شما برای استخراج رمز ارز به ابزارهای مناسب نیاز دارید تا بتوانید با کمترین هزینه، ‌بیشترین بهره‌وری را داشته باشید. یکی از اصلی‌ترین ابزارها، مادربرد مخصوص ماینینگ است که در ادامه، بهترین مدل‌های بازار را به شما معرفی کنیم.

مادربرد مخصوص ماینینگ مثل مادربرد معمولی کار می‌کند و دارای یک پردازنده، یک GPU، اسلات‌های PCIe، کانکتورهای USB، لن و سایر تکنولوژی‌های اتصال به اینترنت و همچنین کانکتورهای نمایشگر است. با این وجود، تقریباً همه مادربردهای معمولی بدون ایجاد یکسری تغییرات، برای ماینینگ مناسب نخواهند بود.

با این حال، معمولاً می‌توان از آنها برای ماینینگ سطح پایین استفاده کرد. در مجموع استفاده از مادربرد مخصوص ماینینگ برای این کار مناسب‌تر است چون به صورت تخصصی برای استخراج ساخته شده‌اند.

مثلاً در این مادربردها انتقال داده‌ها بین پورت‌ها، جی‌پی‌یو و سایر کانکتورها بهینه سازی شده و سعی بر این است که با استفاده از تکنولوژی‌های خنک کننده و حفاظت از مادربرد، از گرم شدن بیش از حد و بالا رفتن ولتاژ جلوگیری شود. همچنین برای دستیابی به بهترین نتیجه، باید از مادربردهایی کم مصرف استفاده کرد. این مادربردها اسلات‌های PCIe بیشتری برای نصب تعداد بیشتری جی‌پی‌یو دارند.

مادربردهای مخصوص ماینینگ، قابلیت پشتیبانی از رم سریع‌تر را دارند و معمولاً از پردازنده‌های سریع‌تری بهره می‌برند؛ علاوه بر این، می‌توان این قابلیت‌های آنها را توسعه داد. همچنین ممکن است این مادربردهای ماینینگ دارای USB، HDMI و کانکتورهای دیگر با سرعت انتقال داده بیشتری باشند.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم یک مادربرد مخصوص ماینینگ امکان اورکلاک کردن جی‌پی‌یو بدون ایجاد مشکلاتی مثل داغ شدن بیش از حد VRAM است. بحث ماندگاری و پایداری هم برای این مادربردها اهمیت زیادی دارد.

با توجه به ویژگی‌های ذکر شده، بهتر است قبل از خرید مادربرد به نیازهای خود توجه کنید و قابلیت‌های یک مادربرد معمولی را با مادربرد مخصوص ماینینگ اشتباه نگیرید.

مادربرد مخصوص ماینینگ

قبل از معرفی بهترین مادربردهای مخصوص ماینینگ، بد نیست به چند نکته اشاره کنیم که قبل از خرید مادربرد باید به آنها توجه کنید؛ نکاتی که در تصمیم‌گیری بهتر به شما کمک می‌کنند. در حال حاضر، ارزش کلی بازار مادربرد در جهان 12.9 میلیارد دلار است و انتظار می‌رود که این رقم تا سال 2026 به 14.230 میلیارد دلار برسد. البته، درصد کمی از این مادربردها برای ماینینگ استفاده می‌شوند.

در این میان، برخی شرکت‌ها سهم بزرگ‌تری از این بازار را در اختیار دارد که از جمله آنها می‌توان به ام اس آی و ایسوس اشاره کرد. در بازار فعلی، مدل‌های مختلف مادربرد ایسوس و مادربرد ام اس ای، فروش بالایی را ثبت کرده‌اند.

سهم بازار جی‌پی‌یو نیز در سال 2020 حدود 25.41 میلیارد دلار بود و انتظار می‌رود که این رقم تا سال 2028 به 246.51 میلیون دلار برسد که معادل با نرخ رشد مرکب سالانه 32.82 درصد از سال 2021 تا سال 2028 است. ارزش بازار سخت‌افزارهای ماینینگ که شامل مادربردهای مخصوص جی‌پی‌یو ماینینگ هم می‌شود، از سال 2022 تا 2027 به 12.053 میلیارد دلار خواهد رسید.


چند نکته برای تنظیم مادربرد مخصوص ماینینگ در کنار سایر قطعات

نوع و سرعت مادربرد، نوع پردازنده و نوع حافظه رم تأثیر زیادی در ماینینگ با دستگاه‌های ASIC یا جی‌پی‌یو ندارد. اما مدل‌های جدیدتر معمولاً از نظر بهره وری مصرف انرژی و ماینینگ عملکرد بهتری دارند. این مدل‌ها (که نوع چند هسته‌ای آنها از این سطح هم قوی‌تر است) معمولاً از نظر توزیع کارها روی جی‌پی‌یو و انتقال داده هم عملکرد بهتری دارند.

بعلاوه، بیشتر کاربرانی که مادربردهای انویدیا و ای‌ام‌دی را انتخاب می‌کنند، معمولاً دیدگاهی فراتر از ماینینگ دارند. این افراد به دنبال مادربردی هستند که برای سایر کارها مثل گیمینگ هم مناسب باشد.

نکاتی برای انتخاب بهترین مادربرد مخصوص ماینینگ

مرحله اول

نیازهای خودتان را مشخص کنید. معمولاً مادربرد مخصوص ماینینگ برای مواقعی مناسب است که با جی‌پی‌یو ماینینگ انجام می‌دهید؛ چون برای ASIC می‌توان از هر مادربردی استفاده کرد. حتماً نوع و مدل جی‌پی‌یویی که از آن برای ماینینگ استفاده می‌کنید را مشخص کنید تا یک مادربرد مناسب و سازگار برای آن انتخاب کنید.

مرحله دوم

تحقیقات لازم را انجام دهید و امکانات مورد نظرتان را مشخص کنید. برای مثال، ویژگی‌هایی مثل بهره وری انرژی، مصرف برق و تعداد اسلات‌های PCIe (که تعداد جی‌پی‌یوی قابل نصب را تعیین می‌کند) را در نظر داشته باشید.

علاوه بر این، مادربردی که انتخاب می‌کنید باید قابلیت پشتیبانی از پردازنده مورد نظر شما را داشته باشد. همچنین تعداد اسلات‌های رم، نوع و سرعت رم تحت پشتیبانی، کارت گرافیک تحت پشتیبانی، تعداد اسلات‌های قابل استفاده برای توسعه جی‌پی‌یو، سازگاری با منبع برق و غیره را نیز مشخص کنید.

بیشتر افراد، مواردی مثل سودآوری را در اولویت خود برای تصمیم‌گیری قرار می‌دهند و قبل از خرید مادربرد، نوع، تعداد و مدل جی‌پی‌یویی را که قرار است روی مادربرد نصب کنند، تعیین می‌کنند. پس از آن، تصمیم می‌گیرند که مادربرد مناسب با جی‌پی‌‌یو مورد نظر خود را خریداری کنند.

مرحله سوم

در این مرحله قیمت‌ها را بررسی می‌کنید و خرید را انجام می‌دهید. برای این کار به نکاتی مثل گارانتی، هزینه‌های تحویل، تخفیف‌های موجود، وجود راهنمای نصب و غیره توجه داشته باشید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کامپیوتر All In One + معرفی گزینه‌های مهم


بهترین مادربرد ماینینگ کدام است

در ادامه مطلب، فهرست بهترین مادربردهای مخصوص ماینینگ را با هم مرور می‌کنیم.

مادربرد ایسوس Prime Z390-P

مادربرد مخصوص ماینینگ

ایسوس پرایم Z390-P یکی از بهترین مادربردهای مخصوص ماینینگ است که از کارت گرافیک اورکلاک شده جدیدتری بهره می‌برد که البته،‌ امکان داغ شدن آن وجود دارد. اگر به دنبال یک مادربرد ماندگار و قابل اطمینان هستید، این مادربرد ایسوس برای شما بهترین گزینه خواهد بود؛ چون مجهز به تکنولوژی حفاظت در برابر افزایش ولتاژ و همچنین اسلات‌های PCIe تقویت شده است که از آسیب‌های ناشی از نصب جی‌پی‌یو‌های سنگین جلوگیری می‌کند.

ایسوس پرایم Z390-P از سرعت انتقال داده تا 32 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی می‌کند. به این ترتیب می‌توانید با بهینه سازی دمای سیستم خنک کننده برای انجام کارهای سنگین، تجربیات ماینینگ خودتان را سفارشی سازی کنید. البته می‌توانید از طریق اورکلاک کردن هم این سطح بهینه سازی را افزایش دهید. این مادربرد تقریباً با هر نوع کارت ویدیویی سازگار است.

امکانات:
  • مکانیزم پیشرفته کنترل فن با استفاده از FanXpert 4 و با AIO Pump
  • ثبات و پایداری اورکلاک DRAM به دلیل وجود تکنولوژی OptiMem II ایسوس، دارای نرم‌افزار تنظیم با امکانات و ویژگی‌های گسترده
  • 4 اسلات رم با قابلیت پشتیبانی از حداکثر 64 گیگابایت رم ddr4-4266
  • 13 پورت USB
  • مناسب برای ماینینگ با سیستم صوتی اچ دی پیشرفته
  • یک پورت Display و HDMI
  •  اسلات‌های M.2 که از درایوهای ساتا پشتیبانی می‌کنند، 6 پورت ساتای دیگر که از RAID پشتیبانی می‌کنند
  • پشتیبانی از چند جی‌پی‌یو AMD CrossFireX
مزایا:
  • قابلیت جفت کردن با طیف وسیعی از کیت‌های حافظه از جمله مدل‌های سنتی تا مدل‌های مجهز به نورپردازی RGB
  • راحتی نصب، استفاده و تغییر
  • اجرای تعداد زیادی عملیات پردازش حافظه به دلیل پشتیبانی از ظرفیت رم بالا تا 64 گیگابایت
  • قابلیت ساختن RAID اختصاصی با 10 ستاپ مختلف با استفاده از هارد ساتا، SSD یا دو SSD M.2
معایب:
  • نداشتن وای فای داخلی (البته امکان اتصال به یک دستگاه وای فای وجود دارد)
  •  نداشتن سوئیچ پاور

رأی نهایی: ایسوس پرایم Z390-P برای سفارشی سازی تجربه ماینینگ، چه از طریق اورکلاک کردن تهاجمی و چه از طریق تغییر سیستم سرمایشی یا ساختن یک RAID اختصاصی بسیار مناسب است. این مادربرد، قابلیت حفاظت در برابر شدت گرفتن ولتاژ و اتصال جی‌پی‌یوهای سنگین را دارد.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید رم لپ تاپ – برای خرید رم چه نکاتی را در نظر بگیریم


مادربرد ازراک H110 Pro

مادربرد مخصوص ماینینگ

مادربرد ازراک مدل H110 Pro بهترین گزینه برای ترکیب گیمینگ و جی‌پی‌یو ماینینگ است. بعضی از مادربردها در اصل برای گیمینگ طراحی شده بودند، ولی بعد متناسب با نیازهای ماینینگ تغییر پیدا کردند؛ اما این مادربرد ازراک (AsRock) به صورت اختصاصی برای ماینینگ طراحی شده و می‌توان آن را برای گیمینگ تغییر داد.

همچنین بر خلاف خیلی از مادربردها که باید دستورالعمل‌های نصب آنها را در اینترنت جستجو کنید، تولید کننده این مادربرد راهنمای نصب و راه‌اندازی آن را مستقیماً در سایت خودش قرار داده است. بعلاوه، برای افرادی که قصد دارند سیستم‌های خودشان را همواره در سطح بهینه نگه دارند، فروشگاه اپلیکیشن و آپدیت زنده هم ارائه می‌شود.

این مادربرد مجهز به تعداد زیادی اسلات PCIe، کانکتورهای برق پیشرفته برای حفظ ثبات عملکرد و پشتیبانی از حداکثر 13 جی‌پی‌یو برای ماینینگ با چند جی‌پی‌یو است. می‌توان از این مادربرد برای ماینینگ ترکیبی با گرافیک‌های انویدیا و ای‌ام‌دی هم استفاده کرد.
مثلاً می‌توانید در حالت ماینینگ ترکیبی، تا 6 جی‌پی‌یوی انویدیا و 8 جی‌پی‌یوی AMD را نصب کنید. این مادربرد با سایر سیستم‌عامل‌های ماینینگ مثل SimpleMining و ethos هم سازگار است.

امکانات:
  • خروجی گرافیکی DVI-D
  • صدای اچ‌دی برای ماینینگ، خازن ELNA
  • دکمه ریست و خاموش/روشن آنبورد، تست راحت سخت‌افزار حتی برای مواقعی که از کیس کامپیوتر استفاده نمی‌کنید، قابلیت تعویض آسان قطعات سخت‌افزاری
  • 8 فاز، کانکتور برق ساتا و 4 پین اضافه برای حفظ ثبات عملکرد
  • حفاظت در برابر ایجاد مدار کوتاه در محیط‌های مرطوب با استفاده از پارچه شیشه‌ای با تراکم بالا برای PCB
  • راهنمای آنلاین آماده در سایت شرکت برای آموزش نصب ریگ‌های ماینینگ
  • پشتیبانی از NVME SSD به عنوان دیسک بوت
  • پشتیبانی از پردازنده تا 91 وات، پشتیبانی از تکنولوژی توربو بوست 2
  • محافظت در برابر رعد و برق و پشتیبانی از سیستم wake-on-LAN فقط برای اسلات‌های Black PCI
مزایا:
  • به دلیل پشتیبانی از 13 جی‌پی‌یو، به صرفه‌جویی در هزینه قطعات کمک می‌کند. چون با وجود این قابلیت، ماینرها نیازی به اضافه کردن سی‌پی‌یو، ماژول رم، رسانه ذخیره اطلاعات و قطعات دیگر ندارند
  • به دلیل پشتیبانی از 13 جی‌پی‌یو، به صرفه‌جویی در فضا کمک می‌کند
  • پورت اضافه برای اتصال برق و یک سیستم تغذیه هشت فاز که برقی پایدار را تأمین می‌کند. همچنین، امکان تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ با استفاده از تکنولوژی Digi Power وجود دارد
  • پشتیبانی از ماینینگ ترکیبی با چند جی‌پی‌یو
  • حفاظت کامل در برابر جرقه برای نوسانات برقی که می‌توانند به اجزای مادربرد آسیب وارد کنند
  • طراحی قوی خازن برای افزایش طول عمر
  • پشتیبانی از نسل هشتم و نهم پردازنده‌های کور اینتل با مادربرد چیپ‌ست سری اینتل 300
معایب:
  • سختی استفاده کامل از قابلیت‌ها، مثلاً با نصب 13 جی‌پی‌یو؛ چون جی‌پی‌یوها به راحتی پیدا نمی‌شوند و ارزان نیستند
  • قیمت نسبتاً بالاتر

رأی نهایی: این مادربرد مخصوص ماینینگ به دلیل قابلیت نصب 13 جی‌پی‌یو و پشتیبانی از ماینینگ ترکیبی گزینه بسیار خوبی برای ماینینگ است. بعلاوه، این محصول ازراک، به صورت اختصاصی برای ماینینگ طراحی و بهینه سازی شده است و یک راهنمای جامع، فروشگاه اپلیکشن و آپدیت‌های زنده را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: بهترین مادربرد گیگابایت + معرفی بهترین گزینه‌ها


مادربرد ام اس آی MAG Z590 Tomahawk WiFi Gaming

مادربرد مخصوص ماینینگ

مادربرد مخصوص ماینینگ دیگری که می‌تواند برای گیمینگ هم بسیار مناسب باشد، مادربرد گیمینگ وای فای MSI MAG Z590 Tomahawk است.

این مادربرد ام اس آی برای گیمینگ طراحی شده است، اما می‌توان آن را به خوبی برای ماینینگ هم تطبیق داد. این مادربرد با قابلیت پشتیبانی از نسل دهم و یازدهم پردازنده‌های سلرون و پنتیوم اینتل، پیشرفته‌ترین مادربرد ماینینگی است که می‌توان در بازار پیدا کرد.

این محصول از وای فای 6E و لن 2.5 گیگابایت پشتیبانی می‌کند و به دلیل داشتن جدیدترین چیپ‌ست Z590 که با اورکلاک کردن به فرکانس 5333 مگاهرتز هم می‌رسد، قابلیت اورکلاک زیادی دارد.

این مادربرد قابلیت ماینینگ با چند جی‌پی‌یو را هم دارد چون دارای 4 اسلات PCIe با قابلیت پشتیبانی از چند نسل (حداکثر 4) و تکنولوژی AMD Crossfire دو طرفه است که عملیات همزمان جی‌پی‌یوها را بهینه سازی می‌کند. این ماربرد حداکثر از 128 گیگابایت رم پشتیبانی می‌کند اما برای رسیدن به این سرعت‌ها، باید یک IMC هم به سی‌پی‌یو اضافه کنید. بعلاوه، قیمت 149 دلاری این محصول ام اس آی نسبت به خیلی از مادربردهای این مطلب اقتصادی‌تر است.

امکانات:
  • پورت‌های USB 3.2 از سرعت انتقال داده تا 20 گیگابایت بر ثانیه پشتیبانی می‌کنند
  • پورت HDMI 2 و DisplayPort
  • سه سال گارانتی
  • راهنمای نصب سریع
  • نورپردازی RGB فقط در محدوده چیپ‌ست
  • گرماگیر بزرگ برای افزایش قدرت خنک کنندگی
  • چهار DDR4 دو کاناله
  • فازهای VRM 14+2+1 که بسیار پیشرفته هستند و به کاهش دما کمک می‌کنند. MSI MPG Z590 با فازهای 16+1+1 بهتر است
مزایا:
  •  قیمت مناسب
  •  پشتیبانی از وای فای 6E و بلوتوث
  •  پشتیبانی از سرعت انتقال داده بالا با پورت‌های USB 3.2 و Type-C
  •  برای ماینینگ با چند جی‌پی‌یو نیازی به تغییر بایاس وجود ندارد
معایب:
  •  هنگام اورکلاک کردن VRAM بیش از حد گرم می‌شود

رأی نهایی: MSI MAG Z590 Tomahawk از نظر سرعت اورکلاک کردن که به 5333 مگاهرتز می‌رسد و همچنین با توجه به قابلیت پشتیبانی از USB 3.2 و پورت‌های Type-C عملکرد بسیار خوبی دارد. این مادربرد مجهز به جدیدترین چیپ‌ست و بسیار مقرون به صرفه است.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید مانیتور دست دوم + تست مانیتور استوک


مادربرد ایسوس B250 Mining Expert

مادربرد مخصوص ماینینگ

اگر به دنبال بهترین مادربرد مخصوص ماینینگ برای امنیت اورکلاک با قابلیت حفاظت در برابر الکتریسیته ساکن و صاعقه هستید، Asus B250 Mining Expert می‌تواند برای شما مناسب باشد.

مادربرد ایسوس B250 ماینینگ اکسپرت به صورت اختصاصی برای کریپتو ماینینگ طراحی و بهینه سازی شده و دارای 19 اسلات PCIe و پورت USB 3.1 است. این مادربرد به لطف مجهز بودن به قابلیت حفاظت در برابر افزایش ولتاژ، تکنولوژی‌های SafeSlot Core و LANGuard طول عمر و دوام زیادی دارد.

این مادربرد ایسوس برای ماینینگ با چند جی‌پی‌یو مناسب است و می‌تواند به صورت همزمان و موازی از 19 جی‌پی‌یوی انویدیا یا AMD پشتیبانی کند. در تست‌های اجرا شده مشخص شد که این مادربرد می‌تواند با 19 جی‌پی‌یو به هش‌ریت 407 میلیون هش بر ثانیه و با 6 جی‌پی‌یو به نرخ 123.3 میلیون هش بر ثانیه برسد.

امکانات:
  • 32 گیگابایت رم DDR4
  • 18 اسلات PCIex 1 و 1 اسلات PCIex16. این 19 اسلات به سه منطقه تقسیم می‌شوند که نیروی هر کدام توسط کانکتور 24 پین خود آن تأمین می‌شود
  •  19 خازن دیکوپلینگ که نویز را کاهش داده و ثبات تأمین برق را افزایش می‌دهند
  •  تشخیص وضعیت کارت گرافیک یا اسلات‌های PCI هنگام روشن شدن. تشخیص یکجای مشکلات ماینینگ
  • تحمل نوسان 2.5 برابر بیشتر، LANGuard از این مادربرد در برابر آسیب‌های ناشی از الکتریسیته ساکن و صاعقه حفاظت می‌کند
  • ظرفیت ذخیره حافظه 1024
  •  سازگار با سایر نرم‌افزارهای ماینینگ مثل ethOS و SimpleMining
مزایا:
  •  صرفه‌جویی در هزینه‌ها با کاهش الزامات برای نصب حافظه، سی‌پی‌یو و درایورهای اضافه که قدرت ماینینگ آنها در همین سطح است. کاهش هزینه‌های مالکیت کلی تا 1.83 دلار به ازای هر میلیون هش در مقایسه با برخی مادربردهای 6 اسلات
  • تولید حداکثر 407 میلیون هش بر ثانیه با 19 جی‌پی‌یو
  •  تکنولوژی حفاظت از سخت‌افزار و حفظ ثبات ولتاژ برای افزایش طول عمر مادربرد

معایب:

  • دشواری بهره برداری از همه قابلیت‌ها، مثلاً به دلیل سخت پیدا شدن P106 یا کارت‌های دیگر
  • قیمت بالا

رأی نهایی: مادربورد ماینینگ اکسپرت B250 ایسوس، بالاترین نرخ اورکلاک را ندارد اما با توجه به قابلیت پشتیبانی آن از حداکثر 19 جی‌پی‌یو، به انجام عملیات ماینینگ با چند جی‌پی‌یو بدون افزایش هزینه‌های خرید قطعات کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کیبورد گیمینگ


مادربرد بایوستار TB360-BTC Pro

مادربرد مخصوص ماینینگ

بایوستار TB360-BTC Pro، بهترین گزینه برای تنظیم آسان با قابلیت تشخیص وضعیت جی‌پی‌یو و بدون جامپر است. این محصول مجهز به قابلیت‌های وسیعی برای ارتقای قدرت جی‌پی‌یو ماینینگ با حداکثر 12 اسلات PCIe 3.0 است که می‌توانید روی آنها 12 جی‌پی‌یو نصب کنید. می‌توانید کابل‌های رایزر USB را مستقیماً به این اسلات‌های PCI وصل کنید.

همچنین استفاده از این مادربرد به صرفه‌جویی در هزینه‌های خرید لوازم جانبی اضافه هم کمک می‌کند (نسبت به مادربردهای 6 جی‌پی‌یو، حداکثر به صرفه‌جویی در خرید 1 کامپیوتر اضافه کمک می‌کند). برای ساختن یک دستگاه ماینینگ با پتانسیل معادل این مادربرد، باید لوازم جانبی بیشتری بخرید (به این ترتیب نسبت به مدل TB250-BTC/Pro 2.0 می‌توانید تا 0.22 دلار به ازای هر مگاهش صرفه‌جویی کنید).

بعلاوه، طرح خاص اسلات PCI این مادربرد به پیشگیری از ایجاد مدار کوتاه و شدت گرفتن جریان کمک می‌کند. Intel B360 برای هر اسلات یک کانال اختصاصی فراهم کرده که به افزایش سرعت و به حداکثر رساندن پتانسیل ماینینگ کمک می‌کند. این مادربرد هم هنگام روشن شدن، وضعیت جی‌پی‌یوی روی هر اسلات PCI را تشخیص می‌دهد.

امکانات:
  •  پشتیبانی از دو PSU با استفاده از منبع برق 24 پین روی مادربرد، پشتیبانی از دو منبع برق بدون نیاز به تنظیم جامپرها
  • سیستم قوی حفاظت در برابر افزایش ولتاژ برای محدود کردن افزایش توان هنگام کریپتو ماینینگ
  •  حالت Exceptional Mining Mode Bios که به ارتقای عملکرد ماینینگ و تنظیم و راه‌اندازی راحت‌تر سیستم کمک می‌کند
  • 2 اسلات حافظه DDR4 DIMM با حداکثر حافظه 32 گیگابایت
  • کانکتور برق 24 پین

مزایا:

  • نرم‌افزار تنظیم آسان بایاس، برای پشتیبانی از 12 جی‌پی‌یو باید تنظیم شود
  • اقتصادی
  • پشتیبانی از نسل هشتم و نهم پردازنده‌های کور
  • حفاظت در برابر نوسانات برق، برای افزایش طول عمر مادربرد
  • قابلیت نصب 12 جی‌پی‌یو که به صرفه‌جویی در هزینه‌ها کمک می‌کند
معایب:
  •  کم بودن نظرات درباره محصول
  •  کاهش حجم کلی رم به 32 گیگابایت

رأی نهایی: مادربرد TB360 BTC Pro بایوستار برای کاربرانی که به دنبال مادربردی با ظرفیت نصب 12 جی‌پی‌یو هستند، گزینه بسیار خوبی است چون معمولاً چنین مادربردهایی گران قیمت هستند و پیدا کردن آنها سخت است. این مادربرد یک راهنمای آسان برای تنظیم بایاس جهت پشتیبانی از 12 جی‌پی‌یو دارد و قیمت آن مناسب است اما از رم زیادی پشتیبانی نمی‌کند.

بیشتر بخوانید: رایزر کارت گرافیک چیست؟ + نگاه ویژه به آن


مادربرد گیگابایت Z390 UD

مادربرد مخصوص ماینینگ

اگر قصد خرید مادربرد گیگابایت را دارید و از بین گزینه‌های موجود، به ‌دنبال بهترین گزینه برای ماینینگ با کارت‌های گرافیک سنگین هستید، مادربرد Gigabyte Z390 UD برای شما مناسب خواهد بود.

این مادربرد گیگابایت به صورت اختصاصی برای گیمینگ ساخته شده اما با توجه به داشتن قابلیت‌هایی مثل پشتیبانی از چیپ‌ست پرسرعت اینتل Z390، فن هوشمند (با 6 حسگر دما و هدرهای فن ترکیبی) که برای خنک کردن سیستم بهینه سازی شده، تکنولوژی M.2 ساتا و سپر استیل بسیار با دوام برای تقویت کانکتورهای PCIe، می‌توان آن را برای ماینینگ تنظیم کرد.

همچنین این مادربرد دارای آی‌سی‌هایی با مقاومت ESD سه برابر آی‌سی‌های سنتی است که از آن در برابر آسیب‌های ناشی از نوسان ولتاژ و الکتریسته ساکن حفاظت می‌کند.

تکنولوژی M.2 اسلات‌های PCIe به بهینه سازی عملکرد کمک می‌کند اما پشتیبانی این مادربرد از رم به 32 گیگابایت محدود است. طراحی VRAM مادربرد Z390 UD از 8 سی‌پی‌یوی کور پشتیبانی کرده و امکان تأمین برق قطعات پرمصرف را فراهم می‌کند.

امکانات:
  •  ظرفیت حافظه ذخیره اطلاعات تا هزار ترابایت
  •  حافظه DDR4 DIMM دو کاناله
  •  پشتیبانی از گرافیک چند طرفه
  •  کانکتور برق 24 پین، پین‌های ATX قوی برای حفظ عملکرد پایدار تحت بار سنگین
  •  رابط کاربری برای کنترل فن
  •  4 کانکتور پمپ آب/ فن
  •  نظارت بلادرنگ بر عملکرد شبکه
  •  نورپردازی RGB
مزایا:
  • ساخته شده برای سیستم‌های پیشرفته با امکاناتی مثل وای فای و سیستم خنک کننده اضافه
  • اقتصادی
  • پشتیبانی از جدیدترین پردازنده‌های اینتل کور
  • 8+4 پین هدر محکم که از پیکربندی‌های مختلف کامپیوتری پشتیبانی می‌کنند
  • حفاظت در برابر مشکلات ناشی از الکتریسیته ایستا و سربار ولتاژ
معایب:
  • حداکثر 4 جی‌پی‌یو را می‌توان به اسلات‌های PCIe وصل کرد

رأی نهایی: با وجود پشتیبانی از گرافیک‌های چند طرفه، این مادربرد فقط از 4 جی‌پی‌یو پشتیبانی می‌کند در نتیجه نسبت به سایر مادربردهای این لیست، کمتر باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود؛ اما تکنولوژی فن هوشمند این مادربرد یکی از مزایای مهم آن است.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید مانیتور برای کارهای گرافیکی


مادربرد زوتاک B150 Mining ATX

مادربرد مخصوص ماینینگ

اگر تجربه چندانی در حوزه استخراج ندارید، مادربرد Zotac B150 Mining ATX بهترین گزینه برای افراد تازه کار محسوب می‌شود. با استفاده از مادربرد B150 Mining ATX زوتاک، می‌توانید پهنای باند ماینینگ را با اضافه کردن 8 جی‌پی‌یو افزایش دهید. بعلاوه، این مادربرد از نسل 7 و 6 پردازنده‌های کور پشتیبانی می‌کند و قیمت آن برای کاربرانی که به دنبال مادربردی با قابلیت اورکلاک کردن جی‌پی‌یو هستند، بسیار مناسب است.

حداکثر حافظه تحت پشتیبانی این مادربرد 32 گیگابایت است در نتیجه نمی‌توان گفت که این مادربرد مخصوص ماینینگ بهترین گزینه است. بعلاوه، نظرات زیادی در رابطه با این مادربرد وجود ندارد.

امکانات:
  •  ظرفیت حافظه 32 گیگابایت
  •  فرم فاکتور ATX
  •  2 اسلات DDR4 2400/2133، پشتیبانی از حداکثر 32 گیگابایت حافظه
  •  نیاز به منبع برق ATX

مزایا:

  • قیمت مناسب
  • پشتیبانی از اورکلاک و ماینینگ با چند جی‌پی‌یو
  • به خوبی از 7 کارت جی‌پی‌یو پشتیبانی می‌کند اما برای پشتیبانی هشتمی نیاز به تنظیم بایاس وجود دارد
  • پشتیبانی از PCIe 3.0 یا 2.0 به شرط تنظیم آن با بایاس

معایب:

  •  محدود بودن راهنما و نظرات، امتیاز کم برای گیمینگ و ثبات عملکرد
  • حداکثر پشتیبانی از پردازنده‌های 64 وات که بسیار کم است

رأی نهایی: نظرات ثبت شده برای مادربرد B150 Mining ATX زوتاک در فضای آنلاین کم است اما امکانات و قیمت این مادربرد برای کاربران تازه کار بسیار مناسب خواهد بود.


مادربرد Creamic BTC 37

مادربرد مخصوص ماینینگ

Creamic BTC 37 برای افرادی که به دنبال مادربرد مخصوص ماینینگ با مصرف کم و صرفه‌جویی در هزینه‌ها هستند که از چند جی‌پی‌یو پشتیبانی کند، گزینه بسیار خوبی است. این مادربرد می‌تواند از حداکثر 8 جی‌پی‌یو پشتیبانی کند اما با توجه به پشتیبانی آن از حداکثر 32 گیگابایت رم DDR3 نمی‌توان انتظار سرعت بسیار بالایی را از آن داشت.

این مادربرد دارای خازن‌هایی با قابلیت تثبیت ولتاژ است که به تأمین نیرویی پایدار و با ثبات برای قطعات کامپیوتر کمک می‌کند. می‌توانید به جای این مادربرد، S37 را انتخاب کنید که بین اسلات‌های PCIe آن به جای 50 میلی‌متر، 65 میلی‌متر فضا وجود دارد. D37 هم می‌تواند جایگزین خوبی برای این مادربرد باشد.

امکانات:
  • سرعت کلاک حافظه 2666 مگاهرتز
  •  فن و سی‌پی‌یوی اینتل داخلی
  •  یک اسلات DDR3 SODIMM، 32 گیگابایت رم
  •  پشتیبانی از بوت تحت شبکه یا بوت PXE
  •  کارت چند کاربرده – ITE IT8772E با 8 پورت توسعه 16x نسل 2 PCIe
مزایا:
  • ارزان
  • پشتیبانی از حداکثر 8 جی‌پی‌یو
  • مصرف برق کم
معایب:
  • وجود مشکلات خنک کردن وقتی همه اسلات‌های PCIe پر باشند
  • قدیمی و پشتیبانی از اسلات‌های PCIe و پردازنده‌های نسل قدیمی‌تر
  • فضای بین کارت‌های PCIe تنها 50 میلی‌متر است و کارت‌های گرافیک بزرگتر روی آن قابل نصب نیستند.

رأی نهایی: Creamic BTC 37 برای اشخاصی که به دنبال یک مادربرد ماینینگ رده پایین‌تر هستند که مصرف کم و قیمت مناسبی داشته باشد، گزینه مناسبی است. این مادربرد با یکسری تغییر در بایاس، قابلیت پشتیبانی از 8 جی‌پی‌یو را دارد.

بیشتر بخوانید: خرآشنایی با کارت گرافیک اکسترنال


مادربرد Huaxucheng X79-5 Card Mining Rig

مادربرد مخصوص ماینینگ

مادربرد Huaxucheng X79-5 Card Mining Rig به عنوان یک ماینر کم مصرف و بی‌صدا (شدت صدای 55 دسیبلی هنگام ماینینگ) تبلیغ شده است. با اینکه فقط می‌توانید 5 جی‌پی‌یو را روی پورت‌های PCIe 3 این مادربرد نصب کنید اما قیمت آن نسبت به امکاناتش چندان خوب نیست. مثلاً این مادربرد فقط تا 32 گیگابایت حافظه و 128 گیگابایت SSD (mSATA) را پشتیبانی می‌کند.

امکانات:
  • سه فن با سرعت 3 هزار دور در دقیقه و قابلیت تنظیم سرعت
  • منبع برق 180 وات – ورودی 110 تا 230 ولت
  • کانکتور mSATA 128 گیگابایت، فاصله بین اسلات‌های PCIe 60 میلی‌متر است
  • پشتیبانی از انواع کارت‌های گرافیک مثل RTX 3060Ti، 3070، 3080، 3090، 6800/6800XT و غیره
  •  قابل استفاده با کارت‌های انویدیا و ای‌ام‌دی
  • پشتیبانی از منبع برق 6 پین
مزایا:
  • کنترل آسان فن‌ها
  • کافی بودن کابل‌های 8 پین برای اتصال
  • قابلیت نصب حداکثر 5 جی‌پی‌یو
معایب:
  •  1800 وات فقط برای کارت‌هایی کمتر از رده 3080Ti یا کارت‌های کمتر از 300 وات مناسب است
  • بالا بودن قیمت نسبت به امکانات
  • سختی یا عدم امکان نصب یک سیستم خنک کننده اختصاصی به دلیل وجود کانکتورهای 8 پین و نداشتن ساتا

رأی نهایی: مادربرد مخصوص ماینینگ X79-5 با قابلیت پشتیبانی از حداکثر 5 جی‌پی‌یو، گزینه بسیار گران قیمتی محسوب می‌شود؛ چون نمی‌توان با کارت‌های گرافیک جدیدتر که بیشتر از 300 واتی هستند از آن استفاده کرد.
مادربرد مخصوص ماینینگ Machinist B250C

بهترین گزینه برای افرادی که به دنبال مادربرد مخصوص ماینینگ با قیمت مناسب هستند. با استفاده از این مادربرد می‌توانید حداکثر 12 جی‌پی‌یو را نصب کنید. در واقع این مادربرد پورت‌های USB 3 را از طریق PCIe به کابل توسعه وصل می‌کند؛ در نتیجه امکان انتقال سریع‌تر سیگنال‌ها و طولانی‌تر شدن زمان کار فراهم می‌شود.

امکانات:
  • سرعت کلاک حافظه – 3200 مگاهرتز
  • کانکتورهای برق 24 پین
  • دو رم DDR4 حداکثر 32 گیگابایتی
  • طراحی شده با خازن‌های تنظیم شده برای کاهش تداخل و از دست رفتن خط
  • سروصدا و مصرف برق کم
  • فرم فاکتور میکرو ATX
مزایا:
  • نداشتن کابل ساتا دردسرهای مدیریت کابل را کاهش می‌دهد
  • کانکشن USB مستقیم به PCIe برای افزایش سرعت انتقال داده
  • اتصال حداکثر 12 جی‌پی‌یو
  • نورپردازی LED
  • کاهش هزینه‌ها به دلیل اتصال مستقیم USB به PCIe و همچنین تثبیت عملکرد
  • مقرون به صرفه
معایب:
  •  پشتیبانی از حداکثر 32 گیگابایت رم

رأی نهایی: Machinist B250 C برای کاربرانی که به دنبال ماینینگ با 12 جی‌پی‌یو هستند، اما بدون دردسرهای مادربردهای رده پایین‌تر، از جمله PCIe کوچک، بهترین گزینه است.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید تلویزیون – فناوری ها و برندهای برتر


جمع‌بندی

در این مطلب شما را با انواع مادربرد مخصوص ماینینگ آشنا کردیم. این مادربردها مبنا و پایه اصلی نصب کردن قطعات دیگر مثل کارت گرافیک هستند. همان‌طور که قبلاً اشاره شد، مهم‌ترین فاکتور در انتخاب مادربرد مخصوص ماینینگ تعداد جی‌پی‌یوهای قابل نصب در آنها است.

می‌توان از مادربرد معمولی هم برای ماینینگ استفاده کرد اما این مادربردها به صورت اختصاصی برای نصب جی‌پی‌یوهای بیشتر و سنگین‌تر طراحی شده و امکاناتی مثل کانکتورهای جدیدتر و سریع‌تر، ثابت نگه داشتن دما، پیشگیری از داغ شدن، امکانات قوی‌تر برای اورکلاک کردن سی‌پی‌یو، پشتیبانی از پردازنده‌های مدرن و غیره دارند.

برای انتخاب مادربردهای این مطلب، علاوه بر نکات ذکر شده، قیمت هم در نظر گرفته شده است و امیدواریم که برای انتخاب یک مادربرد مخصوص ماینینگ به شما کمک کرده باشد.

شما می‌توانید برای خرید و خواندن مقاله‌های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.