• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

فلش مموری چیست؟ فلش مموری (USB Flash drive) یک دستگاه ذخیره سازی داده است که با عنوان حافظه فلش با رابط USB یکپارچه هم شناخته می‌شود. این نوع حافظه‌ها معمولاً قابل جابجایی، بازنویسی و بسیار کوچک هستند و وزنی کمتر از 30 گرم دارند. فلش مموری‌ها ابتدا در سال 2000 ساخته شده و مانند سایر تجهیزات حافظه رایانه دیگر، در طول سالیان پیشرفت کرده‌اند. ظرفیت ذخیره سازی این دستگاه‌ها رفته رفته بالا رفته و از طرفی دیگر، قیمت‌شان نیز به نسبت ابتدای ظهور آن‌ها با کاهش مواجه بوده است.

کاربردهای رایج درایوهای فلش USB برای ذخیره سازی، پشتیبان گیری تکمیلی و انتقال فایل‌های کامپیوتری است. در مقایسه با فلاپی دیسک‌ها یا سی دی‌ها، حافظه‌های فلش کوچک‌تر و سریع‌تر بوده و همچنین ظرفیت‌شان به‌طور قابل توجهی بیشتری است. این دستگاه‌ها به‌دلیل کمبود قطعات متحرک، دوام بیشتری دارند.

علاوه‌بر این، آن‌ها نسبت به دیسک‌های فلاپی، کمتر در برابر تداخل الکترومغناطیسی آسیب‌پذیر هستند و برخلاف سی‌دی‌ها از خراش‌های سطحی آسیبی نمی‌بینند. با این حال، مانند هر حافظه فلش دیگری، از دست دادن داده‌ها و احتمال خرابی، به دلیل ساختار این دستگاه‌ها، می‌تواند باعث شود که برای بایگانی طولانی مدت داده‌ها نامناسب باشند.

فلش مموری چیست


فلش مموری چیست؟

فلش مموری شامل یک برد مدار چاپی کوچک است که عناصر مدار و یک کانکتور USB را حمل می‌کند که به‌صورت الکتریکی عایق شده و در داخل یک کیس پلاستیکی، فلزی یا لاستیکی محافظت می‌شود. این دستگاه می‌تواند در یک جیب یا روی یک زنجیره کلید قابلیت حمل داشته باشد.

برخی از آن‌ها مجهز به یک LED نشانگر ورودی/خروجی هستند که در هنگام دسترسی روشن یا چشمک می‌زند. کانکتور USB ممکن است با یک درپوش قابل جابجایی یا با جمع شدن در بدنه درایو محافظت شود. اگرچه در صورت محافظت نشدن احتمال آسیب دیدن آن وجود ندارد. بیشتر درایوهای فلش از یک ات صال USB استاندارد نوع A استفاده می‌کنند که امکان اتصال با پورت رایانه شخصی را فراهم می‌کند.

اما درایوهایی برای رابط‌های دیگر نیز وجود دارند که می‌توانیم به پورت‌های micro-USB و USB-C اشاره کنیم. درایوهای فلش USB از طریق اتصال USB می‌توانند انرژی خودشان را از کامپیوتر بگیرند.

درایوهای فلش اغلب با سرعت انتقال داده اندازه گیری می‌شوند. نرخ های انتقال ممکن است بر حسب مگابایت در ثانیه (MB/s)، مگابیت در ثانیه (Mbit/s) یا در ضرب کننده‌های درایو نوری مانند “180X” یعنی(180 ضربدر 150 KiB/s) داده شود. نرخ انتقال فایل در بین دستگاه ها به طور قابل توجهی متفاوت است.

بیشتر بخوانید: بهترین ایرپاد بازار + معرفی ۱۸ مدل متنوع

فلش مموری چیست


بررسی انواع فلش مموری

فلش مموری‌ها انواع مختلفی دارند و آن‌ها را می‌توان از جنبه های مختلفی مورد بررسی و مقایسه قرار دارد. در کل شما هنگام خرید فلش مموری باید به ویژگی هایی همچون ظرفیت حافظه، رابط سخت افزاری، سرعت خواندن/نوشتن و حتی ظاهر آن توجه کنید و بنا به نیازتان اقدام به خرید نمایید.

ظرفیت فلش مموری

امروزه حداکثر ظرفیت فلش مموری‌ها به 2 ترابایت رسیده است، اما سال‌ها طول کشیده است تا چنین ظرفیتی برای فلش مموری‌ها تعریف شود. تا سال 2010، حداکثر ظرفیت ذخیره سازی موجود برای دستگاه‌ها به 128 گیگابایت رسیده بود.

در ژانویه 2013، شرکت فناوری Kingston، یک فلش مموری با 1 ترابایت فضای ذخیره سازی منتشر کرد، اما هنوز تا جولای 2016، فلش مموری‌‌هایی با ظرفیت 8 تا 256 گیگابایت، بیشتر از گزینه‌هایی که ظرفیت بین 512 گیگابایت و 1 ترابایت داشتند، فروخته می‌شد. در سال 2017، Kingston Technology عرضه یک درایو فلش 2 ترابایتی را اعلام کرد و در سال 2018، کمپانی سندیسک یک فلش مموری USB-C با ظرفیت 1 ترابایت – که کوچک‌ترین مورد در نوع خود بود – را معرفی کرد.

به طور کلی، امروزه فلش در حجم های مختلف 4 گیگ ، 8 گیگ ، 16 گیگ ، 32 گیگ ، 64 گیگ ، 128 گیگ ، 256 گیگ ، 512 گیگ ، 1024 گیگ (1 ترابایت) و 2048 گیگ (2 ترابایت) در بازار ارائه می‌شوند.

بیشتر بخوانید: پرفروش ترین ساعت هوشمند

فلش مموری چیست


رابط سخت افزاری فلش مموری

فلش مموری‌ها از نظر رابط سخت افزاری در چند دسته بندی قرار می گیرند. فلش مموری USB 2.0 یا USB 3.0 و در نمونه های جدیدتر، USB 3.1 و یا USB Type C هم روانه بازار می‌شوند. فلش‌های USB 3.0 روی پورت USB 2.0 نیز کار می کنند، اما با سرعتی برابر با USB 2.0 در اختیار شما خواهند بود.

USB از نوع Type-C به‌خاطر متفاوت بودن کانکتور، فقط با پورت‌های مخصوص خود سازگاری دارند و قابل استفاده با سایر پورت‌ها نیستند. هر یک از این USB ها به‌طور پیش فرض سرعت انتقال مخصوصی دارند.

بیشتر بخوانید: بهترین دستگاه کاغذ خرد کن + معرفی گزینه‌های مهم

سرعت خواندن و نوشتن در فلش مموری

هنگام انتخاب یک فلش مموری ، داده‌های بیشتری از ظرفیت ذخیره سازی فلش باید در نظر گرفته شوند. سرعت خواندن و نوشتن در فلش مموری به همان اندازه مهم است. این دو معیار تعیین می‌کنند که فلش مموری شما با چه سرعتی می‌تواند فایل‌ها را بین خودش و هر چیزی که به آن وصل می‌کنید منتقل کند. منظور از سرعت خواندن (read) و سرعت نوشتن (write) هم همان سرعت انتقال اطلاعات است.

فلش مموری چیست

سرعت خواندن تعیین می‌کند که فلش مموری با چه سرعتی می تواند فایلی را که روی آن ذخیره شده است بارگذاری کند. فایل‌های شما روی فهرست درایو فلش می‌مانند تا زمانی که تصمیم بگیرید آن‌ها را دستکاری کنید. سرعت خواندن نشان می‌دهد که به طور مثال وقتی روی یک تصویر کوچک کلیک می‌کنید با چه سرعتی باز می شود.

سرعت نوشتن یک فلش مموری نیز نشان می‌دهد که با چه سرعتی می توانید یک فایل جدید را روی آن ذخیره کنید.
قیمت فلش مموری های علاوه بر ظرفیت آن‌ها به سرعت آن‌ها نیز بستگی دارد. هر چه سرعت فلش مموری بالاتر باشد قیمت آن نیز بالاتر است. سرعت فلش مموری برای افرادی که فایل ها را بدون انتقال به سیستم و مستقیما از روی فلش باز میکنند بسیار اهمیت دارد.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید ویدئو پروژکتور خانگی + معرفی گزینه‌های مهم

با هر نسخه جدید USB، عملکرد کلی به طور چشمگیری افزایش می‌یابد. هر دو سرعت خواندن و نوشتن از این ارتقاء سرعت بهره می‌برند. عملکرد در هر نوع USB ده برابر افزایش می یابد، بنابراین همیشه ارزش دیدن جدیدترین فناوری موجود در بازار وجود دارد. حداکثر سرعت از USB1.0 تا USB 4.0 به تفکیک زیر است:

فلش مموری چیست

  • حداکثر سرعت 12 مگابیت بر ثانیه USB 1.0
  • حداکثر سرعت 480 مگابیت بر ثانیه USB 2.0
  • حداکثر سرعت 5 گیگابیت بر ثانیه USB 3.0
  • حداکثر سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه USB 3.1
  • حداکثر سرعت 20 گیگابیت بر ثانیه USB 3.2
  • حداکثر سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه USB 4.0
  • حداکثر سرعت در دو نوع 80 و 120 گیگابیت بر ثانیه USB 4.2

در بیشتر فلش مموری‌ها نوع رابط روی آن نوشته شده است. اما راه دیگری نیز برای شناخت آن وجود دارد و آن رنگ کانکتور است. در USB 1.0 رنگ کانکتور به رنگ سفید، USB 2.0 رنگ کانکتور به رنگ مشکی ، در USB 3.0 و USB 3.1 رنگ کانکتور به رنگ آبی روشن و در نوع USB 3.2 رنگ کانکتور به رنگ قرمز است.

البته در نظر داشته باشید که سرعت فلش مموری‌ها به عوامل متعددی بستگی دارد و یکی از آن‌ها رابط سخت افزاری است. این اعداد صرفا حداکثر سرعت انتقال دیتا در انواع USB است و در فلش مموری ها ممکن است این سرعت لزوما با این اعداد منطبق نباشد. سرعت فلش مموری‌ها به عوامل دیگری همچون قطعات داخلی، فناوری ساخت، عمر مفید فلش مموری، حجم فایل ها و الگوریتم پردازش دیتا نیز بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: بهترین مودم ADSL خانگی در بازار

فلش مموری چیست


ظاهر فلش مموری

فلش مموری‌ها علاوه بر تکنولوژی ساخت و قطعات داخلی، از نظر ظاهر نیز با یکدیگر متفاوت‌اند. همانگونه که گفته شد، مدار فلش مموری در داخل یک کیس قرار می‌گیرد که در نمونه‌های مختلف فلش متفاوت است. ساده‌ترین نوع فلش مموری، فلش‌هایی با کیس فلزی یا پلاستیک فشرده هستند.

امروزه تنوع ظاهری فلش مموری‌ها بسیار زیاد است و نمونه‌های سیلیکونی، فانتزی و حتی چرمی هم وجود دارند. در نمونه‌های جدیدتر، روی بدنه فلش مموری‌ها از LED استفاده می‌شود که به‌طور مثال هنگام اتصال کانکتور به پورت مورد نظر و اتصال جریان برق، لوگوی فلش مموری روی LED بدنه نمایش داده می‌شود.

بیشتر فلش مموری‌ها برای حفاظت از رابط USB از درپوش استفاده می کنند. اما نمونه های کشویی و تاشو نیز در بازار وجود دارد. یک نکته در مورد خرید فلش مموری با محفظه های فانتزی و پیچیده وجود دارد و آن این است که معمولا این فلش مموری‌ها محفظه های حجیمی دارند.

از آنجایی که پورت‌های USB روی بدنه لپ تاپ و تجهیزات دیگر مانند هاب‌های یو اس بی فاصله کمی از یکدیگر دارند، ممکن است در صورت استفاده از فلش مموری‌های حجیم، پورت مجاور نیز مسدود شده و استفاده همزمان از دو پورت ممکن نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: بهترین رم کامپیوتر DDR4 برای خرید

فلش مموری چیست

امروزه بیشتر فلش مموری‌هایی که با پوشش لاستیکی و حتی فلزی ساخته شده‌اند، به گونه‌ای طراحی می‌شوند که ضد آب و عملاً “نشکن” باشند. این فلش مموری‌ها پس از غوطه ور شدن در آب و حتی جا ماندن در ماشین لباسشویی، حافظه خود را حفظ می‌کنند. البته لازم است قبل از عبور جریان از آن باید آن را کاملا خشک نمایید.

بیشتر بخوانید: بهترین کارت حافظه برای گوشی – راهنمای خرید کارت حافظه


تایپ‌های مختلف فلش مموری

منظور از این اصلاح نوع رابط USB است. در نمونه های USB 1.0 و USB 2.0 از نوع رابط Type A استفاده می‌شود. رابط استاندارد نوع A به شکل مستطیل تخت است و اکثر نمونه‌هایی که تا کنون استفاده کرده‌اید، از این نوع است. در نمونه‌های USB 3.0 و USB 3.1 هم از نوع رابط Type A هستند و هم از نوع رابط Type C خواهند بود. در نمونه‌های USB 3.2 و USB 4.0 هم از نوع رابط Type C استفاده می‌شود.

فلش مموری چیست


فلش مموری مخصوص گوشی آیفون

از آن‌جایی که گوشی‌های موبایل و تبلت اپل دارای درگاه اختصاصی Lightning هستند، بنابراین امکان اتصال فلش مموری‌های معمولی به آنها وجود ندارد. فلش مموری‌های مخصوص ایفون به گونه‌ای طراحی می‌شوند که یک طرف آن دارای رابط USB و طرف دیگر آن رابط Lightning باشد. این فلش مموری‌ها نه تنها دارای رابط سازگار با آیفون هستند بلکه از نظر فناوری نیز با سیستم عامل ios سازگارند.

بیشتر بخوانید: بهترين پاور بانک برای ايفون + معرفی گزینه‌های عالی

فلش مموری های رمز دار یا Cyber Pol

افراد گاهی از فلش مموری های برای ذخیره اطلاعات شخصی و گاهی محرمانه استفاده میکنند. فلش مموری ها به دلیل ابعاد کوچکی که دارند ممکن است به سادگی گم شوند و یا حتی سرقت شوند و اطلاعات داخل آن ها به دست افراد دیگری بیفتد. رمزدار شدن فلش مموری ها مسئله ای بود که به شدت احساس می شد، بنابراین چندین شرکت تولیدکننده اقدام به ساخت و تولید فلش مموری هایی با قابلیت تعریف رمز سخت افزاری نمودند.

پیش از این هم قابلیت تعریف رمز نرم افزاری برای فلش مموری ها وجود داشت اما نرم افزار های مخصوص نیاز بود و امکان هک نیز وجود داشت. این فلش مموری های اندکی از سایر نمونه ها بزرگتر بوده و یک صفحه کلید روی آن تعبیه شده است. افراد با تعریف یک کد معمولا 7 تا 15 رقمی می توانند از اطلاعات ذخیره شده روی فلش مموری خود محافظت کنند.

بیشتر بخوانید: بهترین مودم VDSL + معرفی گزینه‌های برتر

فلش مموری چیست


قیمت فلش مموری

قیمت فلش مموری ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. اصلی ترین عامل تعیین قیمت فلش مموری ظرفیت حافظه آن است که قطعا هرچه ظرفیت آن بالاتر باشد قیمت آن نیز بالاتر است. دومین عامل نوع رابط سخت افزاری است. اکنون در بازار فلش مموری های با نوع رابط Type C قیمتی بالاتر از سایر فلش مموری ها دارند و قیمت فلش های با نوع رابط USB 2.0 از همه پایین تر است. و سومین عامل نیز برند تولید کننده فلش مموری است.

بیشتر بخوانید: انواع هدایای سازمانی کدام است

بهترین برند های فلش مموری در بازار

امروزه شرکت های زیادی در زمینه تولید قطعات کامپیوتری وجود دارند که فلش مموری ها نیز یکی از محصولات تولیدی آن ها به حساب می آید. اما بهترین و محبوب ترین فلش مموری های موجود را می توانید در لیست زیر مشاهده کنید.

فلش مموری چیست

  • SanDisk-1
  • Kingston-2
  • Transcend-3
  • HP-4
  • Sony-5
  • Corsair-6
  • Lexar-7
  • Imation-8
  • Toshiba-9
  • A-Data-10
  • PNY-11
  • Apacer-12
  • Silicon Power-13

فلش مموری چیست


سخن آخر

امروزه فلش مموری ها به دلیل سهولت در استفاده و جابجایی ساده تر، یکی از پرکاربردترین تجهیزات در دسته حافظه های جانبی هستند و محبوبیت زیادی دارند. فلش مموری ها از قدرت کمی استفاده می کنند، قطعات متحرک شکننده ای ندارند و کوچک و سبک هستند.

داده های ذخیره شده در درایوهای فلش در برابر ضربه های مکانیکی، میدان های مغناطیسی، خط و خش و گرد و غبار غیر قابل نفوذ هستند. این ویژگی‌ها آن‌ها را برای انتقال داده‌ها از مکانی به مکان دیگر و نگهداری آسان داده‌ها در دسترس می‌سازد. فلش مموری ها به گونه ای طراحی شده اند که سیستم‌عامل‌های مدرن بدون نصب درایورهای دستگاه بتوانند آن ها را پشتیبانی کنند.

در این متن به تمام نکاتی که لازم است هنگام خرید فلش مموری بدانید پرداخته شد. اکثر افراد هنگام خرید این تجهیزات تنها به ظرفیت حافظه دقت می کنند و آن را ملاک قرار می دهند. اما همان گونه که گفته شد رابط سخت افزاری نیز از دیگر ویژگی هایی است که باید به آن دقت کنید.

در پایان باید گفت اگر برای استفاده های معمول و جابجایی فایل های کم حجم از فلش مموری استفاده میکنید نیازی به هزینه بالا برای خرید فلش های پرسرعت ندارید. همچنین اگر قصد خرید فلش مموری با حجم های بالاتر از 256 گیگابایت را دارید توصیه ما به شما این است که به جای خرید فلش مموری از هارد اکسترنال برای ذخیره اطلاعات خود استفاده نمایید.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.