• زهرا قره گزلو
    نویسنده: زهرا قره گزلو

سرور اختصاصی چیست؟ برای میزبانی وبسایت یا اپلیکیشن، معمولا از سرورهای اختصاصی یا سرورهای مجازی استفاده می شود. سرورهای اختصاصی به یک وبسایت یا اپلیکیشن خاص اختصاص داده می شوند و تمامی منابع سرور مانند حافظه، پردازنده و فضای دیسک، صرفا برای آن وبسایت یا اپلیکیشن مورد نظر قرار می گیرد. 

در مقابل سرور های اختصاصی سرور های مجازی قرار می گیرند، اما مجازی سازی سرور به چه معناست؟ در سرورهای مجازی، چندین وبسایت یا اپلیکیشن بر روی یک سرور قرار می گیرند و منابع سرور بین آن ها تقسیم می شود. به طور کلی سرورها یکی از مهمترین عوامل در فرآیند ارائه خدمات اینترنتی هستند و برای کسب و کارهای آنلاین اساسی هستند.


سرور چیست؟

پیش از پرداختن به این سوال که سرور اختصاصی چیست، باید ابتدا بدانیم که سرور چیست؟ سرور در واقع یک دستگاه کامپیوتری است که به عنوان میزبانی برای سایت ها و اپلیکیشن ها عمل می کند. سرور به عنوان یک میزبان، فایل ها و اطلاعات مورد نیاز برای نمایش وبسایت ها و اجرای اپلیکیشن ها را در اختیار دارد.

وظیفه سرور این است که پاسخگوی درخواست هایی باشد که از سمت مرورگرهای کاربران می آید و اطلاعات مورد نیاز را به کاربران ارسال کند.

سرور اختصاصی چیست


سرور اختصاصی چیست؟

سرور اختصاصی (Dedicated Server) یک نوع سرور است که به صورت کاملاً اختصاصی برای یک سازمان یا شرکت، به صورت اختصاصی در اختیار قرار می گیرد. در این نوع سرور، سازمان مشتری کنترل کامل بر سرور دارد و قادر است از تمامی منابع سخت افزاری و نرم افزاری سرور استفاده کند. در این مقاله، به بررسی ویژگی ها، مزایا، معایب و کاربردهای سرور اختصاصی پرداخته می شود.

بیشتر بخوانید: هاست و سرور چیست + کاربرد آن

ویژگی‌های سرور اختصاصی چیست؟

  • سرور اختصاصی می تواند در مقابل حملات امنیتی بهتری داشته باشد؛ زیرا مشتری کنترل کامل بر امنیت سرور را دارد.
  • سرور اختصاصی، به صورت کاملاً اختصاصی در اختیار مشتری است و مشتری کنترل کامل بر سرور را دارد.
  • سرور اختصاصی می تواند با نیازهای سازمانی سازگار شود و می تواند به صورت ماژولار گسترش یابد.
  • در سرور اختصاصی، هیچ محدودیتی در مصرف پهنای باند، حافظه و پردازنده وجود ندارد.
  • سرور اختصاصی به صورت کاملاً اختصاصی قابل پیکربندی است و امکان اجرای نرم افزارها و سرویس های خاص را دارد.

سرور اختصاصی چیست


 امنیت بیشتر

استفاده از سرورهای اختصاصی، امنیت بیشتری را به شما فراهم می کند. چرا که شما کنترل کامل بر سخت افزار و نرم افزار سرور خود دارید و می توانید از بهترین روش های امنیتی برای محافظت از داده های خود استفاده کنید. با استفاده از سرور اختصاصی، شما می توانید برنامه های امنیتی خود را به روزرسانی کنید و مشکلات امنیتی را برطرف کنید. همچنین، شما می توانید کنترل دسترسی به داده های خود را افزایش دهید و برای کاربران خود محیطی امن فراهم کنید.

بیشتر بخوانید: فعال سازی SNMP در سوئیچ سیسکو با چند راهکار ساده

عملکرد بهتر

سرورهای اختصاصی به دلیل داشتن پردازنده های قدرتمند و سخت افزارهای حرفه ای، عملکرد بهتری نسبت به سرورهای اشتراکی دارند. با داشتن یک سرور اختصاصی، شما می توانید برای کاربران خود یک تجربه سریع و بدون تأخیر فراهم کنید. همچنین، شما می توانید نرم افزارهای خود را به صورت بهینه تنظیم کنید و از سرعت و کارایی بالاتری برخوردار شوید.

در سرور اختصاصی، شما به عنوان مدیر سرور کنترل کاملی بر روی سرور خود دارید. این به شما اجازه می دهد تا کاربران خود را مدیریت کنید، تنظیمات را تغییر دهید و به صورت کامل از سرور خود کنترل داشته باشید. شما به عنوان یک مدیر سرور می توانید با نصب نرم افزارهای مناسب روی گوشی هوشمند، لپ تاپ و از طریق یک مودم ای دی اس ال به اطلاعات سرور خود از راه دور دسترسی داشته باشید.

 قابلیت ارتقاء

یکی از مهم ترین ویژگی های سرور اختصاصی، قابلیت ارتقاء آن است. با داشتن یک سرور اختصاصی، شما می توانید به راحتی سخت افزارهای سرور خود را ارتقا دهید و برای پشتیبانی از رشد کسب وکار خود، این امکان را داشته باشید.

ضرورت هاستینگ کنترل شده

سرورهای اختصاصی به طور معمول در مراکز داده (Data Centers) قرار می گیرند و هاستینگ کنترل شده (Managed Hosting) را فراهم می کنند. به این معناست که تیم فنی و پشتیبانی شرکتی برای مدیریت سرور و برخورد با مشکلات فنی موجود است. این باعث می شود که شما نیازی به داشتن تیم فنی داخلی نداشته باشید و مشکلات فنی سریعاً حل شوند.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره چت جی پی تی

انعطاف پذیری بالا

سرورهای اختصاصی قابلیت انعطاف بالایی دارند و می توانند به راحتی به نیازهای شما و کسب و کارتان تنظیم شوند. شما می توانید بسته به نیازهای خود، سخت افزار و نرم افزار سرور را تغییر داده و به راحتی مقیاس پذیری کنید.

امکانات سفارشی

با داشتن یک سرور اختصاصی، شما می توانید به راحتی امکانات سفارشی را برای کاربران خود ایجاد کنید. این امکانات می توانند شامل سفارشی کردن نرم افزارها و سیستم عامل، ارتقاء امنیت، پشتیبانی از چندین دامنه و بسیاری دیگر باشند.

قابلیت پشتیبانی از بار بالا

سرورهای اختصاصی قابلیت پشتیبانی از بار بالایی را دارند و می توانند به راحتی با ترافیک بالا و درخواست های متعدد کاربران سروکار داشته باشند. این امر باعث می شود که سایت شما هنگامی که بار زیادی به آن وارد می شود، دچار مشکل نشود.

قابلیت پشتیبانی از نرم افزارهای سفارشی

با داشتن یک سرور اختصاصی، شما می توانید به راحتی نرم افزارهای سفارشی خود را در سرور خود نصب کرده و از آنها استفاده کنید. این امر باعث می شود که شما بتوانید به صورت بهینه از نرم افزارهای خود استفاده کنید و به نتیجه بهتری برسید.

سرور اختصاصی یکی از بهترین گزینه ها برای وبسایت های بزرگ و پیشرفته است که امکانات و ویژگی های بسیاری دارد. با داشتن یک سرور اختصاصی، شما به عنوان مدیر سایت، کنترل کاملی بر روی سرور و سایت خود دارید و می توانید به راحتی به نیازهای کسب وکارتان تنظیمات سرور را تغییر دهید.

همچنین، سرور اختصاصی با ارائه امکانات سفارشی، انعطاف بالا، قابلیت پشتیبانی از بار بالا و افزایش امنیت، به شما اجازه می دهد تا به صورت بهینه از سرور خود استفاده کنید و به نتیجه بهتری برسید.

بیشتر بخوانید: VPS چیست و چه کاربردی دارد؟

سرور اختصاصی چیست


تفاوت‌های سرور اختصاصی و سرور مجازی

حتما شما نام سرور مجازی را نیز شنیده اید و برایتان این سوال پیش آمده که فرق سرور مجازی و اختصاصی چیست؟ سرور اختصاصی و سرور مجازی دو نوع سرور هستند که برای میزبانی وب سایت ها و اپلیکیشن ها مورد استفاده قرار می گیرند.

در سرور اختصاصی، تمام منابع سرور به صورت کامل به یک وب سایت اختصاص داده می شوند، در حالی که در سرور مجازی، منابع سرور میان چندین وبسایت تقسیم می شوند.

به علاوه، در سرور اختصاصی شما به صورت کامل کنترل سرور را دارید و می توانید تمامی تنظیمات را براساس نیازهای خود تغییر دهید، در حالی که در سرور مجازی، محدودیت هایی در تنظیمات سرور وجود دارد و شما نمی توانید به صورت کامل کنترل سرور را در دست داشته باشید.

از دیگر تفاوت های این دو نوع سرور می توان به امنیت بیشتر سرور اختصاصی نسبت به سرور مجازی، امکان ارتقاء سخت افزار و نرم افزار سرور در سرور اختصاصی و قابلیت پشتیبانی از بار بالا در سرور مجازی اشاره کرد. هر یک از این تفاوت ها باید در نظر گرفته شود و بر اساس نیازهای کسب و کار، نوع سرور مناسب انتخاب شود.

بیشتر بخوانید: لایت اسپید چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

سرور اختصاصی چیست


مزایای سرور اختصاصی چیست؟

  • این نوع سرور، امکان کنترل کامل بر سرور را به کاربر می دهد.
  •  سرور اختصاصی، به مقابله با بار ترافیک بالا و افزایش تعداد کاربران بدون اختلال در عملکرد سایت کمک می کند.
  •  سرور اختصاصی قابل پیکربندی است و امکان نصب و استفاده از نرم افزارهایی که در سرورهای اشتراکی اجازه نصب ندارند، در اختیار مشتری قرار می گیرد و این امکان را به کاربر می دهد تا برنامه های مورد نیاز خود را بر روی سرور نصب کند.
  •  سرعت بالا و عملکرد بهتر سایت یا برنامه های میزبانی شده به دلیل اختصاصی بودن منابع سرور.
  •  امنیت بالاتر در سرور اختصاصی به دلیل اینکه سرور تنها برای یک شرکت یا سازمان قرار دارد و کنترل کامل بر سرور را مشتری دارد.
  • این نوع سرور، برای سایت هایی با ترافیک بالا و نیاز به قابلیت پردازش داده های حجیم مناسب است.

بیشتر بخوانید: بهترین مودم VDSL + معرفی گزینه‌های برتر

معایب سرور اختصاصی چیست؟

  •  هزینه ی سرور اختصاصی بسیار بالا است، در مقایسه با سرورهای اشتراکی و مجازی.
  •  نیاز به دانش فنی بالا در مدیریت و پشتیبانی از سرور اختصاصی دارد.
  •  زمان مورد نیاز برای پیکربندی و نصب سرور اختصاصی بیشتر از سرورهای دیگر است.
  •  در صورت نداشتن بار ترافیک بالا و نیاز به منابع قدرتمند، سرور اختصاصی ممکن است برای کاربر مزیت نداشته باشد.

بیشتر بخوانید: ماژول فیبر نوری چیست؟ + کاربرد آن

کاربرد سرور اختصاصی چیست؟

  •  سایت های با ترافیک بالا و نیاز به پردازش داده های حجیم
  •  برنامه های کاربردی اختصاصی شرکت ها و سازمان ها
  •  پروژه هایی که نیاز به کنترل کامل بر سرور دارند
  •  میزبانی بازی های آنلاین

جمع بندی

در نهایت، سرور اختصاصی یک گزینه مطمئن و امن برای شرکت ها و سازمان هایی است که نیازمند کنترل کامل بر سرور و منابع هستند. اما هزینه ی بالای سرور اختصاصی می تواند یک مانع برای بسیاری از شرکت ها باشد.

برای انتخاب بهترین گزینه بین سرور اختصاصی، سرور اشتراکی و سرور مجازی، باید نیازهای خود را به دقت بررسی کرده و با توجه به مواردی مانند ترافیک، منابع، امنیت، هزینه و زمان، تصمیم گیری کنید.

شما می توانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.