• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

با مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4 می‌توانید بهترین انتخاب ممکن در خرید یک کنسول بازی را داشته باشید. در این مقاله به بررسی جزئیات مهم این دو خواهیم پرداخت.

بالاخره پلی‌استیشن 5 روانه بازار شده است و اگرچه شاید سریع‌ترین کنسول در بازار نباشد، اما نسبت به پلی‌استیشن ۴ ارتقا قابل توجهی داشته است. این کنسول خانگی با ساختار کاملا جدید و پشتیبانی از وضوح تصویر بالاتر، می‌تواند فضای ذخیره‌سازی سریع‌تری به لطف SSD برای شما فراهم کند. بدین ترتیب می‌توانیم بگوییم که پلی‌استیشن ۵ تا حد زیادی بهتر از پلی‌استیشن 4 عمل می‌کند و می‌تواند خرید مناسب و ارزشمندی برای علاقه‌مندان این حوزه باشد.

از مشخصات فنی گرفته تا جزئیاتی که در طراحی آن دیده می‌شود، همگی عالی هستند و در کنار آن، بازی‌های موردانتظار این کنسول نیز دلایل لازم برای خرید آن را برای جماعت گیمر فراهم می‌کند. ما در ادامه قصد داریم که در کنسول نسل جدید سونی بیشتر کند و کاو کرده و ببینیم که از مقایسه‌ی پلی‌استیشن ۴ و پلی‌استیشن ۵ چه چیزهایی می‌توانیم بیرون بکشیم.

حتما بخوانید: تفاوت می بند 5 و آمازفیت بند 5 ؛ دو قلوهای دوست داشتنی شیائومی!

مقایسه‌ی پلی‌استیشن 5 و پلی‌استیشن 4


مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4 از چه منظری صورت می‌گیرد؟

  • مشخصات فنی 
  • مقایسه گرافیکی
  • رزولوشن
  • مقایسه قیمت
  • فضای ذخیره سازی

مشخصات فنی و مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4  

حتی با نگاه اجمالی به مشخصات پلی‌استیشن ۵، متوجه می‌شویم که تیم سونی توانسته است که تفاوت شگرفی نسبت به پلی‌استیشن ۴ و حتی پلی‌استیشن ۴ پرو ایجاد کند. سونی از هر لحاظ روی قابلیت‌های پلتفرم جدید خود کار کرده است و بهبودهای خوبی را در این زمینه شاهد هستیم.

فضای ذخیره‌سازی کارآمدتری برای پلی‌استیشن ۵ ایجاد شده است و شاهد قطعات محاسبه‌ای سریع‌تر، پشتیبانی از دیسک‌های با ظرفیت بالاتر و همچنین پشتیبانی از رزولوشن بالاتر را در این محصول شاهد هستیم.

حتما بخوانید: داستان بهم رسیدن برادران ناتنی! | بررسی همه جانبه و مقایسه Poco X3 با Redmi Note 9 Pro

ما می‌دانیم که دو نسخه از پلی‌استیشن ۵ وجود دارد و مربوط به نسخه‌ی استاندارد و دیجیتال هستند. هر دو دارای مشخصات یکسانی هستند و تنها تفاوت‌شان در این این است که در نسخه‌ی دیجیتالی، جایگاه درایو نوری دستگاه حذف شده است. ما در این مقایسه به مشخصات بیشتری از این کنسول خواهیم پرداخت.

اگرچه به‌عنوان یک یادداشت کلی، در نظر گرفتن این مشخصات در هنگام مقایسه مهم خواهد بود. کنسول پلی‌استیشن ۵ کنسول بسیار جدیدترین است که با معماری متفاوت ساخته شده است و به‌همین دلیل، برخی از مشخصات نباید مستقیما با هم مقایسه شوند.

ps5 vs ps4 2

به عنوان مثال، پلی‌استیشن ۵ و پلی‌استیشن ۴ پرو به همان تعداد واحد محاسبه CU دارند، اما CU های پلی‌استیشن ۵ دارای تراکم ترانزیستور بسیار بیشتری هستند و آن‌ها را قدرتمندتر از CU های PS4 می‌کند. گفته می‌شود که مشخصات دیگری به‌طور مستقیم قابل مقایسه هستند و این مقایسه سبب می‌شود که PS5 بازهم قابلیت‌های بیشتری نسبت به کنسول نسل قدیم داشته باشد. به‌عنوان مثال، می‌توانیم به پشتیبانی PS5 از درایو نوری و پشتیبانی از وضوح تصویر کاملا بهتر نیز در کنسول نسل جدید اشاره کرد.


مقایسه گرافیکی دو کنسول 5 و 4 پلی استیشن

PS5 و PS4 هر دو مبتنی بر تراشه‌های AMD Radeon سفارشی سازی شده‌اند، اگرچه کنسول نسل جدید دارای مشخصات بهتری است. سونی از دو برابر تعداد CU بیشتر در پلی‌استیشن ۵ استفاده کرده است و سرعت کلاک نیز به‌طرز قابل توجهی بالاتر از کنسول پلی‌استیشن ۴ است. با این حال، بیشترین تفاوت بین این دو را ترافلاپس‌های آن‌ها تشکیل می‌دهند که اهمیت بسیار بیشتری هم دارد.

ترافلاپس اصطلاحی داغ برای توسعه دهندگان کنسول است و دلیل خوبی هم برای این موضوع داریم. اگرچه ترافلاپس به‌طور کلی نمی‌تواند نشان دهنده‌ی عملکرد کنسول باشد، اما در هنگام مقایسه باید عدد مطلوبی را داشته باشد. پلی‌استیشن ۴ با تعداد ۱۸ واحد محاسبه که در ۸۰۰ مگاهرتز کار می‌کند، می‌تواند ۱.۸۴ ترافلاپس را به سیستم تحویل دهد. این بدان معنی است که می‌تواند ۱.۸۴ تریلیون عملیات را در ثانیه کنترل کند. در مقابل، کنسول پلی‌استیشن ۵ را داریم که میزان ۱۰.۳ ترافلاپس را به خود اختصاص داده است و می‌بینیم که فاصله بسیار زیاد و چشم‌گیر است.

مقایسه PS5 و PS4

با اشاره به این عدد واحد، پردازنده‌ی گرافیکی پلی‌استیشن ۵ تقریبا ۸ برابر پلی‌استیشن ۴ بوده و دو و نیم برابر نیز از پلی‌استیشن ۴ پرو قدرتمندتر است. سونی به دلیل استفاده از ۳۶ واحد CU در PS5 و سرت کلاک بالاتر، قادر به دستیابی به چنین عملکرد بالایی شده است. این میزان بیش از پلی‌استیشن ۴ است و هسته‌های پلی‌استیشن ۵ نیز با فرکانس متغیر ۲.۲۳ گیگاهرتز کار می‌کند.

همین انتظار هم می‌رفت که سرعت کلاک بالاتر باشد، اما ما بیشتر به فرکانس‌های متغیر علاقه نشان دادیم. سرعت در ۲.۲۳ گیگاهرتز محدود شده است و اگرچه براساس آن‌چیزی که از GPU لازم است کاهش یابد، این میزان در ۸۰۰ مگاهرتز قفل شده و پلی‌استیشن ۴ می‌تواند برای تامین کلاک ساعت خود، بار کاری متفاوتی داشته باشد. بازی‌های با تقاضای بیشتر می‌توانند به قدرت بیشتری نیاز داشته باشند، اما سرعت همواره روی ۸۰۰ مگاهرتز باقی می‌ماند.

حتما بخوانید: مقایسه هارد اکسترنال وسترن دیجیتال (WD) و ای دیتا (ADATA) + دو هارد طلایی

برای نسل بعدی، قدرت ثابت و کلاک ساعت متغیر خواهد بود. در افشاگری فنی پلی‌استیشن ۵، معمار سیستم آقای مارک سرنی، توضیح داده است که چرا چنین اتفاقی رخ داده است. او اظهار داشته است که یک هسته‌ی گرافیکی با تعداد ۳۶ واحد CU که با سرعت ۱ گیگاهرتز کار می‌کند، همان تعداد ترافلاپسی را تولید خواهد کرد که یک هسته با تعداد واحد ۴۸ CU با سرعت ۷۵۰ مگاهرتز تولید می‌کند و این میزان در هر دو برابر با ۴.۶ ترافلاپس است. اما عملکرد اجرای بازی‌ها یقینا یکسان نخواهد بود.

ایده‌ی کلی روی این بوده است که سرعت کلاک بالاتر همواره بهتر است و این موضوع به تعداد CU های بیشتر ارتباطی ندارد، چرا که واحدهای کندتر و اضافی برای محاسبه وزن خود، کار محاسباتی کاری را نمی‌توانند داشته باشند. با اجازه دادن به فرکانس متغیر در چنین سیستمی، واحد گرافیکی کنسول PS5 می‌تواند سرعت کلاک بسیار بالاتر از حد انتظاری را به دست آورد. البته این موضوع به شرطی است که فرکانس بالاتر همراه با بودجه‌ی توان سیستم نیز پشتیبانی شود.

مقایسه PS5 و PS4

تاکنون، ما گرافیک پلی‌استیشن ۴ و پلی‌استیشن ۵ را روی اعداد خام مقایسه کرده‌ایم، اما این معماری مدرن‌تر، سیستم قبلی را در نظر نمی‌گیرد. هر یک از واحدهای CU که در پلی‌استیشن ۵ استفاده شده است، تقریبا ۶۰ درصد ترانزیستور بیشتری نسبت به تعداد واحدهای CU در پلی‌استیشن ۴ دارد. همان‌طور که سرنی در سخنرانی خود به آن اشاره کرده بود، این بدان معنی است که تعداد ۳۶ واحد CU که در پلی‌استیشن ۵ وجود دارد، عملکرد مشابهی را در پلی‌استیشن ۴ با تعداد ۵۸ واحد CU خواهد داشت.

به‌طور خلاصه، می‌توان گفت که توانایی‌های گرافیکی پلی‌استیشن ۵، بسیار چشم‌گیرتر از پلی‌استیشن ۴ است. پردازنده گرافیکی پلی‌استیشن ۵ هسته‌های بیشتری خواهد داشت و هسته‌های آن سریع‌تر و کارآمدتر کار خواهند کرد.


رزولوشن پلی استیشن 5 در مقابل پلی استیشن 4

با پلی‌استیشن ۵ رزولوشنی را در بازی‌ها تجربه خواهید کرد که احتمالا تا کنون ندیده‌اید. با PS5 می‌توانید خروجی 4K تا 8K را در ۱۲۰ هرتز داشته باشید و هر دوی این کیفیت‌ها را با نرخ تازه‌سازی متغیر که توسط HDMI 2.1 تعیین می‌شود، خواهید داشت. در مقابل، پلی‌استیشن ۴ پایه می‌تواند رزولوشن 1080p را تولید کند که اغلب براساس میزان مصرف انرژی، وضوح تصویر را کاهش داده و پلی‌استیشن ۴ پرو نیز می‌تواند رزولوشن 4K را تولید کند.

حتما بخوانید: مهم ترین تفاوت لپ‌تاپ‌ ایسوس سری k و x کدام است؟

سونی از خروجی HDMI 2.1 به‌عنوان یک فناوری آینده نگرانه استفاده کرده است و حتی اگر اکثر تلویزیون‌ها نتوانند از پورت HDMI 2.1 در چنین زمانی بهره ببرند، باز هم برد برای سونی خواهد بود. استاندارد جدید از وضوح و نرخ فریم بالاتر پشتیبانی می‌کند، اما این محدودیت‌های بالایی برای سال‌های آینده نخواهد بود. برای بازی‌های مهم‌تر، HDMI 2.1 می‌تواند نرخ تازه سازی متغیر پشتیبانی کند و چنین موضوعی سبب می‌شود که پارگی صفحه وجود نداشته باشد.

با ورود به نسل بعدی کنسول‌ها، ما گمان می‌کنیم که وضوح تصویر یکی از فاکتورهای اصلی در بازاریابی باشد، چرا که مایکروسافت و سونی قبلا این فشار را به بازار آورده بودند که کنسول‌ها قادر به اجرای بازی‌ها در رزولوشن 8K است. اگرچه چنین موضوعی صحت دارد و هیجان بالایی را در بین مخاطبین ایجاد می‌کند، اما این لزوما بدین معنا نیست که شما می‌توانید بازی‌ها را با کیفیت 8K تجربه کنید.

مقایسه PS5 و PS4

نمایشگرهای 8K احتمالا در اواخر چرخه‌ی حیات پلی‌استیشن ۵ رایج خواهند شد و این موضوع یک ضربه به بازیکنان تلقی می‌شود. در حال حاضر، تمرکز اصلی کنسول‌ها روی اجرای بازی‌ها در کیفیت 4K است. معامله‌ی بزرگی که پلی‌استیشن ۵ انجام می‌دهد، پشتیبانی از نمایشگرهای ۱۲۰ هرتزی است، چرا که در حال حاضر، تعداد زیادی از این نوع تلویزیون‌ها مانیتورها وجود دارد که از نرخ تازه‌سازی 4K و بالاتر پشتیبانی می‌کنند. با فرض اینکه GPU کنسول بتواند قدرت لازم برای ارائه نرخ ۶۰ فریم در ثانیه و بالاتر را داشته باشد، شما حتما باید از تلویزیونی با نرخ تازه‌سازی بالا برای پلی‌استیشن ۵ خود استفاده کنید.


مقایسه قیمت دو نسل مختلف کنسول پلی استیشن

پلی‌استیشن ۵ با داشتن مشخصات بهبود یافته و استفاده از حافظه‌ی SSD، منطقی است که قیمت بالاتری نسبت به پلی‌استیشن ۴ داشته باشد. نسخه‌ی استاندارد این محصول ۴۹۹.۹۹ دلار قیمت دارد و این در حالی است که نسخه‌ی دیجیتالی نیز برچسب قیمت ۳۹۹.۹۹ دلاری را دریافت کرده است.

با توجه به سرعت پلی‌استیشن ۵ و چنین واقعیتی که ۹۹ درصد از بازی‌های پلی‌استیشن ۴ شما را پشتیبانی می‌کند، ارزش پرداخت این هزینه را هر کارشناسی تایید خواهد کرد. در صورتی که پلی‌استیشن ۵ را خریداری کنید، در واقع دیگر نیازی هم به پلی‌استیشن ۴ نخواهید داشت.

حتما بخوانید: بهترین بازی های آنلاین اندروید، لیست پر دانلودترین های جهان

جالب اینجاست که قیمت پلی‌استیشن ۴ خیلی هم کمتر از پلی‌استیشن ۵ نیست. در حال حاضر، شما می‌توانید یک مدل پلی‌استیشن ۴ اسلیم را با یک ترابایت حافظه، با قیمتی حدود ۲۹۹.۹۹ دلار و پلی‌استیشن ۴ پرو یک ترابایتی را نیز با قیمت ۳۹۹.۹۹ دلار تهیه کنید.

در چنین شرایطی، شما همچنان می‌توانید خرید یک پلی‌استیشن ۵ را در نظر داشته باشید، چرا که تقریبا همه‌ی کارهای پلی‌استیشن ۴ را انجام می‌دهد و حتی امکانات بیشتری برای‌تان خواهد داشت. شاید برای شما تعجب‌آور باشد که تفاوت جزئی میان این دو کنسول را مشاهده کنید، اما با توجه به فضای فعلی بازی‌های ویدیویی، تولید کنندگان کنسول باید با قیمت خود رقابت داشته باشند.


فضای ذخیره سازی

پلی‌استیشن ۵ ظرفیت ذخیره سازی ارائه شده در پلی‌استیشن ۴ و پلی‌استیشن ۴ پرو را ارتقا نداده است. اگر هنوز هم پلی‌استیشن ۴ اصلی خود را نگه دارید، فضای بیشتری خواهید داشت. مدل پایه PS4 دارای فضای ذخیره‌سازی ۵۰۰ گیگابایتی بوده و پلی‌استیشن ۵ نیز از فضای ۸۲۵ گیگابایتی استفاده می‌کند. کسانی که مدل پلی‌استیشن ۴ اسلیم یا پرو را خریداری کرده‌اند، در حقیقت هنگام خرید کنسول نسل جدید، کاهش ۱۷۵ گیگابایتی در حافظه‌ی فعلی خودشان را خواهند دید.

مقایسه PS5 و PS4

عملکرد اصلی‌ترین تفاوت را در این کنسول‌ها دارد. پلی‌استیشن ۵ از یک حافظه‌ی SSD سفارشی سازی شده همراه با پهنای باند ۵.۵ گیگابایت بر ثانیه‌ای استفاده می‌کند. محیط ذخیره‌سازی جدید سونی به‌طور خاص برای پلی‌استیشن ۵ ساخته شده است و به آن امکان می‌دهد که ارتباط موثرتری با معماری پلی‌استیشن ۵ داشته باشد. به‌همین دلیل هم ظرفیت ۸۲۵ گیگابایتی در ابتدا ممکن است که برای‌تان عجیب به نظر برسد.

حتی یک SSD اکسترنال نیز عملکرد سریع‌تری نسبت به هارد دیسک PS4 دارد. این کنسول از سیستم قدیمی‌تر دیسک مکانیکی با ۵۴۰۰ دور در دقیقه کار می‌کند. پلی‌استیشن ۵، فراتر از بهره مندی از یک فضای ذخیره‌سازی مبتنی بر فلش، می‌تواند یک کنترلر SSD جدید را نیز در اختیار شما قرار دهد. این کنترلر از سیستم رفع فشار سخت‌افزاری برای ZLIB پشتیبانی می‌کند و مهم‌تر از همه، با فناوری Oodle Kraken ساخته شده است.

Kraken الگوریتم جدید فشرده‌سازی است که از ابزار RAD Game استفاده می‌کند و می‌تواند فایل‌های کوچک‌تر از ZLIB را فشرده کند و همچنین سریع‌تر از حالت فشرده سازی خارجی است. در عمل، این بدان معنی است که فایل‌های بازی می‌توانند از طریق ماژول‌های فلش خوانده شده و از حالت فشرده نیز خارج شوند. بنابراین سرعت بسیار بیشتری نسبت به پلی‌استیشن ۴ در سیستم تغذیه خواهند شد.

مقایسه PS5 و PS4

کلام آخر

کاربران فعلی پلی‌استیشن ۴، قبلا نیز از این سیستم استفاده کرده‌اند، چرا که بازی‌های اخیری مانند Marvel’s Spider-Man و Star Wars Jedi: Fallen Order براساس آن‌چیزی که بازیکنان به‌طور فعال مشاهده کرده‌اند، ارائه شده و داده‌های اضافی از دنیای بازی دانلود شده است.

در چنین مرحله‌ای، توسعه دهندگان مجبور می‌شوند که حداقل برخی از سیستم دارایی را در بازی قرار دهند، چرا که هارد دیسک پلی‌استیشن ۴ به اندازه کافی سریع نیست تا بتواند داد‌ه‌های لازم را به موقع ارائه دهد.

حتما بخوانید: بهترین فیلم های 2021؛ معرفی و دانلود فیلم های پرفروش سال

بازی‌ها با SSD جدید می‌توانند سریع‌تر دانلود شوند و این نکته‌ی بسیار واضحی است، اما توسعه دهندگان نیز می‌توانند در نمایش دارایی‌ها آزادی عمل بیشتری داشته باشند. از آن‌جایی که فضای ذخیره سازی پلی‌استیشن ۵ به‌همراه سرعتی که دارد، سریع‌تر است، فایل‌های بازی را می‌تواند از دستگاه ذخیره‌سازی خود خوانده و طی چند میلی ثانیه به سیستم تحویل دهد. این موضوع در زمینه نمایش دارایی بازی نیز امکانات بسیار بهتری در اختیار سیستم خواهد گذاشت.

مقایسه PS5 و PS4

بزرگ‌ترین محدودیتی که وجود دارد، ظرفیت که خوشبختانه پلی‌استیشن ۵ می‌تواند راه حل مناسبی برای آن داشته باشد. همانند پلی‌استیشن ۴، شما می‌توانید فضای ذخیره‌سازی پلی‌استیشن ۵ خود را با هارد اکسترنال افزایش دهید. به جای اینکه تنها به هارد دیسک ۲.۵ اینچی این محصول متکی باشید، می‌توانید یک SSD جدید برای کنسول جدید خود خریداری کنید.

در مقایسه با PS4، شما با خرید یک SSD جدید، می‌توانید بیش از یک درایو مکانیکی ۲.۵ اینچی و حتی SSD های استاندارد ساتا، افزایش چشم‌گیری در عملکرد خود داشته باشید. ماهیت این موضوع در دو کنسول تفاوت چندانی ندارد. قبل از اینکه ظرفیت پلی‌استیشن ۵ خود را گسترش دهید، ابتدا باید منتظر بمانید که درایوهای مبتنی بر PCI-e 4.0 وارد بازار شوند.

مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4 از نگاه مقداد آی تی؟

ما در این مقاله به مهم ترین تفاوت های PS5 و PS4 از مشخصات فنی، مقایسه گرافیکی، رزولوشن، مقایسه قیمت، فضای ذخیره سازی، می پردازیم.

کدام ارزش خرید بیشتری دارد؟ PS5 یا PS4؟

شما با خریدن یک پلی استیشن 5 با وجود قیمت بالاتر پلی استیشن ۵، شما با خریداری آن، می توانید تجربهٔ بازی‌های پلی استیشن ۴ (و حتی شاید بازی‌های قدیمی‌تر) را داشته باشید.

قابلیت Backward Compatibility برای بازی های کدام کنسول است؟

قابلیت Backward Compatibility صرفا مخصوص بازی‌های PS4 است و شما از آن نمی‌توانید برای تجربه بازی‌های PS2 ،PS1 و PS3 استفاده کنید.

شما می توانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.