• رها فهیمی
    نویسنده: رها فهیمی

مودم را به‌عنوان جعبه‌ای می‌شناسیم که شبکه خانگی کاربران را به اینترنت گسترده جهانی متصل می‌کند. روتر هم در مقابل، جعبه‌ای است که به همه دستگاه‌های سیمی و بی‌سیم شما این اجازه را می‌دهد که از آن اتصال به‌صورت همزمان استفاده کنید. از کاربردهای دیگر روتر این است که بدون نیاز به اتصال اینترنتی، با همدیگر صحبت کنید.

مشخصا، روتر در سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ کاربرد فراوانی دارد و در صورت بروز مشکل برای اینترنت، کارمندان می‌توانند همچنان ارتباط داخلی سازمانی را از طریق یوتر داشته باشند. اغلب اوقات، ارائه دهنده خدمات اینترنتی کاربران، دستگاهی را ارائه می‌کند که هم به‌عنوان مودم و هم به‌عنوان روتر کاربرد دارد.

البته این موضوع در کشور ما صدق نمی‌کند و باید مودم یا روتر را به‌صورت جداگانه و شخصی خریداری کرده باشید. تنها در چندین سال گذشته، برخی از ارائه دهندگان سرویس اینترنتی، یک مودم ساده و معمولا اختصاصی ارائه می‌کردند. هنوز هم علیرغم اینکه مودم و روتر گاها به‌عنوان یک دستگاه واحد ارائه می‌شوند، فناوری‌های متفاوتی دارند و می‌توانیم در مورد فرق مودم و روتر بحث کنیم.


فرق مودم و روتر چیست؟

همه مودم‌ها شامل روتر نیستند و همه روترها هم مودم ندارند. شما به هر دوی آن‌ها نیاز دارید و حال چه به‌صورت یکپارچه و چه غیر یکپارچه باید به چنین سیستمی دست پیدا کنید تا بتوانید اتصال اینترنتی را برای همه دستگاه‌های خانه خود فراهم سازید.

فرق مودم و روتر


1. فرق مودم و روتر از نظر نیاز به تعویض

ما به شما توصیه می‌کنیم که در صورت امکان، از یک مودم و روتر جداگانه استفاده کنید. از آن‌جایی که فناوری مودم به کندی تغییر پیدا می‌کند، معمولا سال‌های متمادی می‌توانید از دستگاه مودم خود استفاده کنید تا زمانی که خراب شده یا قطعه‌ای از آن بسوزد.

این قضیه در مورد روتر صادق نیست. ممکن است که در بازه‌های زمانی کوتاه‌تری نیاز به تعویض روتر وجود داشته باشد. چرا که همواره شما به دنبال رسیدن به پوشش بهتر است و هر چه قدر که سازمان یا خانه شما بزرگ‌تر شود، می‌توانید یک روتر دیگر خریده و این پوشش را برای مکان‌های بزرگ‌تر فراهم کنید.

دستگاه‌های بیشتری هم ممکن است که در همان شبکه و در همان موقعیت وجود داشته باشند. روترها محدودیت اتصال دستگاه دارند و اگر نیاز به اتصال دستگاه‌های بیشتری باشد، یقینا باید روتر خود را عوض کنید. این هم یکی از نمونه‌های فرق مودم و روتر محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: روش جلوگیری از هک وای فای + مرور چندین راهکار

گاهی اوقات هم شما نیاز خواهید داشت که از آخرین پیشرفت‌های فناوری وای فای بهره ببرید. اگر مودم و روتر خود را به جای استفاده از مواردی که ISP شما ارائه می‌کند، خودتان به‌صورت جداگانه خریداری کرده باشید، اغلب اوقات می‌توانید در هزینه‌های مربوط به اینترنت خود هم صرفه‌جویی کنید.

فرق مودم و روتر


2. کاربرد مودم و روتر در اتصال اینترنت

در نظر داشته باشید که زمانی استفاده از مودم و روتر مطرح می‌شود که اینترنت کابلی داشته باشید. اینترنت کابلی از گذشته تاکنون دچار تغییرات فراوانی شده است. خریداری جداگانه مودم و روتر هنگام اتصال به DSL یا فیبر نوری چندان نمی‌تواند تفاوتی در اصل ماجرا ایجاد کند.

وضعیت در این موارد پیچیده‌تر است. هر چه قدر که در گزینه‌های DSL و فیبر نوری به سرویس‌های ISP ارائه دهنده وفادارتر باشید، بهتر می‌توانید از امکانات اینترنت استفاده کنید. حال به سراغ تعریف مودم و روتر رفته و سپس بیشتر به مقایسه مودم و روتر خواهیم پرداخت.


مودم‌ چیست؟

یک مودم، می‌تواند سیگنال‌های الکتریکی ارسال شده از طریق خطوط تلفن، کابل‌های کواکسیال یا سایر انواع سیم کشی را تعدیل یا بهینه‌سازی کند. به‌عبارت دیگر، اطلاعات دیجیتالی از کامپیوتر شما به سیگنال‌های آنالوگ تبدیل شده و می‌توانند از طریق سیم منتقل شوند.

این دستگاه‌ها می‌توانند سیگنال‌های آنالوگ دریافتی را به داده‌های دیجیتالی که کامپیوتر شما بتواند آن را درک کند، تبدیل کنند. اکثر مودم‌هایی که مستقل کار می‌کنند، فقط به دو پورت نیاز دارند. یکی از آن‌ها به دنیای بیرون متصل شده و یک جک اترنت هم داریم که به کامپیوتر یا روتر متصل می‌شود.

فرق مودم و روتر

اگر از سرویس اینترنت کابل استفاده می‌کنید، احتمالا ISP شما (ارائه دهنده‌های خارجی) هنگام راه‌اندازی سرویس، به شما یک مودم هم می‌دهد. این کار از روی خوبی انجام نمی‌شود. چرا که دریافت کنندگان سرویس، یک صورتحساب اضافه هم در قبض خود خواهند داشت. به احتمال زیاد، هزینه ماهانه اضافی برای این منظور، در حدود ۱۰ دلار است و حتی می‌تواند بیشتر هم باشد.

به‌همین دلیل است که همواره توصیه می‌کنیم کاربران اینترنت کابلی، مودم‌های اختصاصی خودشان را خریداری کنند. خرید مودم یک سرمایه‌گذاری خوب است که تنها پس از چند ماه سرمایه را باز می‌گردانند و سال‌ها هم می‌توانند دوام داشته باشند. حتی اگر ارائه دهنده خود را تغییر دهید، این مودم برای ارائه دهندگان دیگر هم قابل استفاده است.


استفاده از DSL یا فیبر نوری

اگر از DSL یا اینترنت فیبر نوری استفاده می‌کنید، انتخاب‌های شما محدودتر خواهد شد. ISP ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما، احتمالا یک مودم یا ترکیبی از مودم و روتر را در اختیارتان می‌گذارد و ممکن است به شما اجازه ندهد که از مودم خود استفاده کنید.

مشاهده بیشتر: مودم روتر دی لینک

حتی اگر در وهله اول بتوانید یک مودم برای خرید پیدا کنید و از آن به‌عنوان یک مودم مستقل استفاده کنید تا روتر خود را هم را در آینده به آن اضافه کرده باشید، فرایند کاملا متفاوتی را طی خواهید کرد. اکثر ارائه دهندگان خدمات اینترنتی از این امکان پشتیبانی نمی‌کنند. شاید هم بسته به نوع اتصال اینترنتی‌تان، بتوانید چنین قابلیتی داشته باشید.

فرق مودم و روتر


روتر چیست؟

مسئولیت اصلی روتر شما این است که داده‌ها را بین دستگاه‌های خانه، بین خود دستگاه‌ها و اینترنت جهانی منتقل کند. سیستم دستگاه‌های متصل به‌هم، به علاوه خود روتر، همان چیزی است که در مجموع می‌توانند شبکه خانگی را ایجاد کنند. شبکه خانگی می‌تواند گسترده یا بسیار ساده باشد. مودم شما به یک پورت در روتر متصل می‌شود و معمولا هم این پورت با نام WAN شناخته می‌شود.

همه دستگاه‌های شما به پورت‌های دیگر یا به‌صورت بی سیم از طریق استاندارد وای فای وصل خواهند شد. بسته به اندازه خانه‌ای که دارید، تعداد دستگا‌ه‌هایی که به شبکه خود وصل می‌کنید و جایی که روتر در خانه شما قرار دارد، دو نوع روتر بی‌سیم را می‌توانیم به شما توصیه کنیم.

اکثر آپارتمان‌هایی که یک یا دو اتاق خواب دارند، با چندین دستگاه می‌توانند توسط یک روتر وای فای مستقل پوشش داده شوند. دستگاه‌های خوبی از برندهای تی پی لینک و دی لینک داریم که با قیمت مناسب در دسترس قرار گرفته‌اند. روترهای قدرتمندتری مانند Archer A7 متعلق به کمپانی تی پی لینک را هم داریم که تقریبا دو برابر قیمت داشته و امکانات بهتری دارند.

بیشتر بخوانید: راهنمای جامع بهترین سوییچ شبکه با معرفی ۱۰ مدل برتر

این مدل‌ها در صورتی بهترین عملکرد را خواهند داشت که بتوانید آن‌ها را در نزدیکی مرکز خانه خود قرار دهید. در این شرایط بهترین اتصال بی‌سیم برای همه دستگاه‌های شما فراهم خواهد شد. حتی یک یا دو دستگاه با اتصال ضعیف، می‌توانند عملکرد همه دستگاه‌های بی‌سیم دیگر را در شبکه کاهش دهند.

فرق مودم و روتر


بهترین وضعیت قرارگیری روتر

اگر خانه بزرگ‌تری داشته و علاوه کامپیوترها، تلفن‌ها و باک‌های مخصوص استریم، دستگاه‌های هوشمند زیادی هم دارید، می‌توانید از یک کیت شبکه وای فای مشبک استفاده کنید. تناسب بهتر قیمت‌های خوب این دستگاه با امکاناتی که ارائه می‌کنند، سبب علاقه مندان کاربران به آن‌ها شده است. مدل‌های قدرتمندی مانند ZenWiFi AC کمپانی ایسوس را داریم که نسبتا قیمت بالاتری نسبت به مدل‌های معمولی دارند.

این کیت‌ها معمولا در دو یا سه قطعه تولید می‌شوند که یک قطعه مانند یک روتر مستقل عمل می‌کنند و یک یا چند قطعه هم داریم که به‌عنوان ماهواره عمل می‌کند. هر ماهواره را می‌توانید بین مسیریاب و منطقه‌ای از خانه خود با سیگنال وای فای ضعیف قرار دهید.

در این شرایط دستگاه به‌عنوان واسط عمل کرده و برد را افزایش خواهد داد. کیفیت کل شبکه بی‌سیم هم در این شرایط می‌تواند بهبود پیدا کند. برخلاف توسعه دهنده‌های وای فای سنتی که به روتر شما هماهنگی ندارند، این سیستم‌های مش وای فای برای کار با یکدیگر توسعه داده شده‌اند.

مشاهده بیشتر: مودم روتر تی پی لینک

آن‌ها مطمئن خواهند شد که هر یک از دستگاه‌ها شما به روتر یا ماهواره متصل شده است. در این شرایط هم بهترین و قوی‌ترین سیگنال ارائه خواهد شد. در مقایسه مودم و روتر، اگر هنوز هم از پوشش بخش‌های خاصی از خانه خود ناراضی هستید، یا اگر به مکان بزرگ‌ترین نقل مکان می‌کنید، می‌توانید در آینده ماهواره‌های بیشتری هم به شبکه خود اضافه کنید.

فرق مودم و روتر


عیب یابی و نگهداری از روتر

روترها قطعات پیچیده‌ای از فناوری هستند و ما نمی‌توانیم همه آن‌چیزی که برای رفع هر مشکل شبکه‌ای در نظر گرفته شده است را پیاده‌سازی کنیم. اما مطمئنا یک سری نکات کلی و رایج در زمینه عیب یابی و نگهداری از روترها وجود دارد که کمک می‌کنند تا شبکه خود را تا حد ممکن روان و ایمن نگه دارید. فراموش نکنید که فرق بین مودم و روتر تعیین کننده یک سری عیب یابی‌ها هم خواهد بود و باید با نحوه کارکرد هر کدام آشنا شوید.

اطمینان حاصل کنید که این دستگاه‌ها به‌خوبی سر جای‌شان قرار دارند. یک روتر مستقل باید تا حد امکان نزدیک به مرکز خانه شما و در یک فضای باز قرار گیرد. اما همه روترها و ماهواره‌ها، باید تا حد امکان دارای موانع کمتری در اطراف خود باشند (مخصوصا موارد فلزی).

بیشتر بخوانید: تفاوت مودم ADSL و VDSL

همیشه سعی کنید که آن‌ها را داخل میز، پشت مانیتور کامپیوتر یا در گوشه‌ای نچسبانید. این‌ها اشتباهاتی هستندی که معمولا خیلی از کاربران انجام داده و سرعت و کیفیت ارتباطی خودشان را پایین می‌‌آورند. در مقایسه مودم و روتر همواره باید به جایگاه هر کدام توجه کنید. ترکیب این دو که مودم روتر نامیده می‌شود، شرایط ساده‌تری دارد و باید جایگاه مناسب یک دستگاه را پیدا کنید. اما مستقل بودن این دو، جایگاه هر کدام را تغییر می‌دهد.

فرق مودم و روتر


به‌روزرسانی فریم‌ور

آپدیت جدید فریم‌ور می‌تواند عملکرد روتر شما را بهبود بخشیده و یک سری ویژگی‌های جدید هم به آن اضافه کند. مهم‌تر از همه، یک سری مشکلات امنیتی روترها هم با این کار برطرف خواهد شد. بسیاری از روترهای اخیر، به‌روزرسانی فریم‌ور را به‌طور خودکار نصب می‌کنند، اما برخی دیگر هم ممکن است این کار را نکنند.

بنابراین، بهتر است که با سایت ارائه دهنده روتر خود در ارتباط بوده و نحوه بررسی آپدیت‌ها و نصب آن‌ها را کاملا یاد بگیرید. دفترچه راهنمای روتر هم در این زمینه کمک کننده است. اگر روتر شما بیش از یک یا دو سال است که آپدیت فریم‌ور را دریافت نکرده است، یقینا باید اقدام به بررسی و جایگزینی نسخه فریم‌ور باشید.

تغییر پسورد پیش فرض

می‌دانیم که رمز عبور این دستگاه‌ها WPA2 یا WPA3 نام‌گذاری شده است. این رمزها برای اتصال دستگاه‌های جدید به روتر استفاده می‌شوند و رمز عبور مدیریتی هستند که برای تغییرات تنظیمات و نصب آپدیت فریم‌ور هم کاربرد دارند. رمزهای پیش فرض برای هر کدام از دستگاه‌ها، معمولا روی برچسبی در پایین روتر چاپ می‌شوند و تغییر هر دو الزامی است.

مشاهده بیشتر: مودم روتر لینکسیس

این موضوع سبب می‌شود که فقط خودتان توانایی ورود به شبکه و استفاده از اینترنت را داشته باشید و تغییر تنظیمات بدون اجازه شما کاهش پیدا خواهند کرد. حتما به این موضوع توجه نشان دهید، چرا که هر کسی می‌تواند به پشت مودم دسترسی پیدا کرده و به رمز پیش فرض دسترسی پیدا کند.

فرق مودم و روتر


ریست کردن روتر و مودم

در مقایسه مودم و روتر می‌دانیم که اگر روتر شما به طور مداوم اتصالات را قطع نمی‌کند یا اصلا نمی‌تواند به اینترنت دسترسی داشته باشد، آن را خاموش کرده یا از برق خارج کنید. در ادامه باید ۱۰ ثانیه صبر کرده و سپس دوباره آن را روش کنید. مودم و روتر را باید به‌صورت جداگانه ریست کنید.

این روند کاملا طبیعی است و هر چند وقت یک بار نیاز خواهید داشت که این کار را انجام دهید. اما اگر هر روز نیاز به انجام چنین کاری دارید، روتر یا مودم شما ممکن است که نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد. روند تعمیرات و عیب یابی هم از فرق مودم و روتر ناشی می‌شود و هر کدام سیستم مخصوص با خود را دارند.


انواع مودم

در ادامه بحث فرق مودم روتر قصد داریم که به سراغ انواع مودم‌ها رفته و یک سری تعاریف جالب برای شما داشته باشیم. این تعاریف سبب می‌شود که آشنایی کامل و بهتری با مودم و روتر داشته و با فرق مودم و روتر هم بیشتر آشنا شوید.

فرق مودم و روتر

مودم Dial-up

این نوع مودم از خط تلفن آنالوگ برای اتصال دو دستگاه نهایی مانند دو کامپیوتر شخصی استفاده می‌کند. یک رابط بین سیستم دیجیتال و سیستم آنالوگ ارائه خواهد شد و داده‌های باینری هم به سیگنال حامل در خط تلفن تعدیل خواهند شد. این سیستم ارتباط سرعت چندان بالایی ندارد و تا قبل از توسعه مودم‌های ADSL، کاربران خانگی زیادی از آن استفاده می‌کردند.

مودم DSL

مدل‌های DSL از کابل جفت پیچ خورده برای انتقال سیگنال استفاده می‌کنند. در فرکانس‌های بالاتر، از این نوع مودم‌ها استفاده کرده و مسافت بیشتری هم نسبت به مودم‌های Dial-up پوشش داده می‌شود. سرعت می‌تواند تا ۲ مگابیت در ثانیه و حتی بیشتر افزایش پیدا کند که بسته به نوع اینترنت و پیکربندی متفاوت خواهد بود.

مشاهده بیشتر: مودم روتر تندا

از این سیستم در اینترنت خانگی و غیرخانگی استفاده می‌شود و به‌شکل مرسوم‌تری در تمام کشورها وجود دارد. هنوز هم توسعه فناوری آن توسط شرکت‌های مختلفی در حال پیگیری است.

فرق مودم و روتر

مودم کابلی

این نوع مودم به گونه‌ای طراحی شده است که بتواند سیگنال‌های رادیویی و تلویزیونی را حمل کند. می‌توان آن را به‌صورت داخلی و خارجی با خط تلویزیون پیکربندی کرد تا سیگنال‌ها به حالت سازگار تبدیل شوند. این نوع مودم‌ها هم به‌صورت مرسوم در خانه‌ها و سازمان‌ها استفاده می‌شوند و قابلیت‌های جالبی دارند.

مودم نیمه دوبلکس

این نوع مودم‌ها امکان ارسال سیگنال‌ها در یک جهت و یک زمان را فراهم می‌کنند. بنابراین، اگر مودم سیگنال ورودی را دریافت می‌کند، چراغ نشانگر را در نقطه ارسال نشان خواهد داد تا انتقال داده تا زمانی که فرایند دریافت سیگنال کامل می‌شود، متوقف شود. این سیستم‌ها در سازمان‌های خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فرق مودم و روتر

مودم دوبلکس کامل

در این نوع مودم‌ها یک جفت سیم جداگانه داریم که برای حمل ورودی و خروجی استفاده خواهند شد. بنابراین، می‌توان از فرکانس یکسانی برای انتقال در هر دو انتهای آن استفاده کرد. این مودم‌ها امکانات بهتری نسبت به مودم‌های نیمه دوبلکس دارند.

مشاهده بیشتر: مودم روتر ایسوس

مودم دو سیمه

این نوع مودم‌ها از یک جفت سیم برای حامل‌های ورودی و خروجی استفاده می‌کنند. با این حال، اگر از حالت نیمه دوبلکس استفاده کنیم، می‌توان از همان فرکانس برای انتقال هم استفاده کرد، چرا که داده‌ها فقط در یک زمان و در یک جهت می‌توانند جریان داشته باشند. گزینه‌های اخیر، مودم‌های چندان مرسومی نیستند و تنها چند مورد ابتدایی معمولا به‌صورت مرسوم می‌توانند کاربرد داشته باشند.

فرق مودم و روتر


انواع روتر

در بحث فرق مودم و روتر باید به انواع روترها نیز توجه داشته باشیم. هر کدام از روترها ممکن است قابلیت‌های متفاوتی داشته باشند و این موضوع در مقایسه مودم و روتر می‌تواند تاثیر گذار باشد. هر چه قدر که روترها گستردگی و پشتیبانی بیشتری از دستگاه‌ها و برد بالاتر داشته باشند، بهتر می‌توانند با مودم‌ها هماهنگ باشند.

روتر بی‌سیم

یک روتر بی‌سیم می‌تواند چندین ایستگاه پایه که همان اکسس پوینت‌های بی‌سیم هستند را ترکیب کرده و حتی تعدادی از سوئیچ‌های LAN را هم به‌صورت سیمی می‌تواند ترکیب کند.

فرق مودم و روتر

مودم روتر

مودم روترها به اتصال بیش از یک کامپیوتر به یک خط DSL برای دسترسی به اینترنت کمک می‌کنند. این نوع روترها می‌توانند ترجمه آدرس شبکه NAT را با موفقیت ارائه دهند. این سیستم‌ها برای پشتیبانی از چندین کامپیوتر مورد نیاز هستند و باید به آن‌ها توجه کنید.

Bridge Router

این نوع روترها که Brouter هم نامیده می‌شوند، دستگاهی از شبکه هستند که به‌عنوان یک پنل و همچنین روتر کار می‌کنند. این مدل از روترها به شما اجازه خواهند داد که رابطی همراه با یک شبکه ATM داشته باشید. این نوع روترها هم در شرکت‌های خاص استفاده می‌شود و برای مصارف خانگی ساخته نشده است.

فرق مودم و روتر

روتر توزیع

روترهای توزیع می‌توانند ترافیک را از مسیریاب‌های دسترسی چندگانه جمع‌آوری کنند که برای اعمال کیفیت خدمات در سراسر WAN قابل استفاده هستند. در این نوع سیستم‌ها معمولا کیفیت اینترنت در حد بالایی قرار دارد و برای سازمان‌های بزرگ و مهم می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

روتر هسته

روتر هسته روتری است که برای کار در بطن اصلی اینترنت یا هسته آن طراحی شده است و مشخصا کارهای مهم‌تری هم برای انجام دادن دارد.

فرق مودم و روتر


توابع مورد استفاده در مودم

این توابع عملکردهایی هستند که باید در انتهای فرستنده و گیرنده انجام شوند و کارهای مختلفی اجرایی می‌شوند. در انتهای فرستنده، داده‌ها که متشکل از صفر و یک هستند، به یک سیگنال آنالوگ مناسب تبدیل خواهند شد. کنترل خط و سیگنال دهی به انتهای دیگر خط تلفن داده می‌شود.

اگر مودم برای شماره‌گیری بدون حضور کاربر طراحی شده است، سیگنال مربوط به شماره‌گیری ارسال می‌شود. ارائه حفاظت در برابر اضافه بار خط و سایر مشکلات هم انجام خواهد شد. در ادامه عملکردهای مربوط به انتهای گیرنده را خواهیم داشت. دریافت سیگنال آنالوگ و Demodulate کردن آن‌ها در مرحله اول انجام می‌شود.

مشاهده بیشتر: مودم روتر زایکسل

در ادامه این عملیات Demodulate در فرمت RS-232 قرار داده شده و به رابط RS-232 متصل می‌شود. سیگنالینگ و کنترل خط هم انجام خواهد. محافظت در برابر مشکلات اضافه بار انجام شده و ارتباط با موفقیت ایجاد می‌شود.

فرق مودم و روتر


توابع روتر

در فرق مودم و روتر هم می‌توانیم به کارهای مختلفی که روترها در برابر مودم‌ها انجام می‌دهند، اشاره کنیم. روترها می‌توانند یک شبکه محلی ایجاد کنند تا اتصال اینترنتی را برای همه دستگاه‌های خود فراهم کرده و به اصطلاح آن را تقسیم کنید. حال رسانه‌ها و دستگاه‌های مختلف به یکدیگر متصل خواهند شد.

فایروال اجرا شده و روترها تعیین خواهند کرد که کجا می‌توان اطلاعات را از یک کامپیوتر به یک کامپیوتر دیگر ارسال کرد. ارسال بسته، سوییچینگ و فیلترسازی هم به‌همین منوال انجام می‌شود. روترها سپس اطمینان پیدا خواهند کرد که اطلاعات با موفقیت به مقصد رسیده است.


فرق مودم و روتر از دیدگاه‌های مختلف

تفاوت‌هایی بین مودم و روتر وجود دارد که خیلی‌ از آن‌ها آشکار و برخی دیگر نیاز به تفکر بیشتری دارند. یک مودم سیگنال‌ها را مدوله و دمودوله می‌کند و در برابر، روتر هم یک دستگاه شبکه است که به شما امکان می‌دهد تا شبکه‌های مختلف را برای شبکه‌های LAN و WAN با یکدیگر مرتبط کنید. شما می‌توانید از این گزینه برای دسترسی به اینترنت استفاده کنید، چرا که کامپیوتر شما به ISP مربوطه متصل خواهد شد.

در مقابل برخی از روترها می‌توانند بدون نیاز به مودم هم به اینترنت متصل شوند. مودم‌ها یک لایه مربوط به لینک داده هم دارند، اما امکان کمک به تست بسته‌های داده را صادر نمی‌کنند. به‌همین دلیل، امنیت همواره در شرایط نامساعدی خواهد بود.

فرق مودم و روتر

مودم‌ها معمولا بین خط تلفن و روتر قرار دارند و به‌صورت مستقیم به کامپیوتر وصل می‌شوند. روترها علاوه بر اینکه امکان تنظیم با کمک لایه لینک داده را دارند، می‌توانند با لایه شبکه و لایه فیزیکی هم کار کنند. روترها می‌توانند بسته‌های داده را قبل از ارسال تست کنند. این موضوع کمک می‌کند که تهدیدات مربوط به شبکه کاهش پیدا کنند. روترها هم معمولا بین شبکه و مودم قرار دارند و قرار نیست که به‌صورت مستقیم بتوانند به کامپیوتر یا دستگاه‌های دیگر وصل شوند.


مزایا و معایب مودم

مودم‌ها در اتصال اینترنتی با کمک LAN می‌توانند مفیدتر عمل کنند. سرعت دریافتی شما در مودم، بسته به هزینه‌ پرداختی شما دارد. مودم‌ها پرکاربردترین راه ارتباطی داده محسوب می‌شوند. مودم‌ها یک سری مشکلات هم دارند که یکی از آن‌ها، سرعت پایین‌شان در مقایسه با هاب است.

آن‌ها هیچ‌گونه سیستم تعمیر و نگهداری ترافیک ندارند و معمولا تنها رابطی هستند که بین LAN و اینترنت قرار دارد. عیب اصلی مودم، سرعت پایین آن است. البته اگر هزینه بیشتری انجام دهید، می‌توانید سرعت بالاتری را هم دریافت کنید.

فرق مودم و روتر


مزایا و معایب روتر

در تحلیل بهتر فرق مودم و روتر می‌توانیم به این مزایا و معایب هم اکتفا کرده و بیشتر با مسیر مشخص هر کدام آشنا شویم. روترها به اشتراک گذاری اتصال شبکه با چندین دستگاه را فراهم می‌کنند و همین سبب افزایش بهره‌وری خواهد شد.

روترها اجازه می‌دهند که بسته‌های داده به شیوه سازمان یافته تحویل داده شوند و همین به کار بار داده هم کمک خواهد کرد. روترها می‌توانند ارتباطی پایدار و قابل اعتماد بین میزبان‌های شبکه را امکان پذیر کنند. در صورتی که قطعه اصلی روترها قادر به انتقال بسته‌های داده نباشد، این دستگاه‌ها می‌توانند از قطعات جایگزین استفاده کنند.

یک سری معایب هم برای روترها عنوان شده است. هنگامی که چندین کامپیوتر از یک شبکه استفاده کنند، اتصالات یقینا کندتر خواهند شد. هر چه قدر که این دستگاه‌ها زیاد باشند، به‌همان این کاهش سرعت هم بیشتر می‌شود. در این هنگام باید به فکر تعویض روتر خود باشید تا هم پوشش تعداد دستگاه‌ها بالا رفته و هم سرعت لازم را بتوانید فراهم کنید.

مشاهده بیشتر: روتر ایسوس

وضعیت کندی ساعت به‌عنوان انتظار برای اتصال هم توصیف خواهد شد. روتر به چندین کامپیوتر کمک می‌کند تا شبکه مشابهی را به اشتراک گذارند که ممکن است سرعت را هم کاهش دهد.

فرق مودم و روتر


آیا به مودم و روتر نیاز داریم؟

برای راه‌اندازی شبکه خانگی خود حتما به یک مودم و روتر نیاز خواهید داشت. اگر یک کامپیوتر را با سیم به اینترنت وصل می‌کنید، تنها می‌توانید از مودم استفاده کنید. هیچ گزینه‌ای وجود ندارد که بتوانید از روتر برای انجام این کار استفاده کنید. فرق مودم و روتر سبب شده است که اتصالات سیمی شانسی برای استفاده از یک روتر نداشته باشند.

شما همواره به یک مودم برای رمزگشایی سیگنال از ISP خود نیاز خواهید داشت. وقتی که می‌خواهید سرعت شبکه خود را افزایش دهید، معمولا روتر همان چیزی است که می‌توانید روی آن تمرکز کنید. این سیستم دارای محدودیت پهنای باند است و سیگنال را در تمام دستگاه‌های شما توزیع خواهد کرد. روتر شما هم می‌تواند وای فای را ایجاد و مدیریت کند.

مودم‌ها معمولا باعث کندی اتصال نمی‌شوند. به‌طور کلی، شما یکی از ISP‌ های خود را دریافت خواهید کرد و ان‌ها به شما یک گزینه مناسب برای اشتراک خواهند داد. اگر کامپیوتر خود را مستقیما به مودم خود وصل کنید و تست سرعت انجام دهید، می‌توانید بگویید که آیا سرعت اینترنت تبلیغ شده خود را دریافت می‌کنید یا خیر.

اگر این‌طور نیست، می‌توانید با ارائه دهنده خدمات اینترنتی خود تماس بگیرید. این احتمال هم وجود دارد که مشکلی در اتصال باشد یا اینکه مودم شما قدیمی باشد. در این‌صورت، ممکن است که تعویض آن با یک مدل جدیدتر هم گزینه مناسبی باشد.

فرق مودم و روتر


مقایسه مودم و روتر

به‌یاد داشته باشید که مودم مترجم شبکه شما بوده و این در حالی است که روتر بیشتر شبیه به یک کنترل کننده ترافیک هوایی کاربرد دارد که با هواپیماها در ارتباط بوده و می‌تواند نظم را حفظ کرده و از امنیت همه نیز مطمئن باشد. این مثالی است که شما را بیشتر با کارکرد روترها آشنا می‌کند.

روترها و مودم‌ها به‌طور سنتی دو دستگاه مجزا بوده‌اند که باز هم کار می‌کنند تا شبکه خانگی شما را تشکیل دهند. با این حال، با فناوری امروزی، لزوما نیازی به مودم و روتر جداگانه ندارید. چرا که مودم و واحدهای روتر ترکیبی جدیدی هم در بازار داریم که عملکردهای دو دستگاه را در یک ابزار قدرتمند ادغام می‌کنند.

این دستگاه‌های چند منظوره، مانند دروازه‌ای بی‌سیم هستند که تمام قدرت مورد نیاز کاربران برای خواندن ایمیل، پخش استریم و اتصال به اینترنت با دستگاه‌های هوشمند را بدون هیچ زحمتی فراهم می‌کند. این واحدهای ترکیبی با فناوری پیشرفته‌ای طراحی شده‌اند، اما استفاده از آن‌ها ساده و روان است.

مشاهده بیشتر: روتر دی لینک

آن‌ها راه‌اندازی شبکه خانگی شما را ساده‌تر از همیشه خواهند کرد و اطمینان و امنیت را برای شما فراهم می‌کنند. بنابراین، شما بدون نیاز به خریداری دو دستگاه متفاوت، می‌توانید با مودم روترها امکان استفاده از قدرت مودم  و روتر را به‌صورت همزمان فراهم کنید. همواره می‌توانید گزینه‌های مناسبی را برای اتصال بهینه شبکه خانگی خود در نظر بگیرید.

فرق مودم و روتر


این دستگاه‌ها چه شکلی هستند؟

مودم‌ها معمولا شبیه جعبه‌های کوچک سیاه، ابعاد معمولی و مربعی هستند. اغلب آن‌ها بین دو یا چهار آنتن دارند، اما هر مودمی دارای آنتن خارجی نیست. هر سازنده می‌تواند در ساخت مودم و روتر سبک و شکل مخصوص به خود را داشته باشد. مودم‌ها می‌توانند بین دو تا چهار پورت اترنت، یک یا دو پورت USB و محدوده بین شش تا نه اینچ عرض و شش تا یازده اینچ هم طول دارند. ارتقاع آن‌ها هم می‌تواند به دو تا سه اینچ برسد.

دستگاه‌های ترکیبی مودم و روتر

همان‌طور که گفتیم، مودم‌هایی با روترهای یکپارچه هم وجود دارد که هر دو عملکرد را انجام می‌دهند. این مودم‌ها را می‌توان با ISP هم اجاره کرد یا مستقیما خریداری کرد. اگر کابل، اینترنت و بسته تلفنی دارید، این دستگاه‌های ترکیبی می‌توانند عملکرد VoIP را هم داشته باشند.

دستگاه‌های ترکیبی معمولا بهترین گزینه نیستند. اگر یک قسمت از آن‌ها خراب شود، کل دستگاه بی فایده خواهد بود و شما نمی‌تواند یک دستگاه را در یک زمان ارتقا دهید. با این حال، اگر به جدیدترین و بهترین فناوری نیازی ندارید، خرید یک مودم و روتر ترکیبی می‌تواند کار شما را در آینده ساده‌تر کند.

فرق مودم و روتر


سوالات متداول

در مورد استفاده از مودم و روتر یک سری نکات مهم وجود دارد که باید هنگام خرید به آن‌ها توجه کنید. این نکات را در قالب چند سوال متداول مرور می‌کنیم.

مودم یا روتر؛ کدام یک بهتر است؟

اگر فرق مودم و روتر را بخواهیم در یک کلام توصیف کنیم، مودم برنده می‌شود. مودم همیشه دروازه اصلی شما به اینترنت است. خواه مودمی باشد که از طریق کابل کواکسیال اتصال می‌یابد یا اینکه از فیبر نوری برای اتصال استفاده می‌کند. حتی یک مودم در گوشی هوشمند هم عملکرد مشابهی می‌تواند داشته باشد. عملکرد روتر بیشتر توزیع یا مسیریابی همان اتصال اینترنتی به سایر دستگاه‌های سیمی یا بی‌سیم در شبکه محلی LAN است.

در اصل، شما می‌توانید یک دستگاه را به مودم خود وصل کرده و اتصال به اینترنت داشته باشید. با این حال، در اکثر موارد، نمی‌توانید دستگاهی را به روتر وصل کرده و دسترسی به اینترنت را برقرار کنید. مگر اینکه روتر را به مودم متصل کرده باشید.

چه زمانی به مودم یا روتر نیاز داریم؟

برای دسترسی به اینترنت به مودم نیاز خواهید داشت و سپس برای توزیع آن به دستگاه‌های خود هم باید از روتر استفاده کنید. دستگاه‌های شما می‌توانند کامپیوتر، گوشی هوشمند، تلویزیون هوشمند یا موارد دیگر باشند. روترها همچنین می‌توانند دستگاه‌های داخل شبکه شما را به اینترنت متصل کنند. به‌عنوان مثال، یک روتر به شما امکان می‌دهد که پرینتر خود را به کامپیوتر شخصی خود متصل کنید. اتصال به اینترنت برای اتصال دستگاه‌های شبکه شما نیاز نخواهد بود.

فرق مودم و روتر


سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم که فرق مودم و روتر را از زوایای مختلف بررسی کرده و یک سری شباهت‌های موجود‌ بین‌شان را هم متوجه شویم. اتصال اینترنتی در خانه یا سازمان، با مودم و روتر امکان پذیر می‌شود. بسیاری از مودم‌هایی که به‌طور معمول خریداری می‌کنید، همان مودم روتری هستند که علاوه بر اتصال سیمی، اتصال از طریق وای فای را هم فراهم کرده‌اند. مودم و روتر دو دستگاه مکمل همدیگر هستند و سرعت و کیفیت بالای اتصال اینترنتی را در هر شرایطی برای‌تان فراهم می‌کنند.

شما نیز می‌توانید نظرات خود را در این رابطه با ما به اشتراک گذارید. به نظر شما کدام یک از دستگاه‌های مودم یا روتر نقش مهم‌تری در اتصال اینترنتی ایفا می‌کند؟ می‌توانید در بخش کامنت‌ها با ما همراه شوید.

فرق اصلی مودم و روتر چیست؟

یکی از مهم ترین تفاوت‌های مودم و روتر این است که: مودم دستگاهی برای اتصال به اینترنت است و روتر اینترنت را از مودم دریافت می کند و بین دستگاه های دیگر اشتراک گذاری می کند. در این مطلب تفاوت های این دو دستگاه را توضیح داده ایم.

مودم روتر چیست؟

مودم روترها راه اندازی شبکه خانگی را ساده تر می کنند و باعث امنیت بیشتر می شوند، و شما بدون نیاز به خریداری دو دستگاه متفاوت امکان استفاده از مودم و روتر را به صورت هم زمان دارید.

آیا برای دسترسی به اینترنت به مودم یا روتر نیاز داریم؟

بله برای دسترسی به اینترنت به مودم و برای توزیع اینترنت بین چند دستگاه مانند کامپیوتر و گوشی و… به روتر نیاز دارید.

شما میتوانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.