• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

مقایسه نسل های cpu اینتل با وجود انواع مختلفی که در بازار وجود دارد کار کمی سخت و نیازمند تخصص است؛ در این مقاله به بررسی تمام نسل های سی پی یو اینتل خواهیم پرداخت.

احتمالا وقتی که برای خرید لپ تاپ به یک مغازه مراجعه می‌کنید، به شما خواهند گرفت که لپ تاپ جدیدی با پردازنده نسل چهارم اینتل به فروش می‌رسد. حال اگر شما از فروشنده تفاوت بین نسل چهارم و نسل اول را سوال کنید، احتمالا نمی‌توانند پاسخ درستی به شما بدهند و صرفا خواهند گفت که نسل چهارم، از نسل اول، دوم و سوم سریع‌تر است.

همچنین بخوانید: لپ‌تاپ ایسوس یا لنوو، انتخاب کدامیک در سال 2022 بهتر است؟

بنابراین، چه بهتر است که در این مقاله، به فلسفه‌ی نسل پردازنده‌های اینتل بپردازیم و ببینیم که آن‌ها چه تفاوت‌هایی باهم دارند. در کمال تعجب، باید بدانید که راهنمای چندانی در اینترنت در مورد این موضوع وجود ندارد و نمی‌تواند نسل پردازنده‌های اینتل را به‌درستی تعریف کرده و از تفاوت‌های آن برای ما صحبت کند. پس از تحقیقات بسیار، ما سعی کرده‌ایم که دانش کافی را در این زمینه به شما ارائه داده و به‌صورت مستند آن را در اختیار شما قرار دهیم.

مقایسه نسل های cpu اینتل


آنچه که درباره ی مقایسه نسل های cpu اینتل باید بدانید:

  • تصورات غلط
  • نسل پردازنده‌های اینتل
    • نسل اول پردازنده‌های اینتل – نهالم (Nehalem)
    • پردازنده‌های نسل دوم اینتل – Sandy Bridge
    • پردازنده‌های نسل سوم اینتل – Ivy Bridge
    • پردازنده‌های نسل چهارم اینتل – Haswell
    • پردازنده‌های نسل پنجم اینتل – Broadwell
    • پردازنده‌های نسل ششم اینتل – Skylake
    • پردازنده‌های نسل هفتم اینتل – Kaby Lake
    • پردازنده‌های نسل هشتم اینتل – Kaby Lake R
    • پردازنده‌های نسل نهم اینتل – Coffee Lake
    • پردازنده‌های نسل دهم اینتل – Cannon Lake / Ice Lake
    • پردازنده‌های نسل یازدهم اینتل – Tiger Lake
  • نسل‌های بعدی
  • نتیجه‌گیری

تصورات غلط 

اول از همه، بسیاری از مردم فکر می‌کنند که Core i3، i5 و i7 نسل‌های پردازنده‌ هستند. این‌ها مدل‌ها یا برندهای پردازنده‌های اینتل هستند. بحث‌های زیادی پیرامون این موارد نیز وجود دارد که می‌توان در مقاله‌ی دیگری به آن‌ها پرداخت. ابتدا بهتر است که تمام مدل‌های پردازنده‌ی اصلی منتشر شده توسط اینتل را در این‌جا لیست کنیم:

  • Pentium 1, 2, 3, 4
  • Celeron
  • Pentium M and Celeron M for mobile devices
  • Pentium Dual Core
  • Core Solo
  • Core Duo
  • Core 2 Duo
  • Core 2 Quad
  • Core i3, i5, i7

مفهوم نسل‌ها عمدتا پس از انتشار سری Core i مطرح می‌شوند. تفاوت در معماری میکرو و پردازنده تفاوت اصلی در نسل پردازنده‌ها است. در ادامه به‌طور مفصل در مورد این نسل‌ها بحث خواهیم داشت.

مقایسه نسل های cpu اینتل


بررسی و مقایسه نسل های cpu اینتل

نسل پردازنده‌های اینتل به‌سادگی در مقایسه با نسل‌های قبلی، دارای یک مجموعه ویژگی و سرعت پیشرفته‌تر هستند. حال بیایید هر نسل را به‌طور جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.


نسل اول پردازنده‌های اینتل – نهالم (Nehalem)

Nehalem میکرو معماری پردازنده اینتل بود که جانشینی برای معماری Core اولیه شد که دارای محدودیت‌های خاصی از جمله عدم توانایی در افزایش کلاک ساعت، پایپ‌لاین ناکارآمد و غیره بود. Nehalem در سال ۲۰۱۰ برای تولید عرضه شده بود.

همچنین بخوانید: مقایسه هارد اکسترنال وسترن و توشیبا؛ کدام معتبرتر است؟

نهالم از فرایند ۴۵ نانومتری در مقابله با فرایند ۶۵ یا ۹۰ نانومتری استفاده شده در معماری‌های قبلی استفاده می‌کرد. این نسل فناوری hyper-thread را مجددا معرفی کرد که عمدتا در مدل‌های اولیه پردازنده Core i3 کنار گذاشته شده بود.

پردازنده Nehalem دارای حافظه‌ی پنهان ۶۴ کیلوبایتی به‌نام L1، حافظه پنهان ۲۵۶ کیلوبایتی به ازای هر هسته به‌نام L2 و حافظه پنهان ۴ تا ۱۲ مگابایتی به‌نام L3 است که با تمام هسته‌های پردازنده به اشتراک گذاشته شده است. این نسل از ۱۱۵۶ سوکت LGA و رم DDR3 دو کاناله پشتیبانی می‌کند.


پردازنده‌های نسل دوم اینتل – Sandy Bridge

میکرو معماری Sandy Bridge در سال ۲۰۱۱ معرفی شد تا جایگزینی برای معماری Nehalem باشد. Sandy Bridge برخلاف معماری ۴۵ نانومتری استفاده شده در Nehalem، از فرایند ۳۲ نانومتری استفاده می‌کند. متوسط عملکرد پردازنده Sandy Bridge در مقایسه با Nehalem در حدود ۱۱.۳ درصد بوده است.

Sandy Bridge از حافظه پنهان ۶۴ کیلوبایتی به‌نام L1 و حافظه پنهان ۲۵۶ کیلوبایتی در هر هسته به‌نام L2 استفاده می‌کند، اما تفاوت آن نسبت به نسل قبل، در حافظه‌ی L3 است. به‌طور معمول، حافظه پنهان L3 پردازنده Sandy Bridge از ۱ مگابایت تا ۸ مگابایت موجود است. پردازنده‌های قدرتمند این نسل نیز حافظه نهان L3 خود را از ۱۰ مگابایت تا ۱۵ مگابایت در اختیار داشتند. این نسل نیز از ۱۱۵۵ سوکت LGA و رم DDR3-1066 دو کاناله پشتیبانی می‌کند.


پردازنده‌های نسل سوم اینتل – Ivy Bridge

پردازنده‌های Ivy Bridge که در سپتامبر سال ۲۰۱۲ معرفی شدند، سریع‌تر از پردازنده‌های Sandy Bridge هستند و از فرایند ۲۲ نانومتری در برابر فرایند ۳۲ نانومتری استفاده شده در پردازنده‌های Sandy Bridge استفاده می‌کنند. این مدل پردازنده می‌تواند تا ۵۰ درصد انرژی کمتری مصرف کند و در مقایسه با پردازنده‌های Sandy Bridge، عملکرد آن از ۲۵ تا ۶۸ درصد نیز افزایش پیدا کرده است.

همچنین بخوانید: بهترین لپ تاپ گیمینگ

تنها مشکل پردازنده‌های Ivy Bridge در این است که ممکن است در مقایسه با پردازنده‌های Sandy Bridge گرمای بیشتری از خود ساطع کنند. معماری پردازنده Ivy Bridge از همان ۱۱۵۵ سوکت LGA همراه با رم DDR3-1333 تا DDR3-1600 استفاده می‌کند.

مقایسه نسل های cpu اینتل


پردازنده‌های نسل چهارم اینتل – Haswell

Haswell توسط اینتل در ژوئن سال ۲۰۱۳ منتشر شد. این پردازنده از همان فرایند ۲۲ نانومتری Ivy Bridge استفاده می‌کند. بهبود عملکرد Haswell در مقایسه با Ivy Bridge از ۳ تا ۸ درصد بیشتر بوده است. Haswell دارای ویژگی‌های مشابهی با Ivy Bridge است و در کنار آن، از ویژگی‌های بسیار جالب و جدیدی مانند سوکت‌های جدید LGA 1150، BGA 1364 و LGA 2011-3 و همچنین فناوری DDR4، طراحی کش کاملا جدید و موارد دیگر نیز پشتیبانی می‌کند.

مزیت اصلی پردازنده Haswell این است که به‌دلیل مصرف کم برق، می‌توان در دستگاه‌های قابل حمل نیز مورد استفاده واقع شود.

بیشتر بخوانید: مقایسه مادربرد ایسوس و گیگابایت


پردازنده‌های نسل پنجم اینتل – Broadwell

Broadwell توسط اینتل و در سال ۲۰۱۵ منتشر شده است. این نسل از فناوری ۱۴ نانومتری استفاده می‌کند که ۳۷ درصد کوچک‌تر و ریزتر از پردازنده‌های نسل قبلی است. طبق گفته‌ی اینتل، با پردازنده‌های Broadwell، عمر باتری دستگاه می‌تواند تا ۱.۵ ساعت بهبود یابد. تراشه‌های Broadwell همچنین از زمان بیداری سریع‌تر و عملکرد گرافیکی بهبود یافته برخوردار هستند. در این معماری از ۱۱۵۰ سوکت LGA همراه با رم دو کاناله DDR3L-1333/1600 نیز استفاده شده است.


پردازنده‌های نسل ششم اینتل – Skylake

اینتل پردازنده‌های Skylake که نسل ششم هستند را در آگوست سال ۲۰۱۵ معرفی کرد. Skylake با طراحی همان فناوری ۱۴ نانومتری است که در برادول و معماری نسل پنجم اینتل آن را دیده بودیم.

مقایسه نسل های cpu اینتل


پردازنده‌های نسل هفتم اینتل – Kaby Lake

پردازنده‌های نسل هفتم اینتل، با اسم رمز Kaby Lake در سال ۲۰۱۶ معرفی شدند. Kaby Lake اساسا معماری Sky Lake را تجدید کرده و توانست کارایی و بهبود قدرت قابل توجهی را داشته باشند. در این نسل از معماری فرایند ۱۴ نانومتری استفاده شده است. Kaby Lake اولین میکرو معماری اینتل است که با درایور رسمی سیستم‌ عامل‌های قدیمی‌تر از ویندوز ۱۰ اجرا نمی‌شود.

Kaby Lake معماری گرافیکی جدیدی را برای بهبود عملکرد گرافیک سه‌بعدی و پخش فیلم 4K معرفی کرده است. این معماری از ۱۱۵۱ سوکت LGA استفاده می‌کند و دارای پشتیبانی از سیستم دو کاناله برای اسلات‌های DDR3L-1600 و DDR4-2400 RAM است.

همچنین بخوانید: تفاوت CPU و GPU در چه چیزهایی‌ست؟


پردازنده‌های نسل هشتم اینتل – Kaby Lake R

در سال ۲۰۱۷ بود که اینتل به‌عنوان جدیدترین نسل از پردازنده‌های خود، نسخه‌ی به‌روز شده‌ای از پردازنده‌های Kaby Lake را معرفی کرد. جزئیات در واقع همان چیزی است که در پردازنده‌های نسل هفتم اینتل ذکر شده است، اما برخی از چیپ ست‌های نسل هشتم از رم DDR4-2666 نیز پشتیبانی می‌کنند. البته در این نسل پشتیبانی از رم DDR3L پایان یافته است.


پردازنده‌های نسل نهم اینتل – Coffee Lake

پردازنده‌های Coffee Lake در اواخر سال ۲۰۱۷ و توسط اینتل معرفی شدند. با این معماری، پردازنده‌های Intel Core i9 معرفی شدند.

پردازنده‌های Coffee Lake حد مجاز ۴ هسته در هر پردازنده را می‌شکنند. پردازنده‌های جدید هم‌اکنون می‌توانند تا هشت هسته را در هر پردازنده پشتیبانی کنند.

از آن‌جا که گرمای تولید شده در این هسته‌ها بسیار زیاد خواهد بود، اینتل به‌جای خمیر حرارتی که معمولا در پردازنده‌های قبلی استفاده می‌شده است، از پخش کننده حرارت یکپارچه (IHS) روی پردازنده‌های خود استفاده می‌کند.

این پردازنده از ۱۱۵۱ سوکت LGA همراه با سیستم تغییر یافته برای پشتیبانی بیش از ۴ هسته همراه با ۱۶ مگابایت حافظه نهان L3 استفاده می‌کند.

همچنین بخوانید: مقایسه سری گلکسی S20 و گلکسی S21 سامسونگ؛ سری های بی دردسر

مقایسه نسل های cpu اینتل


پردازنده‌های نسل دهم اینتل – Cannon Lake / Ice Lake

Cannon Lake، معماری نسل دهم اینتل است که از یک فناوری کاملا جدید ۱۰ نانومتری استفاده می‌کند. این معماری در سال ۲۰۱۷ عرضه شد، اما تولید آن به‌طور رسمی از سال ۲۰۱۸ آغاز شده است.

Ice Lake به‌عنوان نسل دوم پردازنده‌های ۱۰ نانومتری تولید می‌شود. آن‌ها از سوکت‌های BGA1526 استفاده می‌کنند و پشتیبانی از DDR4 3200 و LPDDR4X 3733 نیز به آن‌ها اضافه شده است. این اولین معماری پردازنده است که با پشتیبانی یکپارچه از Wi-Fi 6 (802.11ax) و Thunderbolt 3 ارائه می‌شود.


پردازنده‌های نسل یازدهم اینتل – Tiger Lake

نسل یازدهم اینتل، Tiger Lake نام دارد که هنوز منتشر نشده است. آن‌ها نسل سوم فناوری ترانزیستور ۱۰ نانومتری خواهند بود. طبق اطلاعاتی که در ویکی پدیا آمده است، معماری Tiger Lake در مقایسه با Ice Lake تا ۳۰ درصد افزایش عملکرد خواهد داشت. حافظه پنهان L4 در این نسل برای افزایش عملکرد پردازنده‌ها معرفی شده است و می‌توانیم تغییرات زیادی را شاهد باشیم.

همچنین بخوانید: مشکل داغ شدن CPU علت و راه حل


نسل‌های بعدی

Sapphire Rapids یک میکرو معماری است که توسط اینتل در مرحله‌ی توسعه قرار دارد. پیش‌بینی می‌شود که این معماری یا باز طراحی فناوری ۱۰ نانومتری خواهد بود، یا اینکه یک فرایند کاملا ۷ نانومتری توسط اینتل معرفی خواهد شد. همچنین ممکن است که پشتیبانی کاملا جدید از رم DDR5 نیز توسط این نسل معرفی شود.


نتیجه‌گیری

ما امیدوار هستیم که این مقاله بینش بهتری در مورد نسل‌های پردازنده‌های اینتل به شما داده باشد. سعی کردیم که ویژگی‌های هر نسل را به شما معرفی کنیم و اطلاعات ریزتری از آن‌ها را داشته باشیم. شما می‌توانید نظرات خود را در مورد این نسل‌ها به ما ارائه کرده و پیش بینی خود را از سال‌های آینده نیز داشته باشید. به‌نظر شما اینتل تا چه حد می‌تواند همین‌طور قدرتمند ارائه داده و جدیدترین فناوری‌های خود را در برابر پردازنده دیگر شرکت‌های مهم ارائه دهد؟ در بخش کامنت‌ها با ما همراه باشید.

نسل‌های پردازنده اینتل کدام است؟

نسل اول – Nehalem، نسل دوم – Sandy Bridge، نسل سوم – Ivy Bridge، نسل چهارم – Haswell، نسل پنجم – Broadwell، نسل ششم – Skylake، نسل هفتم – Kaby Lake، نسل هشتم – Kaby Lake R، نسل نهم – Coffee Lake، نسل دهم – Cannon Lake و Ice Lake، نسل دوازدهم – Alder Lake

هر نسل پردازنده با نسل‌های قبلی چه فرقی دارد؟

هر نسل از نظر معماری با نسل های دیگر فرق دارد البته که نسل به معنای Coreهای مختلف نیست و نباید این دو مفهوم را با هم اشتباه بگیریم.

قوی‌ترین نسل پردازنده کدام است؟

نسل دوازدهم با نام Alder lake که از فناوری ۱۰ نانومتری استفاده می‌کنند و فقط در سه پردازنده i5 و i7 و i9 عرضه می‌شوند.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.