• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

یکی از ساده‌ترین به‌روزرسانی‌های سخت افزاری که می‌توانید برای سیستم خود در نظر بگیرید، نصب رم کامپیوتر آن است. در طول سال‌ها، سیستم عامل‌هایی مانند ویندوز، نرم افزارهایی مانند فتوشاپ و هم اکنون حتی مرورگرهایی مانند گوگل کروم، به دلیل استفاده زیادی که از حافظه رم داشته و آن را به شدت درگیر می‌کنند، معروف شده‌اند.

این در حالی است که رایانه‌های شخصی قدیمی، اغلب بین ۲ الی ۴ گیگابایت حافظه رم دارند. لودینگ بیش از حدی که تب‌های مختلف کروم ایجاد می‌کنند؛ یا برنامه‌های بسیاری که هنگام اجرای همزمان در سیستم‌عامل ویندوز می‌توانند تمام حافظه شما را درگیر کنند، همگی می‌توانند باعث کند شدن کامپیوتر شما شوند. در چنین شرایطی عملکرد دیگر بخش‌های سیستم نیز دچار اختلال شده و شما تاثیرات آن را به وضوح مشاهده خواهید کرد.

بیشتر بخوانید: جامع ترین راهنما خرید کارت حافظه مناسب دوربین و گوشی

اگر کامپیوتر شخصی شما هنگام انجام کارهای زیاد، دچار کندی می‌شود، می‌توانید با ارتقا حافظه رم آن، خیلی از مشکلات را برطرف کنید. اگر با کامپیوتر خود، کارهای سبکی انجام می‌دهید و نیازی هم به باز کردن تب‌های زیاد در گوگل کروم سیستم خود ندارید، یک حافظه ۴ گیگابایتی هم می‌تواند کار شما را راه بیندازد.

البته حافظه ۸ گیگابایت، کمترین میزانی است که ما برای یک کامپیوتر رومیزی به شما توصیه می‌کنیم و حافظه رم ۱۶ گیگابایتی نیز یک نقطه شیرین برای اکثر کاربرانی است که بدون توجه به میزان استفاده از کامپیوتر، می‌توانند از آن رضایت داشته باشند.

نصب رم کامپیوتر

چنین ارتقایی را باید خیلی زودتر از آن‌چه که فکرش را بکنید، در نظر داشته باشید، چرا که قیمت‌ها مدام در حال تغییر است و این کمترین هزینه‌ای است که می‌توانید برای ارتقا عملکرد کامپیوتر خود انجام دهید. شرایط در کشور ما سخت‌تر است و نوسانات قیمت را خیلی بیشتر از کشورهای دیگر شاهد خواهیم بود.

بنابراین باید تا دیر نشده، به فکر ارتقا حافظه رم کامپیوتر خود باشید. گیمرهایی که نگاهی به آینده دارند، حتی ممکن است نیاز به یک حافظه رم ۳۲ گیگابایتی داشته باشند. البته هزینه‌ بالای آن را نیز باید مدنظر داشته باشید.


چه مقدار حافظه رم می‌توانیم نصب کنیم؟

وب سایت بسیار خوب www.crucial.com می‌تواند در زمینه نصب رم کامپیوتر به شما کمک کند. این ابزار کوچک اما مفید، سیستم شما را اسکن کرده و گزارشی را به شما نمایش می‌دهد که از طریق آن می‌توانید از حداکثر میزان حافظه رم که کامپیوتر شما از آن پشتیبانی می‌کند، آگاهی پیدا کنید.

این وب سایت، مادربرد سیستم شما را اسکن کرده و تعداد اسلات‌های مخصوص حافظه RAM را به نمایش می‌گذارد. اسلات‌ها از دو حالت خالی یا پر خارج نخواهند بود. این وب سایت از اطلاعات به‌دست آمده کمک می‌گیرد تا پیشنهادات خرید حافظه RAM‌ را بررسی کرده و برحسب مادربرد سیستم، آن‌ها را در اختیار شما قرار دهد.

بیشتر بخوانید: ارتقا کارت گرافیک لپ تاپ آری یا نه؟

انواع حافظه رم

انواع مختلفی از حافظه‌های رم وجود دارند. در این بخش هم می‌توانید از وب سایت Crucial استفاده کنید. این وب سایت واقعا می‌تواند کمک زیادی به شما بکند تا بتوانید از مناسب بودن حافظه رم خود آگاهی پیدا کنید. با این وجود، فاکتورهای مهم دیگری هم وجود دارد که باید در مورد آن اطلاع داشته باشید. محدودیت سرعت، نوع DDR و حداکثر محدودیت حافظه، از جمله این فاکتورهای مهم در مورد حافظه رم است.

DRAM به عنوان حافظه رم مورد استفاده در بیشتر کامپیوترهای رومیزی محسوب می‌شود. از آن به عنوان رم DDR نیز یاد می‌شود که نرخ انتقال داده با سرعت دوبرابری را نسبت به فناوری‌های قبلی فراهم می‌کند. این حافظه در چهار نوع اصلی وجود دارد که به ترتیب DDR، DDR2، DDR3 و DDR4 نام دارند.

نصب رم کامپیوتر

ماژول اصلی اصلی رم DDR شامل ۱۸۴ پین هستند و حداکثر سرعت آن‌ها نیز ۴۰۰ مگاهرتز عنوان شده است. همه‌ ما این‌طور فکر می‌کنیم که همین میزان کافی است، اما کارشناسان امروزه آموخته‌اند که چگونه باید ولتاژ حافظه رم را کاهش دهند تا بدون کاهش سرعت، بتوانند گرمای خطرناکی که ممکن است داخل محافظه کامپیوتر ایجاد شود را از بین ببرندد. به همین دلیل DDR2 بعدها تولید شده و با ۲۴۰ پین و سرعت ۸۰۰ مگاهرتزی در اختیار کاربران قرار گرفت. نوآوری‌های جدید، فناوری‌های جدید و در نهایت ماژول‌های جدید حافظه نیز بلافاصله به بازار راه یافتند.

DDR3 نیز از ۲۴۰ پین بهره می‌برد، اما سرعت آن تقریبا دو برابر مدل قبلی شده و از ۱۳۳۳ تا ۱۸۶۶ مگاهرتز متغیر بود. حافظه جدید DDR4 که هم اکنون در اکثر کامپیوترها شاهد استفاده آن هستیم، از تراشه‌های Haswell با حداکثر سرعت ۳۲۰۰ مگاهرتز که دوبرابر DDR3 است، پشتیبانی و انرژی کمتری هم از پاور سیستم دریافت می‌کند.

بیشتر بخوانید: آموزش آپدیت لپ تاپ لنوو + شرح 2 روش اصلی

یک تصور غلط رایج در مورد حافظه رم، این است که شما می‌توانید هر حافظه رم با سرعت دلخواه را در یک اسلات قرار دهید. شما می‌توانید این کار را بکنید، اما کاملا بی‌اثر است. اگر چهار اسلات روی مادربرد خود دارید، همیشه یک جفت رم از یک شرکت یکسان با سرعت‌های برابر، می‌تواند بهترین نتیجه را به دنبال داشته باشد.

بنابراین، در چنین حالتی، حافظه رم که مقادیر سرعت ۲، ۴، ۶ یا ۸ گیگابایتی دارد، باید به‌صورت یکسان در اسلات‌ها قرار گیرند تا بهترین شرایط را برای کامپیوتر شما فراهم کنند. اسلات‌ها باید با همان ماژول‌های مشابه پر شوند و کاربران در شرایط خاص هم می‌توانند حافظه‌ها را به صورت جفت جفت در این اسلات‌ها قرار دهند.

نصب رم کامپیوتر

به‌طور مثال، اگر چهار اسلات روی مادربرد خود دارید، می‌توانید از دو حافظه رم ۱ گیگابایتی و دو حافظه رم ۲ گیگابایتی استفاده کنید. اگر حافظه رم ۲ گیگابایتی ندارید، بهتر است هر چهار اسلات را با حافظه رم ۱ گیگابایتی پر کنید. حتی می‌توانید از دو حافظه رم ۲ گیگابایتی و ۲ حافظه رم ۴ گیگابابتی استفاده کنید. این روال تطبیق بهترین حافظه‌های شما ایجاد کرده و کارشناسان اثبات کرده‌اند که بهترین نتیجه را در حالت کلی دارد.


آیا سیستم از کل حافظه رم استفاده می‌کند؟

این موضوع بستگی به این دارد که از کامپیوتر خود برای چه کاری استفاده می‌کنید. فرایندهای خاصی وجود دارد که ممکن است از حافظه رم بسیار بیشتر از فرایندهای دیگر استفاده کنند. به‌طور مثال، ادیت کردن یک ویدیو و همچنین باز کردن چندین تب در یک مرورگر اینترنت، می‌تواند حافظه رم را بسیار فشرده کند. حافظه رم کل این اطلاعات را به‌صورت همزمان در خود قرار می‌دهد و خواهید دید که سیستم دچار لگ یا کندی می‌شود.

هرچقدر که تعداد تب‌ها بیشتر بوده یا از تعداد پنجره‌های بیشتری در کامپیوتر استفاده کنید، می‌توانید وضعیت را به یک اتوبوسی شبیه کنید که همزمان وارد یک ایستگاه شده و به دلیل مسافرین زیادی که هرکدام دارند، بیشتر بار اطلاعاتی را به حافظه رم وارد می‌سازند.

حتما بخوانید: راهنما قدم به قدم ارتقا رم لپ تاپ + آموزش نصب مراحل

برای رهایی از چنین شرایطی، بهتر است که حافظه رم کامپیوتر خود را ارتقا داده و اجازه دهید که سیستم توانایی پشتیبانی از این حجم از داده‌های همزمان را داشته باشد. هرچه قدر که ایستگاه پارک اتوبوس‌های یاد شده ظرفیت بالایی داشته باشد، اتوبوس‌ها نیز حتی به‌صورت همزمان، مشکلی از بابت پارک در آن نخواهند داشت و سیستم با همان وضعیت پایدار به کار خود ادامه می‌دهد.


ملاحظات مختلف هنگام خرید حافظه رم

انواع مختلفی از حافظه رم در بازار وجود دارد که باید در انتخاب آن‌ها کمی دقت داشته باشید. اکثر کامپیوترهای شخصی مدرن از حافظه DDR4 استفاده می‌کنند، اما سیستم‌های قدیمی‌تر ممکن است که نیاز به یک حافظه DDR3 یا حتی DDR2 داشته باشند. حتی ممکن است که در یک الی دو سال آینده، ماژول‌های DDR5 نیز وارد بازار شوند. اما فعلا و در چنین شرایطی، حافظه‌های DDR4 در بازار پادشاهی می‌کنند.

نصب رم کامپیوتر

ذکر این نکته هم مهم است که علاوه بر ظرفیت کیت حافظه، سرعت رم خریداری شده نیز اهمیت بالایی هنگام خرید دارد. از بین تمام آزمایش‌های پهنای باند حافظه که طی دهه گذشته انجام شده است، تنها چیزی که این آزمایش‌ها به‌طور مداوم نشان داده‌اند، این است که خرید سریع‌ترین حافظه رم بازار، می‌تواند تاثیر کمی را روی سیستم شما نشان دهد.

اکثر مردم باید نگاه خودشان را از گزینه‌های پر زرق و برق بازار مانند مدل‌های ۵ هزار مگاهرتزی برداشته و به عملکرد و البته قیمت مناسب حافظه‌های رم توجه کنند. حافظه DDR4 به‌طور مشخص سرعتی بین ۲۶۶۶ مگاهرتز تا ۳۶۰۰ مگاهرتز دارد. بهتر است از حافظه رم استفاده کنید که دارای دو کانال است، چرا که می‌تواند نسبت به گزینه‌هایی مانند تک یا چهار کاناله مناسب‌تر باشد.

مسئله بعدی این است که باید به برند تجاری سازنده حافظه رم نیز توجه کنید. برندهای حافظه رم زیادی مانند Corsair، G.Skill، Kingston، KLEVV، Patriot، ADATA، Crucial، PNY، Super Talent، Mushkin و غیره وجود دارند. بزرگ‌ترین تفاوت این برندها در طراحی هیت سینک‌ها در ماژول‌های حافظه رم است.

حتما بخوانید: معرفی 10 راهکار برتر برای رفع مشکل پر شدن حافظه گوشی

حافظه‌ای را باید انتخاب کنید که عملکردش را دوست داشته و بتوانید با قیمت آن نیز کنار بیایید. شما می‌توانید نظر افراد باتجربه در این زمینه را نیز جویا شده و انتخاب خود را بیش از پیش به رضایتمندی خود نزدیک کنید. در حالت متعادل، همه تولید کنندگان حافظه رم که برای کاربران شناخته شده هستند، معمولا محصولات بسیار خوبی را ارائه می‌دهند.


نحوه نصب رم کامپیوتر

با توجه به ملاحضاتی که شرایط جدید جهان به واسطه همه گیر شدن ویروس کرونا برای همه ایجاد کرده است، شاید ناچار باشید که قطعات کامپیوتر خریداری شده سیستم را خودتان نصب و راه اندازی کنید. به همین دلیل ما در ادامه قصد داریم که این کار را به راحت‌ترین شکل ممکن به شما آموزش دهیم. همین ابتدا باید متذکر شویم که این کار بسیار ساده بوده و نیازی به دانش و تخصص خاصی هم ندارد.

نصب رم کامپیوتر

ابتدا باید کامپیوتر خود را خاموش کرده و تمام کابل‌های متصل به آن را جدا کنید. سپس بدنه کناری کیس کامپیوتر خود را برداشته و به مادربرد دسترسی پیدا کنید. اسلات‌های حافظه رم را می‌توانید دقیقا در کنار سوکت پردازنده مشاهده کنید. به دنبال هیت سینک بزرگی که در بالای مادربرد قرار دارد، بگردید.

در کنار آن، معمولا دو یا چهار اسلات حافظه را خواهیم دید.قبل از نصب حافظه رم جدیدی که خریداری کرده‌اید، باید کیت‌های قدیمی را بردارید. کنار این کیت‌ها، گیره‌های نگهدارنده پلاستیکی وجود دارند که در دو انتهای شکاف‌های حافظه می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید. آن‌ها را فشار دهید تا بتوانید حافظه رم قدیمی سیستم خود را بیرون بیاورید.

حتما بخوانید: روش ریست کردن لپ تاپ لنوو؛ دلایل و راهکارها

بعد از این کار، بهتر است که هرگونه گرد و غبار را از اسلات‌های حافظه پاک کنید یا اینکه با استفاده جاروبرقی، به آرامی آن منطقه را پاکسازی کنید. روش‌های دیگر نیز بنا به تجربه و امکانات خودتان برای این کار قابل استفاده هستند.

اکنون وقت آن رسیده است که کیت حافظه رم جدید خود را نصب کنید. باید اطمینان حاصل کنید که ماژول حافظه به درستی در جهت درست روی اسلات مربوطه قرار می‌گیرد. اسلات در لبه پایین حافظه رم، باید به‌صورت کامل زیر برجستگی‌های کارت حافظه قرار گرفته و با آن مطابقت داشته باشد.

اگر همه کانال‌های حافظه رم موجود با قرارگیری در اسلات پر نمی‌شوند، دفترچه مادربرد را مطالعه کنید تا ببینید که ابتدا باید کدام اسلات خاص را به ترتیب پر کنید. قرار دادن حافظه رم در شیارهای نادرست، می‌تواند منجر به تخریب عملکرد آن شود.

اکنون که حافظه رم را در جای خود قرار داده‌اید، اهرم‌های نگهدارنده پلاستیکی را تغییر حالت دهید تا ماژول‌های حافظه جدید را در جای مربوطه قفل کنید. در آخر، باید بدنه کناری جدا شده را به کیس کامپیوتر متصل کرده و و همه چیز را دوباره به برق وصل کنید.

حتما بخوانید: تفاوت بین حافظه رم DDR4 و DDR3 در چه مواردی ست؟

کامپیوتر را روشن کنید؛ در این وضعیت ممکن است که راه اندازی مجدد سیستم کمی به کندی صورت گیرد تا مادربرد شما حافظه جدیدی که نصب کرده‌اید را شناسایی کرده و سپس آن را تنظیم کند. بنابراین اگر ابتدا کامپیوتر شما کند بالا می‌آید، هراس به دل خود راه ندهید. بگذارید که چند دقیقه کامپیوتر به همین صورت کار کرده و سپس دوباره آن را ریستارت کنید تا همه چیز به حالت عادی بازگردد.


جمع‌بندی

نصب رم کامپیوتر یکی از کارهای مهمی است که دارندگان رایانه‌های شخصی باید یاد بگیرند. حافظه رم می‌تواند قدرت مانور سریع سیستم را بالا برده و هنگام انجام دادن تسک‌های مختلف، شرایط بهتری داشته باشد. شما با حافظه رم مناسب می‌توانید گشت و گذار در وب را سریع‌تر انجام داده و پنجره برنامه‌ها را نیز با سرعت بهتری باز کنید.

سیستم پردازش ویدیو و عکس بهتر انجام خواهد شد و برنامه‌هایی مانند فتوشاپ یا حتی صفحه گسترده Excel نیز بیشترین نفع را از حافظه رم جدید خواهند برد.

نصب رم کامپیوتر

افزودن RAM مناسب به کامپیوتر، می‌تواند به کاهش لودینگ سیستم کمک کرده و عوامل مزاحم در اجرای سریع برنامه‌ها را نیز برطرف کند. اجرای کند برنامه‌ها می‌تواند به عوامل مختلف بستگی داشته باشد. سن کامپیوتر و سیستم‌عامل یکی از عواملی است که با ارتقا قطعات، می‌توانید آن را بهبود بخشید. برخی از المان‌های دیگر هم وجود دارد که باید قبل از خرید حافظه رم به آن‌ها توجه داشته باشید.

نصب رم کامپیوتر از نگاه مقداد آی تی؟

اگر کامپیوتر شخصی شما هنگام انجام کارهای زیاد، دچار کندی می‌شود، یکی از ساده‌ترین به‌روزرسانی‌های سخت افزاری که می‌توانید برای سیستم خود در نظر بگیرید، نصب رم کامپیوتر آن است.

چه مقدار حافظه رم می‌توانیم نصب کنیم؟

وب سایت بسیار خوب www.crucial.com می‌تواند در زمینه نصب رم کامپیوتر به شما کمک کند.

انواع حافظه رم کدام است؟

از وب سایت Crucial استفاده کنید. این وب سایت واقعا می‌تواند کمک زیادی به شما بکند تا بتوانید از مناسب بودن حافظه رم خود آگاهی پیدا کنید.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.