• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

بعد از اینکه لزوم رجیستر شدن گوشی‌های هوشمند در کشور عملیاتی شد، مباحث زیادی پیرامون مالکیت و نحوه انتقال مالکیت گوشی هم به‌وجود آمده بود و کاربران با یک سری سوالات و مشکلات مواجه بودند. به‌همین منظور، سامانه همتا به این موضوع ورود کرده و یک سری آموزش‌های لازم را ارائه کرد.

ما در این مطلب قصد داریم که بیشتر به موضوع پرداخته و ببینیم که انتقال مالکیت گوشی چه فرایندی داشته و چه افرادی با کدام گوشی‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند. نکات قانونی هم در این مورد مطرح شده و شما را با یک سری نکات مهم نیز آشنا خواهیم کرد. پس با ما همراه شوید.


انتقال مالکیت گوشی در سامانه همتا

فروش گوشی‌های هوشمند دیگر مانند گذشته نیست و علاوه بر اینکه توافقات لازم بین خریدار و فروشنده انجام می‌شود، باید یک سری کارها پیرامون انتقال مالکیت آن هم انجام پذیرد. این مورد یک روالی دارد که در سامانه‌ای به نام همتا سپری خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با روش ریپلای در اینستا و مزایای آن

سامانه همتا، به‌منظور رجیستر کردن گوشی و تمام کارهای جانبی پیرامون آن ارائه شده است و باید به آن مراجعه کنید. در واقع شما وقتی که گوشی را به کس دیگری می‌فروشید، سیم کارت خریدار باید مالک جدید گوشی هوشمند باشد. در غیر این‌صورت، مشکلاتی در آینده گریبان‌گیر شما و خریدار خواهد شد.

انتقال مالکیت گوشی

در نظر داشته باشید که فرد در صورت عدم انتقال مالکیت گوشی می‌تواند از گوشی هوشمند خود استفاده کند، ولی معامله بدون سند انجام شده است و هنوز همان فرد اول صاحب گوشی محسوب می‌شود. نظر سامانه همتا برای قانون ارجحیت دارد و هر چند که خریدار مبلغ کامل گوشی را به فروشنده اعطا کرده است، اما همچنان مالک شخص اول است و یک سری کلاه‌برداری‌ها هم ممکن است در چنین صورتی انجام پذیرد.

خریداران محترم گوشی‌های هوشمند، برای جلوگیری از گرفتار شدن در چنین مشکلاتی، حتما فرایند انتقال مالکیت گوشی را هم بعد از خرید گوشی انجام دهند. این کار بسیار ساده‌ است و شیوه‌های آن را در ادامه مطرح خواهیم کرد.


چه زمانی باید به انتقال مالکیت فکر کنیم؟

ما همواره به شما توصیه می‌کنیم که در همان مرحله توافقات اولیه، انتقال مالکیت را انجام دهید و به بعد موکول نکنید. دقت داشته باشید که انتقال مالکیت گوشی صرفا برای مواردی است که فروش به‌صورت کامل انجام می‌شود. در صورتی که شما گوشی را قرض داده یا سیم کارتش را تعویض می‌کنید، این کار دلیلی نخواهد داشت و به اختیار خودتان می‌توانید مالکیت را عوض کرده یا نکنید.

بیشتر بخوانید: روش جلوگیری از هک وای فای + مرور چندین راهکار

این موضوع هنگام فروش به دوست و آشنا هم برقرار است و طی توافقات اولیه می‌توانید اقدامات لازم را انجام دهید. در هنگام انتقال مالکیت گوشی حتما باید شناسه گوشی خود را در سامانه کارتابل همتا وارد کرده باشید.

انتقال مالکیت گوشی از طریق سامانه همتا

فرایندی به‌نام «افزودن دستگاه» در سامانه همتا وجود دارد که مالک دستگاه می‌توانید وارد آن شده و عملیات لازم برای انتقال را انجام دهید. یک نکته مهم دیگر این است که اگر از دو سیم کارت در گوشی هوشمند خود استفاده می‌کنید، کافی است که مالکیت یکی از اسلات‌های سیم کارت به نام زده شود.

دومی هم به همین ترتیب به‌صورت خودکار در مالکیت ثبت خواهد شد. این سامانه به‌صورت خودکار کار می‌کند و در صورتی که در مورد اسلات دوم به مشکل مالکیت برخورده باشید، می‌توانید از یک سری روش‌های دیگر استفاده کرده و سیم کارت دوم را به‌عنوان «سیم کارت بهره‌بردار» در سامانه همتا ثبت کنید.

وقتی که یک گوشی هوشمند دست دوم را به شیوه‌های مختلف خریداری می‌کنید، قبل از اتمام معامله، باید استعلام دستگاه را دریافت کنید تا سرقتی نباشد. حتی اگر گوشی سرقتی نباشد، رجیستر بودن آن باید برای شما محرز باشد. چرا که در صورت خرید گوشی هوشمند دست دوم رجیستر نشده، مرتکب جرم خواهید شد و ممکن است که با قانون روبرو شوید.

بیشتر بخوانید: حذف ویروس از گوشی هواوی؛ معرفی بهترین راهکارها

این استعلام را می‌توانید از سامانه همیاب ۲۴ انجام دهید که شیوه کار بسیار ساده‌ای دارد. ما در ادامه قصد داریم که چند شیوه مفید در مورد انتقال مالکیت گوشی را با همدیگر بررسی کرده و راهکارهایش را مرور کنیم.

انتقال مالکیت تلفن همراه


1. استفاده از سامانه همتا

سامانه همتا به آدرس hamta.ntsw.ir در دسترس کامل شما قرار دارد و می‌توانید برای انتقال مالکیت گوشی به‌طور مستقیم از آن استفاده کنید. برای این منظور می‌توانید از شماره تلفن همراه خود استفاده کرده و سپس با در دست داشتن کد ملی خود، وارد سامانه شوید.

بدیهی است که بعد از ورود به سیستم، تنها اجازه انتقال گوشی‌هایی را خواهید داشت که تحت مالکیت این کد ملی باشد. در صورتی که گوشی هوشمندی دارید که به نام شما ثبت نشده است، می‌توانید پیگیری‌های لازم را انجام داده و بعد از حل شدن مشکل، اقدام به استفاده از سامانه همتا کنید.

بعد از اینکه شماره تلفن همراه خود را با موفقیت وارد کردید، رمز عبور موقت برای آن ارسال خواهد شد. سپس می‌توانید با استفاده از رمز عبور، وارد شده ارسال شده و همچنین کد امنیتی، وارد سامانه شوید. بعد از ورود، در بخش مدیریت دستگاه‌ها، دستگاه‌هایی که به نام کد ملی شما است، نمایش داده خواهد شد. لازم است که در این مرحله، تیک مربوط به شناسه دستگاه (IMEI) را فشار داده داده و از بالا گزینه انتقال مالکیت/فروش را انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: بازیابی شماره های پاک شده گوشی هواوی با برنامه Android Data Recovery

در مرحله بعدی، پنل انتقال مالکیت گوشی نمایش داده خواهد شد. شماره خریدار را باید در کادر مربوطه وارد کرده یا اینکه از کد ملی خریدار برای این منظور استفاده کنید. در نظر داشته باشد که فعلا گزینه انتقال به شماره ملی خریدار فعال نشده است و به‌زودی اضافه خواهد شد.

انتقال مالکیت گوشی

اگر شماره تلفن را درست وارد کرده باشید، در مرحله بعدی باید صحت اطلاعاتی که وارد شده است را تایید کنید. در پنل مربوطه، شماره تلفن همراه در کنار مشخصات کلی دستگاه آورده می‌شود. اگر مورد تائید شما بود، گزینه «تائید» را فشار داده و در غیر این‌صورت «انصراف» دهید.

با کلیک روی گزینه تائید، پنل موفقیت آمیز بودن انتقال مالکیت گوشی نمایش داده می‌شود. در نظر داشته باشید که پس از این کار، شناسه دستگاه مربوطه از کارتابل فرد فروشنده حذف شده و در کارتابل فرد خریدار درج خواهد شد. به همین دلیل شما دیگر از بخش مدیریت دستگاه‌ها، نمی‌توانید اقدام به مدیریت آن کنید.


آیا کار تمام شده است؟

بسیاری از افراد در فرایند انتقال مالکیت گوشی دچار مشکل می‌شوند و این بدان دلیل است که فکر می‌کنند با انتقال مالکیت گوشی از طرف فروشنده، کار تمام شده است. این‌طور نیست و خریدار هم باید کارهایی را انجام دهد. یک کد فعال‌سازی با شماره «HAMTA» برای شماره تلفن فرد خریدار ارسال خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آموزش تغییر فونت گوشی سامسونگ؛ معرفی روش‌های مفید

او باید از این کد استفاده کرده و شناسه دستگاه خریداری شده را از طریق فرایند فعال‌سازی دستگاه، برای سیم کارت مربوطه دلخواه خود فعال کند. این کار هم از طریق سامانه همتا امکان پذیر است و می‌توانید مراحل لازم را برای این منظور طی کنید. در ادامه روش‌های دیگر انتقال مالکیت گوشی را بررسی می‌کنیم.

مراحل انتقال مالکیت گوشی


2. انتقال مالکیت گوشی با استفاده از کد دستوری #۷۷۷۷*

روش دیگری که شما می‌توانید از آن استفاده کنید و نسبتا هم ساده‌تر است، کد دستوری «ستاره ۷۷۷۷ مربع» است. همان‌طور که مشخص است، در ابتدای این روش باید کد دستوری مربوطه را در بخش شماره‌گیر گوشی هوشمند خود وارد کرده و سپس دکمه سبز رنگ تماس را فشار دهید.

حال پنلی نمایش داده خواهد شد که یک سری گزینه‌ها دارد. در این بخش، باید عدد ۳ که مربوط به «انتقال مالکیت» است را فشار داده و «ارسال» کنید. اگر با موفقیت به پنل بعدی انتقال یافتید، باید در این مرحله دستگاه مربوطه خود را با استفاده از کد IMEI مربوطه جهت انتقال، انتخاب کنید.

این بخش در واقع تمام شناسه‌های تلفن همراه تحت مالکیت سیم کارت شما را نمایش خواهد داد. لازم است که عدد مربوط به شناسه تلفن همراه که قصد انتقال مالکیت آن را دارید، انتخاب کرده و سپس ارسال کنید. دقت کنید که نیازی به وارد کردن کد IMEI در کادر پایین نیست و به‌طور مثال، اگر صرفا یک گوشی در مالکیت سیم کارت شما است، عدد «1» را در کادر مربوطه وارد کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین اپلیکیشن های آموزش زبان ترکی استانبولی

اگر شناسه‌ای در این بخش به شما نمایش داده نشده یا شناسه دستگاه خود را پیدا نمی‌کنید، می‌توانید عدد ۰ را وارد کردن و خودتان دستگاه را با استفاده از کد ۱۵ رقمی IMEI ثبت کنید. در این مرحله هم نباید هیچگونه عدد اضافی را وارد کرده باشید.

انتقال مالکیت گوشی


آخرین مراحل انتقال مالکیت با کد دستوری

بعد از عبور از پنل، باید شماره سیم کارتی را وارد کنید که قصد دارید مالکیت گوشی مربوطه به آن انتقال پیدا کنید. این کادر مربوط به شماره تلفن خریدار است. همانند سامانه همتا، در مرحله بعدی، پنل وضعیت به شما نمایش داده می‌شود که سعی کنید اطلاعات را دوباره چک کرده و در صورت تایید بودن، عدد ۱ را ارسال کنید.

در صورتی هم که اطلاعات را اشتباه ارسال کرده بودید، می‌توانید لغو کرده و مراحل را دوباره از اول بپیمایید. بعد از موفقیت آمیز بودن انتقال، پیامی نمایش داده خواهد شد که اتمام مراحل را یادآوری می‌کند. در این پنل هم عنوان می‌شود که کد فعال‌سازی به شماره خریدار ارسال شده است.

بار دیگر باید این کد فعال‌سازی را که شخص خریدار با سرشماره HAMTA دریافت کرده است، در سامانه همتا وارد کرده و فرایند فعال‌سازی دستگاه را انجام دهید. سامانه همتا همزمان به شما هشدار می‌دهد که در صورت عدم انجام این کار، مشکلات احتمالی پیش آمده بر عهده خریدار خواهد بود.

بیشتر بخوانید: روش کار با کلاب هاوس رسانه‌ ای مبتنی بر صدا

این کار هم بسیار ساده است و کافی است که با مراجعه به کد دستوری ستاره ۷۷۷۷ مربع یا سایت همتا، عملیات ساده مربوط به فعال‌سازی را طی کنید. یک روش ساده دیگر هم وجود دارد که کمک گرفتن از اپلیکیشن همتا است و به‌عنوان آخرین روش آن را برای شما بررسی می‌کنیم.

انتقال مالکیت گوشی


استفاده از اپلیکیشن همتا

فرایند انتقال مالکیت گوشی از طرق مختلف، معمولا روال یکسانی به‌همراه دارد و اپلیکیشن هم از این قاعده مستثنی نیست. شما ابتدا باید این اپلیکیشن را از سایت همتا یا از طریق فروشگاه‌های اپلیکیشن مانند کافه بازار دریافت کنید. بعد از طی شدن مراحل دانلود و نصب، برنامه را اجرا کنید. در مرحله اول اول باید شماره تلفن همراه خود را در کادر مربوطه وارد کرده و سپس دکمه ارسال را فشار دهید.

در پنلی که برای‌تان نمایش داده می‌شود، گزینه‌های مختلفی وجود دارد. گزینه انتقال مالکیت را در این بخش انتخاب کنید. در صفحه‌ای که برای‌تان باز می‌شود، لیستی از دستگاه‌هایی را مشاهده خواهید کرد که مالکیت آن‌ها مربوط به سیم کارت شما است.

کافی است که از لیست، دستگاه مورد نظر را انتخاب کنید. معمولا افراد یک گوشی به نام خود دارند و به‌همین دلیل، در اکثر موارد، همان یک دستگاه در حالت انتخاب شده قرار دارد. در کادر بالای دستگاه موردنظر، باید شماره سیم کارت خریدار را با دقت وارد کنید.

بیشتر بخوانید: روش رفع مشکل کپی رایت اینستاگرام؛ از قوانین چه می‌دانیم؟

در نظر داشته باشید که در پایین این بخش، گزینه افزودن دستگاه هم وجود دارد که در صورت مشاهده نکردن دستگاه مدنظر خود، می‌توانید از آن دکمه برای اضافه کردن و فعال‌سازی دستگاه دیگر خود استفاده کنید که فرایند مشخص مربوط به خود را دارد. بعد از وارد کردن شماره، از پایین گزینه «انتقال» را انتخاب کنید. در صورت نیاز به راهنمایی هم می‌توانید از دکمه قرمز رنگ «راهنما» استفاده کنید.

انتقال مالکیت گوشی

در نهایت سامانه بررسی‌های لازم را از سامانه همتا انجام خواهد داد و پنلی نمایش داده می‌شود. در این پنل، شماره موبایل شما و خریدار، نام و مدل دستگاه و همچنین شناسه دستگاه مورد نظر نمایش داده می‌شود. در صورت تایید بودن اطلاعات، کافی است که دکمه «بله» را فشار دهید.

ناگفته نماند که در صورت مغایرت اطلاعات، می‌توانید دکمه قرمز رنگ «خیر» را فشار داده و بار دیگر مراحل را با دقت بیشتری طی کنید. این‌ها راهکارهای ساده‌ای بودند که همان‌طور که دیدید، با شیوه‌ای نسبتا مشابه، امکان انتقال مالکیت گوشی را برای شما فراهم می‌کنند. در ادامه هم یک سری نکات مهم را با شما در میان می‌گذاریم.


نکات مهم انتقال مالکیت گوشی

با توجه به قوانین جدیدی که پیرامون رجیستر کردن گوشی اتخاذ شده است، فرایند انتقال مالکیت گوشی حتما باید هنگام خرید و فروش گوشی‌های هوشمند دست دوم انجام شود. در صورت عدم توجه به این نکته مهم، عواقب ناشی از آن کاملا بر عهده شما است و ممکن است که از نظر قانونی در مورد مالکیت گوشی دچار مشکل شوید.

بیشتر بخوانید: معرفی کاربردی‌ترین ترفندهای واتس اپ

این مشکلات صرفا برای خریدار نیست. چرا که اگر شخص خریدار در آینده فعالیت‌های مجرمانه با گوشی خود انجام داده باشد و مالکیت آن هنوز به نام شما ثبت شود، قانون شما را به‌عنوان خطاکار دستگیر می‌کند. حتم باید روال انتقال مالکیت گوشی را با دقت هنگام خرید و فروش طی کرده و از یکی از این سه روش استفاده کنید.

انتقال مالکیت گوشی

نکته بعدی در مورد تعویض سیم کارت است. بحث تعویض سیم کارت مانند قرض دادن گوشی به یکی از آشنایان است و شاید لزومی هم به انتقال مالکیت گوشی نداشته باشید. هر چند، اگر می‌خواهید احتیاط بیشتری داشته باشید، توصیه می‌کنیم که در این موارد ساده هم اقدام به انتقال مالکیت گوشی کنید.

با توجه به اینکه سیم کارت جدید متعلق به شما است، احتمال بروز مشکل در آینده وجود نخواهد داشت. مواردی هم ممکن است پیش بیاید که هنگام خرید گوشی از فروشنده، مالکیت به‌هر دلیلی به نام شما انتقال داده نمی شود. اگر در این هنگام به فروشنده دسترسی ندارید، می‌توانید از مرکز تماس سامانه همتا استفاده کرده و شکایت خود را با آن‌ها در میان گذارید.


سخن آخر

دانستیم که بحث انتقال مالکیت گوشی اهمیت زیادی در هنگام خرید و فروش گوشی‌های هوشمند، قرض دادن به آشنا و دوست یا حتی تعویض سیم کارت دارد. بهتر است که مراحل ساده انتقال مالکیت گوشی را هر چه سریع‌تر انجام داده و یک خرید یا فروش ایمن را تجربه کنید.

بیشتر بخوانید: روش تبدیل پی دی اف به ورد با گوشی؛ برنامه‌های مخصوص تبدیل فایل PDF

طرح رجیستر کردن گوشی‌های هوشمند در کشور ما در حال اجرا شدن است و در صورت عدم توجه به قوانین آن، ممکن است که امکان استفاده از سیم کارت یا برخورداری از خدمات اپراتورها را نداشته باشید. بنابراین، می‌توانید این روال ساده را طی کرده و از مشکلات بعدی جلوگیری کنید.

انتقال مالکیت گوشی

شما نیز می‌توانید نظرات خود را در این زمینه با ما به اشتراک گذارید. به نظر شما انتقال مالکیت گوشی از چه نظر می‌تواند برای خریدار یا فروشنده دارای اهمیت باشد؟ آیا سابقه به مشکل خوردن به واسطه عدم انتقال مالکیت گوشی را دارید؟ می‌توانید در بخش کامنت‌ها نظرات خود را با ما به اشتراک گذارید.

راه های انتقال مالکیت گوشی کدامند؟

دو روش برای انتقال مالکیت گوشی وجود دارد: استفاده از سامانه همتا و استفاده از کد دستوری #۷۷۷۷* . در این مطلب هر دو روش را برای شما توضیح داده ایم.

آیا در گوشی های دو سیم کارته مالکیت هر دو سیم کارت باید به نام زده شود؟

خیر! در صورتی که از دو سیم کارت در گوشی خود استفاده می‌کنید، کافی است که مالکیت یکی از اسلات‌های سیم کارت را به نام بزنید.

چرا نیاز به انتقال مالکیت گوشی داریم؟

هنگامی که گوشی دسته دوم خریداری می‌کنید، باید استعلام گوشی را بگیرید تا مطمئن شوید که گوشی سرقتی نیست. و در صورتی که از سرقتی نبودن گوشی هم مطمئن هستید باید قبل از اتمام معامله از رجیستر بودن آن مطمئن شوید.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.