترنال را با خود حمل کنید.

اما آیا آن‌ها در برابر GPU های داخلی می‌توانند رقابت کنند؟ آیا ارزش این را دارد که چندین هزار تومان از دارایی خود را برایشان خرج کنید؟ واقعا چقدر می‌توانید انتظار عملکردی درخشان از این دستگاه‌ها را داشته باشید؟ متاسفانه، انتظارات شما و واقعیتی که دریافت می‌کنید، ممکن است با کارت گرافیک اکسترنال بسیار متفاوت باشد. البته هنوز می‌توانیم کمی امیدوار باشیم. با این مقاله همراه شوید تا کمی بیشتر ماجرا را بسط دهیم.

مطالبی که درباره‌ی کارت گرافیک اکسترنال باید بدانید؟

  1. GPU های اکسترنال چگونه کار می‌کنند؟
  2. عملکرد کارت گرافیک اکسترنال
  3. داک‌های GPU اکسترنال، گران هستند
  4. اهمیت تحقیق
  5. عملکرد بهتر گرافیکی
  6. GPU های اکسترنال رفته رفته بهتر خواهند شد
  7. بهترین کارت‌های گرافیک اکسترنال کدامند؟
  8. آیا GPU اکسترنال برای شما مناسب است؟

کارت گرافیک اکسترنال

معرفی کارت گرافیک اکسترنال

در بیشتر موارد، GPU خارجی به یک پایه متصل شده است. یک جایگاه GPU اکسترنال دارای یک درگاه PCIe برای کارت گرافیک بوده و معمولا یک کابل Thunderbolt یا USB-C برای اتصال آن به رایانه شما دارد.

استفاده از داک می‌تواند به سادگیه نصب کارت گرافیک، نصب درایورها، راه‌اندازی مجدد و نصب هرگونه نرم افزار سفارشی روی آن باشد. البته تجربه‌ی شما بسته به سخت‌افزاری که بهره می‌برید، می‌تواند متفاوت باشد.

بیشتر بخوانید: 10 روش ساده برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک در هر سیستمی که دارید

پس از راه‌اندازی، کامپیوتر شما، درخواست‌های گرافیکی را به جای ارسال به سمت پردازشگر پیش فرض ارائه شده با آن، به سمت GPU اکسترنال هدایت خواهد کرد. از نظر تئوری، این فرایند عملکرد گرافیکی بهتری را برای شما به همراه خواهد داشت، چرا که به‌طور کلی، لپ تاپ‌ها قدرت پردازش گرافیکی زیادی ندارند. به خاطر داشته باشید که می‌توانید از پردازنده گرافیکی اکسترنال، برای دسکتاپ خود نیز استفاده کنید، اما این قطعات برای استفاده روی لپ تاپ‌ها در نظر گرفته شده‌اند و رایج‌تر هستند.

با استفاده از کارت گرافیک بزرگ‌تر و قدرتمندتر، عملکرد گرافیکی بهتری خواهید داشت. شاید حتی به‌اندازه کافی برای انجام برخی از بازی‌های سنگین که از کارت گرافیک شما انرژی زیادی را دریافت می‌کنند نیز مناسب باشد. تا اینجا همه چیز عالی به نظر می‌رسد؛ درست است؟

کارت گرافیک اکسترنال

عملکرد کارت گرافیک اکسترنال

متاسفانه، استفاده از پردازنده گرافیکی اکسترنال، عملکردی مشابه عملکرد GPU داخلی را نخواهد داشت. حال سوال اینجاست که چقدر از عملکرد آن کاهش پیدا می‌کند؟ تخمین زده شده است که این ضرر عملکردی در حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد است. این مسئله چندان مهم نیست، خصوصا با توجه ظرفیت فوق‌العاده زیادی که جدیدترین کارت‌های گرافیکی پیشرفته امروزه ارائه می‌کنند و شما می‌توانید آن‌ها را از بازار تهیه کنید، یقینا چیز زیادی از دست نخواهید داد.

با این حال، ضرر عملکردی چیزی است که ارزش دانستن در مورد آن را دارد. اگر می‌خواهید جدیدترین عناوین AAA در صنعت بازی‌های ویدیویی را با تنظیمات فوق‌العاده بالا بازی کنید، ممکن است که استفاده از کارت گرافیکی اکسترنال، چنین عملکردی را روی لپ تاپ برای شما فراهم نکند. این بدان معنا نیست که GPU اکسترنال عملکرد گرافیکی لپ تاپ را بهبود نمی‌بخشد، بلکه یقینا این کار را انجام می‌دهد. اما ممکن است که دستاوردها آن‌طور که فکرش را می‌کنید، نتواند تجربه‌ی شما را در بازی بهبود بخشد.

بیشتر بخوانید: آموزش آپدیت درایور کارت گرافیک در ویندوزهای ۱۰ و ۷

حال سوال اینجاست که چرا؟ دلیل این بیشتر بدین خاطر است که لپ تاپ‌ها فقط برای تامین انرژی کافی تنظیم نشده‌اند. اگر چنین باشد، احتمال زیادی وجود خواهد داشت که لپ تاپ از یک پردازنده گرافیکی یکپارچه برخوردار باشد و نیاز به پردازنده گرافیکی اکسترنال در آن نادیده گرفته شود. به‌علاوه، در حالی که یک پورت PCIe می‌تواند داده‌های زیادی را خیلی سریع منتقل کند، حتی آخرین پورت‌های Thunderbolt و USB-C نیز نمی‌توانند با این نرخ داده مطابقت لازم را داشته باشند.

CPU لپ تاپ شما نیز احتمالا برای کنترل یک پردازنده گرافیکی قدرتمند اکسترنال طراحی نشده است. باز هم باید گفت، این یک معامله دو سر باخت نیست و شما به حال بهبود قابل توجهی در عملکرد کارت گرافیک خود خواهید داشت، اما ممکن است که اثرات آن آن‌طور که فکرش را می‌کنید، نباشد. این امر به‌ویژه در پردازنده‌های قدیمی و کندتر بیشتر صدق می‌کند.

کارت گرافیک اکسترنال

داک‌های GPU اکسترنال، گران هستند

اگرچه یک داک GPU اکسترنال اساسا فقط یک قطعه مادربرد کوچک با یک پورت PCIe و یک کابل اتصال است، اما در نهایت می‌تواند مقدار شگفت انگیزی از انرژی را در خود تلف کند و آن را از بین ببرد. شما چند میلیون تومان برای این کارت گرافیک اکسترنال هزینه کرده‌اید و بخش مهمی از آن را طی این مورد از دست خواهید داد. البته هزینه‌ی لپ تاپ نیز در این زمینه مطرح است و نباید آن را فراموش کرد.

برخی از داک‌ها فقط با برندهای خاصی از لپ تاپ‌ها سازگار هستند. بدین معنی که در صورت دریافت نسخه‌ی جدید، قادر به انتقال آن‌ها نخواهید بود. این هزینه‌ی دیگری است که باید در نظر گرفته شود. در آن‌سوی ماجرا، بسیاری از لپ تاپ‌هایی که به‌طور رسمی گواهی کار با یک GPU اکسترنال خاص را ندارند، در واقع در این زمینه تنها در حد قابل قبولی خوب کار خواهند کرد. اگر می‌خواهید که سطح عملکرد آن‌ها افزایش یابد، مجبور خواهید بود که از یک سری ترفندها استفاده کنید.

کارت گرافیک اکسترنال

اهمیت تحقیق

داک‌های GPU اکسترنال دارای تنوع، سازگاری و ویژگی‌های بسیار متنوعی هستند که می‌توانید به مواردی از آن‌ها اشاره کنیم. داک OWC Mercury Helios 3 فقط کارت‌های ۷۵ اینچی را پشتیبانی می‌کند و داک Akitio Node نیز تنها قادر است که کارت گرافیک اکسترنال نیمه بلند را پشتیبانی کند. تقویت کننده گرافیک Alienware هیچ پورت USB یا Thunderbolt ندارد و به‌جای آن از یک اتصال اختصاصی استفاده می‌کند. داک HP Accelerator Omen دارای یک پورت ساتا برای اتصال HDD یا SSD اضافی است.

علاوه بر این، هر یک از پردازنده‌های گرافیکی اکسترنال ذکر شده، دارای شرایط سازگاری خاصی هستند که ممکن است لازم باشد تا آن‌ها را در نظر داشته باشید. برخی از آن‌ها هم اهمیتی نخواهند داشت. همان‌طور که قبلا گفته شد، تقویت کننده گرافیکی Alienware دارای یک اتصال اختصاصی است و فقط با لپ تاپ‌های Alienware کار خواهد کرد. داک GPU اکسترنال Razer Core فقط با Thunderbolt 3 کار می‌کند و Asus ROG XG Station 2 نیز به هیچ عنوان مشخص نیست که با کدام محصولات غیر ایوس می‌تواند سازگاری داشته باشد.

بیشتر بخوانید: تفاوت CPU و GPU در چه چیزهایی‌ست؟

به‌طور خلاصه، اگر می‌خواهید کارت گرافیک اکسترنال تهیه کنید، باید مدت زمانی را صرف تحقیقات خود کرده و اطمینان حاصل کنید که کارایی لازم را با لپ تاپ شما خواهد داشت. خوشبختانه افراد زیادی به GPU اکسترنال علاقه‌مند هستند و آن‌ها قبلا ترکیبیات زیادی را مورد آزمایش قرار داده‌اند و از این اینترنت می‌توانید اطلاعات مفیدی را دریافت کنید. اگر مطمئن نیستید که از کجا باید شروع کنید، می‌توانید صفحه‌ی reddit/r/eGPU را بررسی کنید. این یک زیرمجموعه فعال با تعداد زیادی از افرادی است که ممکن است بتوانند به شما در این زمینه کمک کنند.

کارت گرافیک اکسترنال

عملکرد بهتر گرافیکی

علیرغم اشکالاتی که در این زمینه وجود دارد، کارت‌های گرافیکی اکسترنال یقینا جوابگو هستند. شما عملکرد گرافیکی بهتری از لپ تاپ دریافت خواهید کرد و آن‌ها می‌توانند برای شما این امکان را فراهم کنند که بازی‌ها یا برنامه‌هایی که اجرا می‌کنید و قبلا برای‌تان به‌خوبی کار نمی‌کردند، این‌بار با موفقیت اجرا شوند. معیارهای زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد، پردازنده‌های گرافیکی اکسترنال باعث افزایش چشمگیر قدرت گرافیکی به ویژه در مک بوک‌ها شده است.

دشوار خواهد بود که بگوییم دقیقا GPU اکسترنال شما چه میزان تقویت گرافیکی برای لپ تاپ شما خواهد داشت یا به‌راحتی می‌تواند روی همه‌ی تسک‌های شما کار بکند یا خیر. با این حال، اگر لپ تاپ شما نمی‌تواند یک بازی خاص را اجرا کند و شما واقعا درصدد اجرای آن هستید، یک کارت گرافیک اکسترنال می‌تواند راه حل مناسبی برای شما باشد.

GPU های اکسترنال رفته رفته بهتر خواهند شد

مسئله پهنای باند Thunderbolt/USB-3 قرار نیست که به‌طرز جادویی برطرف شود. سخت‌افزار و نرم‌افزار GPU اکسترنال همچنان در طول سال‌های آینده بهبود می‌یابند و احتمالا بهبود GPU اکسترنال بیش از همه خواهد بود.

بسیاری از افراد به GPU اکسترنال علاقه‌مند هستند و صنعت گران نیز به‌همین واسطه توجه ویژه‌ای به آن خواهند داشت. علاوه بر این، تولیدکنندگان سخت‌افزار می‌خواهند که پردازنده‌های گرافیکی خود را در اختیار افراد بیشتر قرار دهند. به‌همین ترتیب، انگیزه زیادی برای ادامه پیشرفت فناوری در این زمینه وجود دارد.

کارت گرافیک اکسترنال

بهترین کارت گرافیک اکسترنال کدام است؟

سرانجام، چندین مورد عالی GPU اکسترنال در بازار وجود دارد که بسته به بودجه و نیازتان می‌توانید آن‌ها را بررسی کنید. ما در این بخش به چند مورد از آن‌ها اشاره خواهیم داشت.

گیگابایت یک برند معتبر در تولید کارت گرافیک است و AORUS Gaming Box آن مشتی عظیمی بر بازار GPU خارجی محسوب می‌شود که با یک بسته بندی شیک در اختیار شما قرار می‌گیرد. AORUS Gaming Box با 8GB GTX 1070 Mini ITX عرضه شده است و کوچک‌تر از نمونه رومیزی تمام اندازه خودش است، اما همچنان عملکرد مشابهی را با آن خواهد داشت.

Gaming Box گیگابایت با استفاده از Thunderbolt 3، به لپ تاپ شما متصل می‌شود. GTX 1070 Mini ITX دارای یک پورت HDMI، یک پورت Display و دو پورت DVI و همچنین چهار اسلات USB 3.0 است. امتیاز دیگر Gaming Box وزن آن است. وزن این محصول تقریبا ۲ کیلوگرم است و رفت و آمد با آن بسیار ساده خواهد بود. علاوه بر این، AORUS Gaming Box به صورت یک بسته‌ی واحد ارائه می‌شود و بنابراین هیچ گونه فرایند نصب اذیت کننده برای کاربر نخواهد داشت.

کارت گرافیک اکسترنال

بهترین پردازنده گرافیکی اکسترنال AMD: Akitio Node Pro With AMD RX 580

Akitio Node Pro With AMD RX 580 به نظر نامی ناآشنا است، اما نمی‌توان از مزایای بسیار زیاد آن گذشت. ویژگی شماره یک آن این است که از منبع تغذیه ۵۰۰ وات اضافی برای کارت گرافیک اکسترنال خود برخوردار است. برای لحظاتی که شما به حداکثر توان کارت گرافیک خود نیاز داشته باشید، می‌توانید آن را به این کارت گرافیک اکسترنال وصل کرده و یک خروجی بهینه را دریافت کنید.

علاوه بر این، گرچه این گزینه بسیار عالی برای استفاده از یک کارت گرافیک اکسترنال از برند AMD است، اما شما همزمان می‌توانید به‌راجتی GPU AMD خود را با کارت انویدیا نیز عوض کنید.

شما خواهید فهمید که Node Pro از نسخه‌ی قبلی خود که Akitio Node استاندارد نام دارد، عملکرد بهتری دارد و ارتقا یافته است. وزن Akitio Node Pro With AMD RX 580 در حدود ۴.۶ کیلوگرم است و اگرچه کارت گرافیک سبکی محسوب نمی‌شود، اما می‌توانید آن را در حمل و نقل عمومی خود به‌همراه داشته باشید. با ای حال، یک نقطه ضعف مشخص برای این محصول، ابعاد آن است. شما مسلما از این کارت گرافیک اکسترنال تنها روی میز کار و در خانه می‌توانید استفاده کنید.

داک کارت گرافیک اکسترنال Akitio Node Pro With AMD RX 580 همچنین از یک DisplayPort یکپارچه و دو پورت Thunderbolt 3 یکپارچه بهره می‌برد.

کارت گرافیک اکسترنال

آیا GPU اکسترنال برای شما مناسب است؟

همه‌ی این اطلاعات می‌تواند به شما این ایده را بدهد که اگر می‌خواهید روی یک کارت گرافیک اکسترنال سرمایه گذاری کنید، چه چیزی به دست خواهید آورد و ممکن است چه چیزهایی را از دست بدهید. در پایان، صرف چند میلیون تومان برای ساخت یک سیستم کامپیوتری ارزان قیمت، ممکن است برای شما سرمایه گذاری بهتری تلقی شود.

شاید تعجب کنید که خرید یک سیستم کامپیوتر شخصی، چقدر می‌تواند مقرون به صرفه باشد. اما اگر این موضوع برای شما منطقی نیست، یا واقعا به یک لپ تاپ نیاز دارید، می‌توانید خرید یک کارت گرافیک اکسترنال را راهی مناسب برای خود تلقی کنید. همه چیز به خود شما بستگی دارد و اگر شرایط استفاده و راه‌اندازی یک کامپیوتر را ندارید، می‌توانید روی این موضوع سرمایه گذاری کنید. کارت گرافیک اکسترنال مزایای بسیار زیادی در کنار معایبش دارد، اما باید کمی انتظارات خود را در حد معقول کاهش دهید.

اگر اجرای یک بازی مهم و AAA روی لپ تاپ برای شما اهمیت خاصی دارد، می‌توانید خرید یک کارت گرافیک اکسترنال را ایده‌ای مناسب برای خود بدانید، اما قبل از خرید، حتما تحقیقات جامعی انجام دهید تا سازگاری و پشتیبانی از لپ تاپ در کارت گرافیک اکسترنال مربوطه وجود داشته باشد. با یک کاردان مشورت کرده و اجازه ندهید که چندین میلیون تومان پولی که صرف می‌کنید، با یک خرید اشتباه بر باد رود. به پورت‌های قابل پشتیبانی آن توجه کرده و به اطلاعات داک آن نیز توجه زیادی داشته باشید.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.