هاست و سرور چیست؟ بسیاری از افراد ممکن است که دو اصطلاح هاست و سرور را با همدیگر اشتباه گرفته و به جای همدیگر استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم که به این موضوع پرداخته و ببینیم که هاست و سرور چیست و چه کاربردی دارند؟ این مقاله به رفع ابهامات مربوط به تفاوت هاست و سرور کمک کرده و میتوانید با مزایای هر کدام نیز آشنا شوید.
فهرست مطالب
مفهوم هاست و سرور چیست؟
طبق تعریف هاست اینترنتی، هاست وب (Web Hosting) سرویسی است که به افراد یا سازمانها اجازه میدهد تا یک صفحه وب یا وب سایت را در اینترنت منتشر کنند. ارائه کننده خدمات میزبانی وب کسب و کاری است که خدمات و فناوریهای ممورد نیاز برای یک صفحه وب یا وب سایت را در اینترنت ارائه میکند.
وب سایتها معمولا روی سرورهایی ذخیره شده و بهاصطلاح میزبانی میشوند. این سرورها همان رایانههای ویژهای هستند که همه اطلاعات سایت شما در آن قرار میگیرد.
اگر یک کاربر اینترنتی بخواهد به وب سایت شما دسترسی پیدا کند، باید آدرس سایت شما را در مرورگر تایپ کرده و رایانهاش هم به سرور شما متصل شود. در این شرایط، وب سایت شما از طریق مرورگر به وی نمایش داده خواهد شد.
بسیاری از شرکتهای هاستینگ از شما میخواهند که نام دامنه خود را داشته باشید تا بتوانید روی آن یک میزبانی وب دریافت کنید. اگر نام دامنه را ندارید، ثبت نام دامنه اولین کاری است که باید برای دریافت هاست وب انجام دهید. بهعبارت سادهتر، میزبانی وب فرایند خرید یا اجازه فضا برای قرار دادن یک وب سایت در شبکه جهانی وب است.
محتواهایی مانند CSS، HDMI یا تصاویر باید در یک سرور قرار گیرند تا بهصورت آنلاین قابل دسترسی باشند. حال در ادامه شاید این سوال را داشته باشید که سرور چیست و چه ارتباطی میتواند با هاست یک وب سایت داشته باشد.
بیشتر بخوانید: افزایش قدرت سیگنال وای فای مودم به روشهای مختلف
سرور چیست و انواع آن
سرور نقش حیاتی در زیر ساخت فناوری اطلاعات دارد. سرور در واقع سیستم یا رایانهای است که کاربران اینترنت را از هر کجای دنیا به سایت شما متصل میکند. دادهها، منابع و برنامهها از طریق یک شبکه برای رایانههای دیگر فراهم شده و هر زمان که رایانهها منابع را با ماشینهای مشتری به اشتراک گذارند، بهعنوان سرور در نظر گرفته میشوند.
یک سرور اطلاعاتی را در اختیار سایر رایانهها قرار میدهد و این رایانهها هم کلاینت نامیده میشوند که در فارسی به معنی «دستگاه مشتری» شناخته میشود. رایانههای کلاینت میتوانند از طریق LAN یا WAN به سرور متصل شوند.
سرور شبکه هم یک کامپیوتر پر قدرت است که بهعنوان مخزن مرکزی طراحی شده و منابع مختلفی مانند دسترسی سخت افزاری، دسترسی پرینتر یا هارد دیسک را برای رایانههای دیگر حاضر در شبکه فراهم میکند. انواع مختلفی از سرورها را هم داریم و سرور میتواند برای انجام یک کار یا چندین کار طراحی شود.
این انواع بر اساس نوع سایت تعیین شده و مدیران سایت هنگام خرید، بسته به نوع نیاز خود اقدام به تهیه آنها میکنند. حال میتوانیم بهتر متوجه شویم که هاست و سرور چیست و چه تفاوتی میتوانند با همدیگر داشته باشند. در ادامه بیشتر در مورد تفاوتها صحبت کنیم.
بیشتر بخوانید: آموزش کانفیگ سوئیچ سیسکو
تفاوت هاست و سرور
هر وب سایتی که در اینترنت قرار دارد، در نقطهای از جهان و در یک سرور قرار میگیرد. هاست شرکتی است که تعداد به ظاهر نامحدودی از سرورها را سازماندهی میکند و وب سایت شما را با یک قیمت مشخص، به سروری که مالک آن است اضافه میکند. شبکه کامپیوتری هم مجموعهای از دستگاههایی است که برای برقراری ارتباط و به اشتراک گذاری منابع کنار هم قرار میگیرد.
هاست و سرور دو اصطلاح اصلی در شبکههای محاسباتی هستند. هاست (یا گره) دستگاهی است که به شبکه متصل میشود و کاربران را قادر میسازد تا از طریق اینترنت به یک وب سایت دسترسی پیدا کنند.
سرور امکانات مختلفی را برای سایر دستگاههای موجود در شبکه فراهم میکند. بهطور مثال، یک سرور فایل، فایلها را در شبکه مدیریت و ذخیره میکند. جهت رسیدن به عملکرد موثر، سرور و هاست هر دو باید به یک شبکه متصل باشند.
در نظر داشته باشید که هاست وب سرویسی است که به افراد یا سازمانها اجازه میدهد تا یک صفحه وب یا وب سایت را در اینترنت ارسال کنند. وب سایتها روی سرورهایی ذخیره یا میزبانی میشوند که بهعنوان رایانههای ویژه شناخته میشوند.
بیشتر بخوانید: ماژول فیبر نوری چیست؟ + کاربرد آن
سرور سیستمی است که منابع، خدمات، دادهها یا برنامهها را از طریق شبکه در اختیار رایانههای دیگری قرار میدهد که بهعنوان کلاینت شناخته میشوند. هاست میتواند با استفاده از اینترنت به دستگاههای دیگر متصل شود. سرور هم این قابلیت را دارد که با استفاده از اینترنت یا شبکه LAN، با دستگاههای دیگر ارتباط گیرد.
انواع سرورها
بسیاری از سرورهای مختلف در ارائه خدمات خاص خود تخصص دارند. در عصر دیجیتال امرزی، میدانیم که اپلیکیشنها و وب سایتها برای نیازهای خود به انواع مختلفی از سرورها وابسته هستند. برای درک بهتر هدف سرورهای تخصصی، قصد داریم که پنج مورد از رایجترین سرورها را مورد بررسی قرار دهیم.
بیشتر بخوانید: لایت اسپید چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
وب سرورها
شاید این سوال را داشته باشید وب سرورها برای چه مواردی استفاده میشوند؟ وب سرورها یکی از مهمترین و پرکاربردترین سرورها در بازار امروزی هستند. آنها در وب سایتها اجرا میشوند و ظیفه اصلیشان هم پردازش، ذخیره سازی و تحویل دادهها است.
یک برنامه وب سرور از فایلهای پروتکل انتقال ابر متن یا همان HTTP برای ایجاد صفحات وب استفاده میکند. رایانهها و برنامههای کاربردی اختصاصی نیز وب سرور نامیده میشوند. وب سرورهای متداول شامل سرورهای خدمات اطلاعات اینترنتی مایکروسافت (IIS)، وب سرورهای آپاچی و سرورهای Nginx هستند.
سرورهای پست الکترونیکی
در ادامه بررسی اینکه هاست و سرور چیست و چه کاربردی دارند، به نوع محبوبی از سرورهای کاربردی بهنام سرورهای پست الکترونیکی میرسیم. این نوع سرور ایمیلها را از طریق شبکههای شرکتی LAN و WAN در سراسر اینترنت ذخیره سازی کرده و آنها را تحویل داده و انتقال میدهد.
سرورهای ایمیل، ایمیلهای ارسال شده به کاربر را دریافت میکنند و ایمیل تا زمانی که مشتری از طرف کاربر مذکور درخواست کند، ذخیره سازی خواهد شد. حال به نظر شما چگونه باید میل سرور را در قالب کامپیوتر تعریف کرد؟ هر زمان که برای شخصی ایمیلی ارسال میکنید، ابتدا از یک پروتکل ساده انتقال ایمیل بهنام SMTP استفاده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انتقال تصویر دوربین مدار بسته
سپس آدرسی را که میخواهید ایمیل را به آن ارسال کنید، شناسایی شده و پس از آن، ایمیل به گیرنده انتقال پیدا میکند. به عبارت دیگر، سرورهای ایمیل بهعنوان یک اداره پست مجازی عمل میکنند. اکثر سرویسهای ایمیل مانند جیمیل، یاهو و موارد معتبر هم از این نوع سیستم استفاده میکنند.
سرورهای پایگاه داده
سرورهای پایگاه داده در ارائه خدماتی مانند دسترسی و بازیابی دادهها از سایر پایگاههای داده رایانهای کمک کننده هستند. دسترسی به سرور پایگاه داده میتواند از قسمت در حال اجرای فرانتاند روی دستگاه کاربر یا قسمت در حال اجرای بکاند روی یک سرور پایگاه داده قابل دسترسی باشد و برای این منظور از شیوه ریموت استفاده میشود.
سرورهای پایگاه داده به روشهای مختلف و با اجرای برنامههای پایگاه داده درخواست مشتریان را ثبت میکنند. برنامههای کاربردی سرور پایگاه داده متداول شامل اوراکل، SQL Server مایکروسافت، Informix و DB2 هستند.
این نوع سرورها میتوانند مستقل از هر معماری اجرا شوند. آنها مانند یک انبار هستند که دادهها، اطلاعات و مشخصات وب سایت را ذخیره سازی کرده و نگهداری میکنند.
بیشتر بخوانید: فعال سازی SNMP در سوئیچ سیسکو با چند راهکار ساده
سرورهای فایل
در ادامه بحث هاست و سرور چیست این سوال هم مطرح میشود که چگونه باید فایل سرور را در فرمت کامپیوتر تعریف کنیم؟ این همان شبکهای است که به انتقال سریعتر فایلهای ذخیره سازی شده کمک میکند. تمام فایلها روی کامپیوتر مدیریت و ذخیره سازی میشود.
سپس با درخواست کاربر، یک کپی از فایل به کامپیوتر دیگری ارسال میشود. ذخیره سازی فایلها به جای تلاش روی تامین امنیت و یکپارچگی فایلها در هر دستگاه در یک سازمان، راه حلهای تحمل خطا یا پشتیبان گیری آسانتر را فراهم خواهد کرد.
یک سرور فایل ذخیره سازی فایلهای کامپیوتری مانند فایلهای صوتی، اسناد، عکسها، پایگاههای داده، تصاویر و غیره را به اشتراک میگذارد. این نوع سرورها معمولا در شبکههای محلی قابل استفاده هستند. این نوع از سرور اغلب توسط سازمانهایی استفاده میشود که بسیاری از کاربران آنها نیاز به دسترسی به فایلهای ذخیره شده، آنهم با خیال راحتتر و سریعتر دارند.
بیشتر بخوانید: دریافت فکس با کامپیوتر و نکات مهم آن
سرورهای اپلیکیشن
سرور برنامه بین شبکه و پایگاه داده قرار میگیرد که بهطور خاص برای اجرای برنامهها طراحی شده است. سرور شامل سخت افزار و نرم افزاری است که محیطی را برای اجرای برنامهها فراهم میکند. میدانیم که از سرورهای برنامه میتوان برای توسعه و اجرای یک برنامه مبتنی بر وب استفاده کرد.
انواع مختلفی از سرورهای اپلیکیشن مانند جاوا، PHP و NET Framework وجود دارد. ویژگیهای کلیدی یک سرور اپلیکیشن شامل افزونگی دادهها، در دسترس بودن بالای دادهها، امنیت دادهها و برنامهها، تعادل لود دادهها، مدیریت کاربری و یک رابط مدیریت متمرکز است.
انواع هاست چیست
هاستینگ وب هم نقش مهمی در ایجاد عملکرد، در دسترس بودن و سرعت یک وب سایت دارد. در ادامه قصد داریم که شش مورد از هاستهای مهم را به شما معرفی کنیم.
بیشتر بخوانید: عوض کردن پسورد وای فای به طرق ساده
هاست اشتراکی
همانطور که از نام آن مشخص است، هاست اشتراکی به این معنی است که وب سایت شما روی یک سروری میزبانی میشود که توسط وب سایتهای دیگر هم در حال استفاده است. این همان ترتیبی است که در آن چند وب سایت در یک سرور ذخیره میشوند.
هاست اشتراکی برای وب سایتهای کوچکتر و مبتدیان مناسب است و نیازی به دانش فنی یا وسع مالی چند زیادی هم نخواهید داشت. با پرداخت ماهانه ۵ الی ۲۰ دلار، میتوانید چنین هاستهایی را برای سایت خود خریداری کنید.
هاست اختصاصی
طبق تعریف هاست اختصاصی، شما حقوق اجاره انحصاری روی وب سرور را با این هاست خواهید داشت. این بهترین انتخاب در هاستینگ وب در نظر گرفته میشود و وقتی که یک هاست اختصاصی داشته باشید، به این معنی است که سرور تنها متعلق به شما و سایتتان است.
این نوع هاست معمولا برای وب سایتهای سطح سازمانی با بیش از ۱۰۰ هزار بازدید در ماه رزرو میشود. قیمت ماهانه هاست هم بین ۷۰ الی ۱۳۰ دلار میتواند متغیر باشد.
بیشتر بخوانید: VPS چیست و چه کاربردی دارد؟
نوع سرور خصوصی مجازی هاست چیست
هاست سرور خصوصی مجازی یا همان VPS بین سرور اشتراکی و سرور اختصاصی قرار میگیرد. با VPS، وب سایت شما یک سرور را با وب سایتهای دیگر به اشتراک میگذارد، اما تعداد وب سایتها بسیار کمتر است. با اینکه سرور اصلی بهصورت مشترک استفاده میشود، اما وب سایت شما دارای منابع اختصاصی با VPS خواهد بود.
هاست VPS برای کسب و کارهای کوچک و متوسط که نمیتوانند از پس خرابی غیر منتظره وب سایت خود برآیند، بهترین انتخاب است. اگر هاست VPS برای کسب و کار شما مناسب دیده میشود، میتوانید از بین گزینههای برتر این نوع هاستینگ انتخاب خود را انجام دهید. قیمت این هاست هم معمولا بین ۳۰ الی ۸۰ دلار در ماه متغیر است.
هاست ابری
هاست ابری در سال ۲۰۲۱ به محبوبیت بالایی در صنعت فناوری رسید. در تحلیل بیشتر اینکه هاست و سرور چیست میتوان گفت که تعریف هاست ابری اینطور میگوید که این نوع هاستینگ دارای چندین سرور راه دور بوده و هر سرور هم مسئولیتهای متفاوتی دارد. بنابراین، اگر یکی از سرورها مشکل داشته باشد، سرورهای دیگر در شبکه، مشکل بهوجود آمده را جبران کرده و وظایف آن را برعهده میگیرند.
هاست ابری برای وب سایتهای تجاری بزرگ و متوسط که به سرعت در حال رشد هستند، بهترین انتخاب خواهد بود. بهطور مثال، اگر وب سایت شما بیش از ۵۰ هزار بازدید ماهانه از صفحه دارد، باید روی خرید یک هاست ابری برنامه ریزی کنید.
بیشتر بخوانید: ساخت ایمیل در گوشی سامسونگ با چند روش ساده
هاست مدیریت شده
هاست مدیریت شده بهعنوان یک نوع فرعی از شیوههای میزبانی در نظر گرفته میشود، چرا که اکثر بستههای هاست احتمالا تحت مدیریت در اختیار مشتری قرار میگیرند. با هاست مدیریت شده، ارائه دهنده به مدیریت روزانه سیستمعامل، سخت افزار و برنامههای کاربردی استاندارد میپردازد.
مفهوم Colocation در هاست چیست و چه کاربردی دارد
بهجای اینکه سرورها را در یک مرکز داده خصوصی یا داخلی حفظ کنید، میتوانید با اجاره فضایی در یک مرکز بهنام کولوکیشن، تجهیزات خود را بهصورت مشترک قرار دهید. این مرکز، آدرس IP و سیستمهای خنک کننده مورد نیاز سرور شما را به همراه داشته و پاور پهنای باند لازم را نیز در اختیار سرورهای شما قرار میدهد.
در مقایسه با یک اتاق سرور اداری استاندارد، کولوکیشن (Colocation) امکان دسترسی به سطح بالاتری را با هزینه بسیار کمتر فراهم میکند. اما با کولوکیشن، دستگاه در واقع به خود شما واگذار شده است و انتظار میرود که از نرم افزار، سخت افزار و سرویسهای مرتبط با آن مراقبت کنید.
در مقایسه بین انواع هاستها به این نتیجه میرسیم که شما تنها باید یک برنامه هاستینگ را انتخاب کنید که متناسب با نیازهای شما باشد. همچنین، میتوانید شیوههای برتر هاستینگ وردپرس، هاستینگ نمایندگی فروش و گزینههای دیگر را بررسی کرده و قابل اعتمادترین مورد را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: مخفی کردن مودم تی پی لینک
در نظر داشته باشید که در سال ۲۰۲۰، ارزش بازار جهانی ذخیره سازی ابری بیش از ۶۱ میلیارد دلار بوده در سال ۲۰۲۱ هم به بیش از ۷۶ میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. بنابراین، سرمایه گذاری در چنین موقعیتی میتواند به نفع سایت شما باشد.
سوالات متداول
در این بخش قصد داریم که مهمترین سوالات پیرامون سوالاتی مانند هاست در شبکه چیست و چه کاربردی دارد را بررسی کرده و به سرورها و دستگاههای مرتبط با آن نیز بیشتر بپردازیم.
سرور از دیدگاه کامپیوتری چه تعریفی دارد؟
سرور یک برنامه کامپیوتری (سخت افزاری یا نرم افزاری) است که برای دستگاهها یا برنامههای دیگری به نام کلاینت (مشتری) خدماتی را ارائه میکند.
کامپیوتر سرور چیست؟
کامپیوتر سرور یک سیستم رایانهای است که دادهها، منابع، برنامهها یا خدمات را از طریق شبکه به سایر کامپیوتر که همان کلاینتها هستند، ارائه میکند.
تفاوت سرور و هاست در شبکه چیست
تفاوتی هاست و سرور در این است که هاست دستگاهی (یا کامپیوتری) است که به شبکه متصل میشود و سرور هم یک دستگاه سخت افزاری یا نرم افزاری است که به سایر دستگاهها و برنامههای موجود در شبکه خدمات ارائه میکند.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم که به مفهوم هاست و سرور چیست پرداخته و نکات ریز و درشت موجود را مورد بررسی قرار دهیم. به عبارت سادهتر، تمام وب سایتهای موجود در اینترنت روی یک سرور و در جایی از جهان قرار دارند.
هاست نشان دهنده شرکتی است که سرورهای زیادی را سازماندهی میکند و وب سایت شما با قیمت مشخص شده، به سروری که مالکیتش را برعهده دارد، اضافه میکند. شما هم میتوانید نظرات خود را در این زمینه با ما در میان گذارید.
چه نکات دیگری در مورد مفهوم «هاست و سرور چیست» وجود دارد که دوست دارید با ما و کاربران دیگر به اشتراک گذارید؟ در بخش کامنتها با ما در ارتباط باشید.
مفهوم هاست و سرور چیست؟
طبق تعریف هاست اینترنتی، هاست وب (Web Hosting) سرویسی است که به افراد یا سازمانها اجازه میدهد تا یک صفحه وب یا وب سایت را در اینترنت منتشر کنند. ارائه کننده خدمات میزبانی وب کسب و کاری است که خدمات و فناوریهای ممورد نیاز برای یک صفحه وب یا وب سایت را در اینترنت ارائه میکند.
تفاوت هاست و سرور چیست؟
هاست (یا گره) دستگاهی است که به شبکه متصل میشود و کاربران را قادر میسازد تا از طریق اینترنت به یک وب سایت دسترسی پیدا کنند. سرور امکانات مختلفی را برای سایر دستگاههای موجود در شبکه فراهم میکند.
مفهوم Colocation در هاست چیست و چه کاربردی دارد؟
بهجای اینکه سرورها را در یک مرکز داده خصوصی یا داخلی حفظ کنید، میتوانید با اجاره فضایی در یک مرکز بهنام کولوکیشن، تجهیزات خود را بهصورت مشترک قرار دهید. این مرکز، آدرس IP و سیستمهای خنک کننده مورد نیاز سرور شما را به همراه داشته و پاور پهنای باند لازم را نیز در اختیار سرورهای شما قرار میدهد.
شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.