آشنایی با معایب و مزایای شغل عکاسی به شما کمک می‌کند تا با آگاهی بیشتری در این راه قدم بردارید و درآمد کسب کنید.

دنبال کردن رشته هنر عکاسی به عنوان حرفه و شغل اصلی، رویایی است که می‌توان به آن رسید. بعضی از خانواده‌ها نوجوانان و جوانان را به انتخاب رشته‌های مهندسی یا پزشکی تشویق می‌کنند و معمولا فعالیت در حوزه‌های هنری، مثل عکاسی را به عنوان شغل اصلی فرزندانشان قبول ندارند؛ اما خوشبختانه حالا این طرز فکر در حال تغییر است.

بنابراین بسیاری از افراد می‌توانند شغلی مثل عکاسی را به عنوان حرفه اصلی خود در نظر بگیرند.

اما پیش از انتخاب مسیر حرفه‌ای آینده، حتما باید با مزایا و معایب شغل مورد نظرتان آشنا شوید تا در آینده از این انتخاب مهم و سرنوشت ساز پشیمان نشوید. انگیزه ما هم از گردآوری این مطلب، این بوده که شما را با معایب و مزایای شغل عکاسی آشنا کنیم. پس اگر شما هم تصمیم دارید عکاسی را به عنوان حرفه اصلی خودتان دنبال کنید، حتما تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

معایب و مزایای شغل عکاسی

هر فردی که عکاسی می‌کند، تعریف متفاوتی از این کار دارد. به طور کلی، عکاس شخصی است که مهارت عکس گرفتن با دوربین را داشته باشد و ممکن است این کار به صورت حرفه‌ای انجام شود و یا آماتور.

عکاسان حرفه‌ای این کار را بیشتر برای کسب درآمد انجام می‌دهند و عکاسان آماتور بیشتر به دنبال ثبت لحظات زیبا و خاطرات زندگی روزمره هستند. عکاس‌ها بیشتر به صورت آزاد کار می‌کنند و مشتریان مختلف، آنها را برای پروژه‌های متفاوت استخدام می‌کنند.
صرف نظر از قصد و هدفی که از انجام کار عکاسی در ذهن دارید، اول باید با معایب و مزایای شغل عکاسی آشنا شوید که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

مزایای شغل عکاسی

عکاس‌ها اطلاعات فنی را با حس هنری ترکیب می‌کنند تا رویدادها را به صورت آنی ثبت کرده یا با استفاده از تصاویر، داستان سرایی کنند. استفاده از تجهیزات مناسب مثل دوربین عکاسی نیکون یا دوربین عکاسی نیکون هم در راستای رسیدن به این هدف، ‌به آنها کمک می‌کند. بعضی از عکاس‌ها برای این کار پول می‌گیرند و برای بعضی دیگر، حتی هزینه سفر هم پرداخت می‌شود. بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی را با مروری بر مزایای این شغل شروع می‌کنیم؛ از جمله:

امکان تنظیم ساعات کاری و انعطاف پذیری شغلی

بیشتر عکاس‌ها کار کردن به صورت فریلنسری یا همان عکاسی آزاد را به همکاری با شرکت‌ها ترجیح می‌دهند. در نتیجه می‌توانند پروژه‌های دلخواه و تعداد ساعات کار در روز را انتخاب کنند.

برای خیلی از افرادی که از 9 صبح تا 5 عصر کار می‌کنند، پیدا کردن وقت آزاد برای وقت گذراندن با خانواده و دوستان تقریبا غیرممکن است. شغل عکاسی شما را از چنین محدودیت‌هایی رها می‌کند.

شما می‌توانید پس از بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی و انتخاب این حرفه به عنوان منبع درآمد اصلی، نوع پروژه‌های دلخواه‌تان را انتخاب کنید. مثلا شاید به عکاسی از مجالس عروسی علاقه‌ای نداشته باشید، اما عاشق عکاسی از حیات وحش باشید. می‌توانید پروژه‌ها را بر اساس علایق‌تان انتخاب کنید. همچنین به گفته بعضی از عکاسان آزاد یکی از مزایای این شغل این است که نیازی به پیروی از دستورات دیگران ندارید.

معایب و مزایای شغل عکاسی + بررسی ویژگی‌ها و چالش‌ها


دستمزد گرفتن برای سفر

گاهی اوقات ممکن است مشتری شما، هزینه سفر برای عکاسی را پرداخت کند و موفق به دیدن مکان‌هایی شوید که همیشه آرزوی دیدن آنها را داشته‌اید. اگر برای وبلاگ دیگران محتوا تولید می‌کنید هم ممکن است هزینه‌های سفر شما را پرداخت کنند تا برای آنها عکاسی کنید. البته، هزینه خرید دوربین عکاسی یا خرید دوربین فیلم برداری بر عهده خود شماست.

همچنین وقتی با یک رسانه کار می‌کنید، ممکن است امکانات زیادی برای مسافرت در اختیار شما قرار بگیرد یا پس از انجام کار، همه هزینه‌های سفر به شما برگردانده شود.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دوربین برای عکاسی از طبیعت

معایب و مزایای شغل عکاسی + بررسی ویژگی‌ها و چالش‌ها


تنوع شغلی

این موضوع بستگی به نوع عکاسی دارد. اما بعید است که از یک سوژه چندین بار به یک شکل عکاسی کنید. ممکن است یک روز عکاس مجلس و مهمانی عروسی باشید و روز بعد عکاسی جت اسکی را انجام دهید.

تنوع بی‌شمار سوژه‌ها، صحنه‌ها و مکان‌هایی که می‌توانید در آنها عکاسی کنید، باعث می‌شود که هیچ وقت احساس خستگی نکنید و این کار نه تنها برای شما تکراری و خسته‌کننده نمی‌شود، بلکه بسیار لذت‌بخش خواهد بود.

کسب درآمد با خلاقیت در کاری که به آن علاقه دارید

در صورت اثبات مهارت و خلاقیت‌تان، می‌توانید با عکاسی هزینه‌های زندگی خودتان تامین کنید. طبق آمار سایت Salary.com در سال 2022 میانگین درآمد عکاسان 67204 دلار بوده است. این درآمد برای عکاسان سطح 2 تخمین زده شده که رویدادهای مختلف را با عکاسی و ضبط ویدیو ثبت می‌کنند. ممکن است در این رویدادها افراد در حال شادی، غذا خوردن، رقص، شنا کردن و هر فعالیت دیگری باشند.

در این شغل شما از سوژه‌های مختلف (مثل انسان‌ها، حیوانات یا ساختمان‌ها و منازل) عکاسی می‌کنید و کافی‌است برای ثبت این لحظات از وجود تعادل مناسب رنگ و نورپردازی مطمئن شوید.

می‌توانید این عکس‌ها را طوری مرتب و سازماندهی کنید که بازگوکننده یک داستان الهام‌بخش و قابل باور باشند. اگر کار عکاسی و تولید ویدیو را با هم انجام دهید و پورتفولیوی خودتان را پربارتر کنید، شاید بتوانید درآمد بهتری به دست آورید.
نکته مهم بعدی، علاقه به شغل عکاسی است. اگر به این حرفه علاقه داشته باشید، قطعا از آن لذت می‌برید و هیچ شغل دیگری شما را راضی نخواهد کرد.

بیشتر بخوانید: عکاسی صنعتی چیست + نگاه هنری به صنعت

معایب و مزایای شغل عکاسی + بررسی ویژگی‌ها و چالش‌ها


نامحدود بودن سوژه‌های عکاسی

یکی از راه‌های کسب درآمد خوب با عکاسی این است که تفاوت و منحصربه‌فرد بودن را در هر سوژه‌ای که از آن عکاسی می‌کنید، ببینید. با این روش می‌توانید در انواع مختلف عکاسی تخصص پیدا کنید.

احتمالا مدتی طول می‌کشد تا متوجه شوید که عکاسی از چه سوژه‌هایی را بیشتر می‌پسندید. اما وقتی علایق خودتان را کشف کنید، می‌توانید روش‌های بیشتری برای کسب درآمد پیدا کنید؛ از عکاسی از طبیعت و جشن تولدها گرفته تا عکاسی از حیات وحش و عکاسی سفر. در مجموع به روش‌های بی‌شماری می‌توانید با خرید لنز و دوربین، درآمد کسب کنید.

تنوع فرصت‌ها

اگر به دنبال امنیت شغلی هستید و تمایلی به سفر کردن ندارید، ممکن است بتوانید اطراف محل زندگی خودتان هم فرصت‌هایی برای یک کار با حقوق تمام وقت پیدا کنید. مثلا شاید بتوانید در یکی از آتلیه‌های محل زندگی خودتان شغل پیدا کنید یا برای یک شرکت عکاسی کنید.

ممکن است در این تصاویر از هنرمندان روی صحنه، یک کنفرانس خبری، مدیری که در دفتر خودش نشسته و سوژه‌های مختلف دیگر عکاسی کنید. یا می‌توانید عکاس مد و لباس شوید و یا برای فروشگاه‌ها عکاسی کنید. گزینه بعدی، عکاسی از غذاها در رستوران‌ها، فروشگاه‌ها یا کارخانه‌های تولید مواد غذایی است.

یکی دیگر از روش‌های کسب درآمد از طریق عکاسی، تهیه یک آرشیو عکس و فروش آنها است. هر چقدر این آرشیو شما پربارتر باشد، با فروش آن می‌توانید درآمد بیشتری کسب کنید. بخصوص اگر این عکس‌ها از بناهای تاریخی باشند که حالا تخریب شده‌اند.

ماجراجویی و تحرک

اگر 5 روز نشستن پشت میز و خیره شدن به صفحه کامپیوتر را دوست ندارید، ممکن است عکاسی گزینه خوبی برای شما باشد. با عکاسی می‌توانید هیجان و حتی ترس را تجربه کنید؛ مخصوصا اگر عکاس طبیعت و حیات وحش باشید.

پیشرفت شغلی

پس از چند سال تجربه و کسب اعتبار و شهرت به عنوان یک عکاس شناخته شده می‌توانید شروع به تدریس هنر عکاسی کنید. می‌توانید آموزش عکاسی را به عنوان یک مربی مستقل انجام بدهید و دوره‌های آموزشی خودتان را داشته باشید. همچنین می‌توانید تدریس عکاسی را در یک هنرستان یا دانشگاه ادامه دهید.

بیشتر بخوانید: عکاسی تبلیغاتی چیست – نگاهی متفاوت به دنیای پیش رو


معایب شغل عکاسی

در این بخش از بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی نگاهی به خطرات و سختی‌های کار عکاسان داریم.

محدودیت‌های سفر

قطعا می‌توانید عکاسی را هر جایی انجام دهید و با این کار به درآمد خوبی برسید. اما اگر مثلا برای پیگیری زندگی یه چهره شناخته شده استخدام شوید، شاید نیاز داشته باشید که دائما فرد مورد نظر را دنبال کنید و زیر نظر داشته باشید.

این نکته برای عکاسی حیات وحش هم صدق می‌کند؛ چون ممکن است نیاز باشد حین عکاسی وقت خودتان را به‌طور کامل برای پیدا کردن حیوانات و گیاهان در معرض خطر انقراض صرف کنید که فقط در مکان‌های خاصی پیدا می‌شوند.

معایب و مزایای شغل عکاسی + بررسی ویژگی‌ها و چالش‌ها


هزینه‌های بالا

نکته دیگری که در بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی باید به آن اشاره کنیم، بحث هزینه است. کار کردن به عنوان عکاس هزینه‌های خاصی را به همراه دارد. اگر قرار باشد به عنوان عکاس مجالس عروسی یا هر نوع عکاسی حرفه‌ای دیگری کار کنید و بهترین خدمات را برای مشتریان خودتان ارائه دهید، باید یکسری تجهیزات عکاسی حرفه‌ای مثل دوربین عکاسی کنون یا نیکون داشته باشید.

برای مثال، قیمت دوربین عکاسی نیکون ساده از نوع DSLR حداقل حدود 700 دلار است و برای خرید یک لنز با کیفیت هم باید حداقل حدود 120 دلار هزینه کنید. در عین حال باید تجهیزات دیگری مثل دوربین سه پایه، کارت حافظه و فیلتر لنز را هم بخرید.

شاید برای عکاسی کردن، فرصت سفر به مکان‌های جدید را پیدا کنید و بخشی از هزینه‌های سفر شما توسط مشتری یا شرکتی که برای آن کار می‌کنید پرداخت شود؛ اما ممکن است نیاز باشد که بخشی از هزینه‌ها را خودتان بپردازید. گاهی اوقات، دستمزد عکاسی به شما پرداخت می‌شود و گاهی اوقات هزینه‌های سفر و اقامت، اما نه هر دو.

پس حتما قبل از اعلام توافق با مشتری این نکات را در نظر داشته باشید. همچنین اگر قرار است با یک شرکت همکاری کنید، بررسی کنید که خود شرکت چه تجهیزاتی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: لنز پرتره چیست + بهترین لنز برای عکاسی پرتره

رقابت شغلی و نبود تضمین درآمد

کسب مهارت در عکاسی حرفه‌ای نیاز به صبر و تلاش زیادی دارد. مثلا شاید چند سال زمان ببرد تا به عنوان یک عکاس حرفه‌ای برای مجالس عروسی شناخته شوید. این شرایط برای عکاسان خبری یا خیابانی هم وجود دارد. اما می‌توانید در ابتدای کار با قبول کردن پیشنهادات معمولی کم کم برای خودتان به درآمد خوبی برسید. مثلا می‌توانید به عنوان عکاس تمام وقت یک فروشگاه اینترنتی استخدام شوید.

اما مثل هر شغل آزادی، با عکاسی فریلنسری و آزاد هم نمی‌توان یک درآمد تضمین شده به دست آورد. اگر از نظر ذهنی این آمادگی را دارید که گاهی اوقات درآمد بسیار زیادی داشته باشید و گاهی درآمدتان بسیار کم باشد یا به صفر برسد، این حرفه می‌تواند برای شما مناسب باشد.

بیشتر بخوانید: ایزو در عکاسی به چه معناست و چه تاثیری دارد

معایب و مزایای شغل عکاسی + بررسی ویژگی‌ها و چالش‌ها


نیاز به آموزش‌های گسترده

برای عکاس شدن لازم نیست که حتما تحصیلات دانشگاهی خاصی داشته باشید؛ اما بیشتر افرادی که عکاسی را به صورت حرفه‌ای دنبال می‌کنند، حداقل 2 سال آموزش می‌بینند.

یادگیری هنر عکاسی از عکاسان حرفه‌ای با سابقه طولانی‌تر، هزینه بیشتری دارد؛ اما می‌توانید از هر شخص دیگری که تخصص و تجربه لازم را دارد حتی در صورتی که چهره شناخته شده‌ای نباشد، آموزش ببینید.

خطرات بالقوه

شاید قبلا به خطرات حرفه‌ای عکاسی فکر نکرده باشید، اما این حرفه هم می‌تواند خطرناک باشد. مثلا وقتی برای یک خبر جنجالی عکاسی می‌کنید، ممکن است اشخاصی که مایل به انتشار آن نیستند، شما را تهدید کنند. یا مثلا یک سارق به خاطر قیمت بالای دوربین شما آن را سرقت کند.

همچنین اگر از حیات وحشت عکاسی می‌کنید، باید مراقب خطرات این کار باشید؛ مثل وقتی که در جنگل از حیواناتی مثل شیر یا پلنگ عکاسی می‌کنید. حتی احتمال حمله حیواناتی مثل سگ‌ها هم حین عکاسی وجود دارد. بعلاوه ممکن است عکاسی در شرایط آب و هوایی نامساعد مثل عکس گرفتن از طوفان و صاعقه هم خطر جراحت و آسیب دیدن را به همراه داشته باشد.

عکاسی از رویدادهای سیاسی مورد مناقشه هم می‌تواند برای شما هزینه زیادی داشته باشد.

احتمال متهم شدن به نقض حریم خصوصی

در ادامه‌ی بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی باید به قوانین حریم خصوصی اشاره کنیم که در برخی مناطق و کشورها، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. ممکن است به عنوان یک عکاس، به دلیل اتهام به نقض حریم خصوصی دیگران، مجرم شناخته شوید. به همین دلیل باید از مسئولیت‌ها و حقوق خودتان به عنوان یک عکاس آگاه باشید.

این نکته در رابطه با عکاسی از خودروهایی که پلاک آنها مشخص است، آدرس منازل یا وجود هر گونه اطلاعات هویتی و شخصی در عکس‌ها هم صدق می‌کند. پس به عنوان یک عکاس باید توجه ویژه‌ای به این نکات داشته باشید.

بیشتر بخوانید: نورپردازی در عکاسی + ترفندها و آشنایی با انواع و اصول نورپردازی

معایب و مزایای شغل عکاسی + بررسی ویژگی‌ها و چالش‌ها


احتمال نقض قوانین کپی رایت

برای درک کارهایی که به عنوان یک عکاس، مجاز به انجام آنها هستید یا نیستید، باید به‌خوبی از قوانین کپی رایت و هرآنچه به آن مربوط می‌شود، آگاه باشید.

شاید در 90 درصد مواقع با کوچکترین اعتراضی روبرو نشوید؛ اما 10 درصد باقیمانده می‌توانند باعث از بین رفتن اعتبار و کل درآمدی شوند که به سختی به دست آورده‌اید.

حجم زیاد کارها

وقتی به عنوان یک کارمند اداری کار می‌کنید، وظایف مشخصی دارید. شما کارهایی که از قبل برای‌تان تعیین شده را انجام می‌دهید؛ نه کمتر و نه بیشتر.

اما وقتی به صورت مستقل شروع به کار می‌کنید، مسئولیت همه جوانب کار بر عهده خود شما است؛ از جمله صدور صورتحساب، گفتگو با مشتری، بستن قرارداد، ویرایش تصاویر و ویدیوها و حتی تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی. انجام خیلی از این کارها حداقل یک هفته زمان می‌برد و اگر امکان استخدام یک کارمند را نداشته باشید، باید مسئولیت انجام همه آنها را خودتان بر عهده بگیرید.

تنهایی کار کردن از 9 صبح تا 5 عصر سخت و سنگین است؛ اما نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد که در این سیستم شما می‌توانید با دیگران تعامل داشته باشید و ارتباط برقرار کنید. در مقابل، شما با انتخاب حرفه عکاسی باید به تنهایی کار کنید.

البته، به عنوان یک عکاس با افراد بیشتری روبرو خواهید شد. اما وقتی بیشتر از 8 ساعت در روز با چند نفر در یک محیط باشید، روابط دوستانه‌تری بین شما شکل می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: عکاسی مینیمال چیست + تکنیک ها و کاربردهای عکاسی مینیمال


جمع‌بندی

در این مطلب به بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی پرداختیم. اگر حس می‌کنید که برای عکاسی به دنیا آمده‌اید، در این صورت شاید انتخاب دیگری نداشته باشید؛ چون احتمالا با هر شغل دیگری ناراضی خواهید بود.

اما اگر هدف شما صرفا کسب درآمد است، دقت داشته باشید که با در نظر گرفتن درآمد عکاسی و هزینه‌های این کار از جمله هزینه‌های بالای خرید لنز و دوربین‌های حرفه‌ای، شاید این کار برای شما مناسب نباشد. امیدواریم که بررسی معایب و مزایای شغل عکاسی در این مطلب، به شما برای این تصمیم گیری مهم کمک کرده باشد.

شما می‌توانید برای خرید و خواندن مقاله‌های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.