با توجه به استفاده گسترده از تلفن های همراه تقریباً در هر گروه سنی، افراد به دنبال استفاده طولانی مدت بوده که به طور فزاینده ای زمان آماده به کار باتری گوشی (عمر باتری) را کاهش می دهند. اما چرا این اتفاق می افتد؟ علت اصلی آن کیفیت باتری گوشی است.
به همین دلیل است که نحوه نگهداری باتری گوشی شما برای بهبود طول عمر بسیار مهم است، اما با این وجود در صورتی که مدتی است از گوشی همراه خود استفاده می کنید؛ می توانید از روش های احیای باتری موبایل که در ادامه ی این مقاله به آن پرداخته می شود نیز استفاده کنید.
در این مقاله به راهنمای عملی و روش های اصلی برای افزایش آسان و سریع عمر باتری و احیای باتری موبایل پرداخته شده است. ابتدا لازم است با باتری گوشی همراه و ساختار آن آشنا شده تا بتوانید عملکرد درستی برای افزایش عمر آن داشته باشید. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
آشنایی بیشتر با ساختار باتری تلفن همراه
باتریهای دستگاههای تلفن همراه شما معجزهای از مهندسی شیمی هستند و مقادیر زیادی انرژی را در خود نگه میدارند که میتواند ساعت ها تلفن همراه را روشن و آماده به کار نگه دارد. اما یکی از سوالاتی که ذهن کاربر را به خود مشغول کرده این است که باتری تلفن همراه چگونه کار می کند و چگونه می توان بیشترین بهره را از آنها برد؟
اکثر دستگاه های موبایل مدرن از باتری های لیتیوم یونی (که گاهی اوقات لیتیوم یون نامیده می شود) استفاده می کنند که از دو بخش اصلی تشکیل شده است: یک جفت الکترود و الکترولیت بین آنها. موادی که این الکترودها از آنها ساخته شده اند متفاوت است (می توانند لیتیوم، گرافیت یا حتی نانوسیم باشند) اما همه آنها بر اساس ترکیب شیمیایی لیتیوم هستند.
لیتیوم ها فلز واکنشی بوده و به این معنی است که تمایل به ترکیب با عناصر دیگر دارد. لیتیوم خالص آنقدر واکنش پذیر است که می تواند در هوا آتش بگیرد. بنابراین بیشتر باتری ها از شکل ایمن تری به نام اکسید کبالت لیتیوم استفاده می کنند. بین دو الکترود، الکترولیت قرار دارد که معمولاً یک حلال آلی مایع است که به الکترونها اجازه میدهد بین آنها جریان پیدا کنند.
بیشتر بخوانید: کالیبره کردن باتری اندروید و بهینهسازی آن
هنگامی که باتری لیتیوم یونی شارژ می شود، مولکول های اکسید کبالت لیتیوم الکترون ها را جذب کرده و نگه می دارند و سپس در هنگام استفاده از باتری، مانند زمانی که تلفن همراه شما کار می کند، الکترون ها را آزاد می کنند.
همانطور که به آن پرداخته شد؛ یون لیتیوم رایج ترین شکل باتری است زیرا می تواند بیشترین انرژی را در کوچکترین فضا ذخیره کند. ظرفیت آن بر حسب چگالی انرژی ویژه اندازهگیری میشود، که به میزان انرژی در وات-ساعت اشاره دارد که یک کیلوگرم باتری میتواند در خود نگه دارد. برای یون لیتیوم، این رقم می تواند بین 150 تا 250 وات ساعت باشد.
تمام این ترکیبات شیمیایی به معنای این است که باتری دستگاه شما انرژی را ذخیره میکند و مواد شیمیایی درون آن مشتاق هستند تا آن انرژی را به هر طریقی که میتوانند آزاد کنند و این می تواند یک مشکل باشد، زیرا بوئینگ اخیرا متوجه شد که باتری های یک دریم لاینر 787 در حالی که هواپیما پارک شده بود آتش گرفت. همان طور که گفته شد؛ این یکی از معایب یون لیتیوم است.
اگر باتری ها بیش از حد تخلیه شوند، شیمی تجزیه می شود و اکسید لیتیوم اضافی ایجاد می کند که مشتعل می شود و اکسید لیتیوم بیشتری ایجاد می کند. این همان چیزی است که شیمیدانها آن را واکنش فرار حرارتی مینامند، و دیگران آن را آتشسوزی مینامند، به همین دلیل FAA 787 را زمینگیر کرد. از آنجایی که اگر باتری را سوراخ کنید همین اتفاق میافتد. بدین علت سازمان TSA توصیه میکند که مسافران هوایی با احتیاط باتریها را در وسایل حمل خود قرار دهند.
نحوه عملکرد انواع باتری تلفن های همراه
برای احیای باتری موبایل بهتر است با نحوه عملکرد این وسیله نیز آشنا شوید. کنترل جریان نیرو به دلیل تمایل آنها به آتش گرفتن، باتری های لیتیوم یونی باید از نزدیک کنترل شوند. سازندگان باتری با ساختن یک کنترل کننده شارژ که جریان برق را مدیریت می کند، این کار را انجام می دهند. در واقع، هر باتری یک کامپیوتر کوچک در داخل خود دارد که از تخلیه سریع آن یا به میزان خطرناکی پایین جلوگیری می کند.
بیشتر بخوانید: چگونه مدل باتری لپ تاپ را پیدا کنیم؟
این قطعه همچنین جریان برق را به باتری در حین شارژ تنظیم می کند و با نزدیک شدن به شارژ کامل باتری برای جلوگیری از شارژ بیش از حد، جریان برق را کاهش می دهد. برای نشان دادن نحوه عملکرد این فرآیند، ما یک Samsung Galaxy Note را شارژ کردیم و جریان برق به دستگاه را در برابر درصد گزارش شده برای شارژ باتری اندازهگیری کردیم.
همانطور که مشاهده شد؛ جریان برق به باتری زمانی که باتری برای اولین بار شارژ می شود، بیشترین میزان را دارد و سپس خاموش می شود. چند قسمت آخر شارژ زمان زیادی می برد، زیرا کنترل کننده جریان برق را تا حد قطره ای کند می کند تا باتری بیش از حد شارژ نشود.
آنچه که باید از ظرفیت باتری گوشی همراه بدانید
در این مطلب برای راهنمای به احیای باتری موبایل، لازم است تا شما را با ظرفیت باتری نیز آشنا کنیم. عمر باتری یک دستگاه کمی پیچیده است، زیرا میزان انرژی مصرفی دستگاه بسته به کاری که انجام میدهد تغییر میکند. اگر صفحه نمایش دستگاه روشن باشد، رادیو در حال ارسال است و پردازنده به شدت کار می کند، نسبت به زمانی که صفحه خاموش باشد و رادیو و پردازنده بیکار باشند، انرژی بیشتری مصرف می کند.
به همین دلیل است که باید با احتیاط با ادعاهای مربوط به عمر باتری برخورد کنید. سازنده می تواند با کاهش روشنایی صفحه نمایش یا با خاموش کردن بخش هایی از دستگاه، تعداد عمر باتری را افزایش دهد. اگر کنجکاو هستید، میتوانید از برنامهای استفاده کنید که مصرف انرژی و وضعیت باتری دستگاه تلفن همراه شما را کنترل میکند، مانند Battery Monitor Widget برای اندروید یا Battery Life Pro برای دستگاههای iOS.
ظرفیت در میلی آمپر ساعت (یا میلی آمپر ساعت) اندازه گیری می شود که نشان می دهد باتری چقدر انرژی می تواند در طول زمان تحویل دهد. به عنوان مثال، اگر باتری 1000 میلی آمپر ساعتی داشته باشد، می تواند 1000 میلی آمپر انرژی برای 1 ساعت ارائه دهد. اگر دستگاه شما 500 میلی آمپر برق مصرف می کند، باتری باید حدود 2 ساعت دوام بیاورد. در ادامه لازم است تا با روش های کاربردی احیای باتری موبایل آشنا شوید.
انواع روش های کاربردی احیای باتری موبایل
روشهای جذاب و البته کاربردی برای احیای باتری موبایل وجود دارد که بر حسب شرایط میتوانید آنها را پیاده سازی کرده و نتیجه را دریافت کنید.
روش 1: محل اتصال و سطح باتری تلفن همراه پاک و تمیز کنید
یکی از روش های ساده برای احیای باتری موبایل، حفظ پاکیزگی باتری می باشد. پس از استفاده طولانی مدت، سطح فلزی باتری لیتیومی و حتی محل اتصال ها ممکن است دچار اکسیداسیون شوند. این ممکن است طول عمر و کارایی باتری لیتیومی را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: هر آنچه که لازم است درباره تعویض باتری لپ تاپ بدانید
با دقت و به طور معمول هرگونه باقیمانده اکسیداسیون ایجاد شده را حذف کنید تا اطمینان حاصل شود که باتری با تلفن تماس تمیزی دارد. برای این کار محتویات فلزی باتری و موبایل خود را با یک ابزار تمیز کننده مناسب به آرامی پاک کنید. این همچنین راندمان شارژ مجدد و مدت زمان استفاده از باتری را بهبود داده و به احیای باتری موبایل شما کمک شایانی می کند.
روش 2: با انجماد یک باتری مرده را زنده کنید
شاید متعجب شوید ولی می توان برای احیای باتری موبایل از روش انجماد استفاده کنید. واکنشهای لیتیوم در باتریها با استفاده از فرآیند شارژ- دشارژ که در آن بارهای الکتریکی مثبت و منفی با یکدیگر برخورد میکنند، کار میکنند. در دمای معمولی اتاق، انرژی جنبشی نسبتاً قابل توجهی است، اما از آنجایی که باتری در حال فعال نگه داشتن است می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
مرحله 1: باتری تلفن قدیمی خود را در روزنامه قدیمی و سپس آن را با فیلم پلاستیکی 2 بار بپیچید. از طرف دیگر، باتری را داخل یک کیسه پلاستیکی محکم قرار دهید که از خیس شدن آن جلوگیری می کند.
مرحله 2: باتری را در محفظه یخ یخچال خود قرار دهید و بعد از 3 روز آن را خارج کنید.
مرحله 3: بسته بندی را بردارید و باتری را به مدت 2 روز در مکان خنک و دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید.
مرحله 4: باتری را در تلفن خود قرار دهید اما دستگاه خود را روشن نکنید. در عوض، گوشی را به شارژر مناسب وصل کنید و اجازه دهید دستگاه به مدت 48 ساعت شارژ شود. پس از اینکه دستگاه به مدت 48 ساعت شارژ شد، دستگاه را روشن کنید و سطح باتری را بررسی کنید.
در صورت موفقیت آمیز بودن، این روش باتری قبلاً مرده شما را احیا کرده و به آن اجازه می دهد دوباره شارژ را نگه دارد. توجه: اولین بار برای انطباق با این روش اثر خوبی حاصل می شود، زیرا انجماد باتری لیتیومی به باتری آسیب می رساند.
روش 3: سعی کنید باتری را با پرش روشن کنید
این روش به طور کلی برای احیای باتری موبایل که یا به حد مجاز عمر خود رسیده اند یا برای مدت طولانی خالی مانده اند مؤثر است. آنها در نهایت توانایی خود را برای نگه داشتن شارژ از دست می دهند. در واقع، به دلیل زمان سفر از یک کشور به کشور دیگر، این ممکن است برای باتری تلفن در هنگام حمل و نقل طولانی مدت نیز رخ دهد. اما اکنون می توانید یاد بگیرید که چگونه این مشکل را خودتان حل کنید.
قبل از انجام این کار، به موارد زیر نیاز دارید:
- باتری 9 ولتی، برای پایانه های دسترسی آسان آن
- طول سیم تقسیم شده برای اتصال به باتری
- نوار الکتریکی برای محکم کردن سیم
- باتری
مرحله 1: پایانه های مثبت و منفی باتری 9 ولت به وضوح مشخص شده، آنها را شناسایی کنید و طرف مربوطه سیم خود را به هر ترمینال وصل کنید، مطمئن شوید که اتصال را با نوار برق برای ایمنی بپوشانید.
بیشتر بخوانید: بهترین گوشی شیائومی از نظر باتری + مشخصات کامل
مرحله 2: روی باتری تلفن همراه، پایانه های مثبت و منفی نیز مشخص می شود. سیم را نیز به قطب ها وصل کنید و دوباره به یاد داشته باشید که با نوار برق محکم کنید.
هشدار: جنبه مثبت را به جنبه منفی متصل نکنید.
مرحله 3: باتری ها را به مدت 10 تا 60 ثانیه وصل کنید یا به اندازه ای که باتری تلفن همراه شما گرم شود. دما و زمان را از نزدیک کنترل کنید.
مرحله 4: به محض گرم شدن باتری، سریعا باتری ها را جدا کنید. سعی نکنید باتری تلفن همراه خود را به طور کامل شارژ کنید. باتری را در گوشی خود قرار دهید ممکن است لازم باشد باتری را به طور معمول شارژ کنید، سپس سعی کنید تلفن را روشن کنید.
روش 4: از یه لامپ برای احیای باتری موبایل استفاده کنید
باتری قدیمی را به طور کامل تخلیه کنید و آن را دوباره شارژ کنید تا فعال شود. با انجام این نوع تخلیه عمیق، هدف این است که ابتدا باتری را برای شارژ مجدد عمیق تر با تخلیه کامل انرژی داخلی آماده کنید. در اینجا به ۲ عدد سیم نیاز دارید و آن را به قطب مثبت و منفی باتری گوشی خود وصل کنید. معمولاً هیچ قطب مثبت و منفی لامپ پیچ وجود ندارد، فقط سیم را به پیچ و نقطه پایین لامپ وصل کنید. پس از این کار، باتری گوشی خود را به یک لامپ کوچک 1.5 ولت وصل کنید.
هر نیروی باقیمانده موجود در باتری تا زمانی که به طور کامل تخلیه نشود به لامپ منتقل می شود.
توجه: نور لامپ به تدریج کمرنگ تر می شود تا زمانی که نوری ساطع نشود. این روش موثرترین نیست، اما تا حدی جواب می دهد.
نکات مهم احیای باتری موبایل
همانطور که در ابتدای این مطلب به آن پرداخته شد، بهترین روش مراقبت پایبند بودن و دقت داشتن به روشها و زمانهای شارژ استاندارد می باشد. بهتر است این کار را در ۳ نوبت اولیه و در حالت ایدهآل از همان بار اول انجام دهید. وقتی تلفن شما هشدار کم شدن باتری را نشان می دهد، تمام تلاش خود را بکنید تا فورا آن را شارژ کنید.
در نهایت، به دلیل تأثیری که ولتاژ شارژ ناپایدار می تواند بر باتری گوشی شما بگذارد، حتی اگر یک عادت باشد، از شارژ یک شبه گوشی خودداری کنید. آینده فناوری باتری های برق همیشه در حال بهبود است و آزمایشگاه ها در سراسر جهان به دنبال فناوری های جدید باتری برای جایگزینی لیتیوم و همچنین رویکردهای جدید برای ساخت باتری های لیتیوم یونی هستند.
بیشتر بخوانید: چه زمانی باید باتری موبایل خود را تعویض کنیم؟
در میان فناوریهای جدید، کار زیادی روی ابرخازنها انجام شده است که در آنها باتری انرژی را به صورت الکتریکی ذخیره میکند و سپس مانند یک تفنگ فلاش آن را آزاد میکند. ابرخازنها میتوانند شارژ بسیار سریعتری را امکانپذیر کنند، زیرا تغییرات شیمیایی کمی در آن دخیل است، اما ابرخازنهای فعلی میتوانند انرژی را تنها در فواصل کوتاه ارائه کنند، که برعکس آن چیزی است که اکثر دستگاههای تلفن همراه به آن نیاز دارند.
سلول های سوختی که از هیدروژن برای تولید برق استفاده می کنند نیز به زودی عرضه می شوند. سیستم پیل سوختی Nectar که در نمایشگاه CES در ژانویه معرفی شد، از یک کارتریج 10 دلاری برای تامین انرژی یک تلفن همراه تا دو هفته استفاده می کند. با این حال، سلولهای سوختی هنوز به اندازهای کوچک نیستند که در داخل تلفن قرار گیرند – سیستم Nectar باتری لیتیوم یون موجود را شارژ میکند و آن را جایگزین نمیکند.
گوگرد ممکن است در نهایت به لیتیوم داخل باتری ها بپیوندد. دانشمندان دانشگاه استنفورد اخیراً باتری را نشان دادند که از فناوری نانو برای افزودن گوگرد به ترکیب شیمیایی استفاده می کرد که چگالی انرژی باتری را تا پنج برابر افزایش داد و همچنین طول عمر آن را بهبود بخشید.
بیشتر بخوانید: چگونه عمر باتری لپ تاپ خود را افزایش دهیم
با این حال، این توسعه برای چند سال به بازار نخواهد آمد. قابل ذکر است در صورتی که از ابتدای خرید گوشی همراه، به درستی از باتری آن استفاده کنید، می توانید یکی از روش های احیای باتری موبایل که در این مقاله به آن پرداخته شد، استفاده کنید.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم که روشهایی را برای احیای باتری موبایل بررسی کرده و نکات مهم را در اختیار شما گذاریم. به نظر شما چه راهکارهای مفید دیگری وجود دارد که میتوانیم روی آنها حساب باز کنیم. اگر تجربهای در این زمینه دارید، میتوانید در بخش کامنتها با ما در ارتباط باشید.
شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.
باتری ایفون مثلا ۱۳ رو در بیارم پلاستیک پیچ کنم توی یخچال بزارم؟ 😐 سیم منفی یکیو نزم به مثبت اون؟ باتری لیتیوم یونی رو دربیارم از توی ایفون بزارم جای خشک و خنک؟ انصافا دوربین مخفیه؟ شوخی دارین با ما؟