گوشی هوشمند یک دستگاه محاسباتی قدرتمند است که به بسیاری از حساسترین اطلاعات تجاری و خصوصیترین اطلاعات شخصی شما دسترسی دارد. مجرمان حرفهای، میتوانند با سرمایهگذاری روی هک دستگاه شما، به سرقت چنین اطلاعات مهمی دست بزنند.
سطح تهدیدهای امنیتی و سایبری در زمینه گوشیهای هوشمند افزایش پیدا کرده است و همین موضوع سبب میشود که علت نصب آنتی ویروس موبایل را بدانید. ویروسهای رایانهای دوباره نوشته شده و توزیع آنها به شیوه راحتتری در گوشیهای موبایل و دستگاههای پرتابل دیگر ممکن باشد. ارتباطات اینترنتی همیشه وجود نداشته است و پردازندهها نیز نسبتا کند بودهاند. اما هماکنون شرایط تغییر کرده و ویروسها نیز پیشرفتهتر شدهاند.
بیشتر بخوانید: بدافزارها چه خطری برای ما دارند؟
بدافزارها تبدیل به تجارت بزرگ شدهاند و یک اقتصاد تاریک و پر جنب و جوش با توسعه ابزارهای سایبری در جریان است. آنها میتوانند اطلاعات شخصی ومالی افراد را مبادله کرده و با پول در اختیار سازمانهای دیگر قرار گیرند. موسسه AV-Test آمریکا گزارش داده است که روزانه ۴۰۰ هزار قطعه بدافزاری جدید ثبت میشود و همه آنها به منظور دستیابی غیرقانونی به اطلاعات کاربران ایجاد شدهاند. بنابراین، گوشیهای همراه هم طور فزایندهای در معرض حملات جنایتکاران سایبری قرار دارند.
فهرست مطالب
علت نصب آنتی ویروس موبایل
بسیاری از افراد این سوال را در ذهنشان دارند که آیا گوشی هم میتواند ویروسی شود. جواب بله است. گوشیهای هوشمند هم مانند کامپیوترهای رومیزی و لپ تاپ، میتوانند مستعد دریافت ویروس باشند. بسیاری از کاربران هیچ ایدهای در مورد آن نداشته و بهدلیل نا آشنا بودن، در معرض ضربههای سایبری مهلک قرار میگیرند. کدهایی که گریبان گوشیهای هوشمند و تبلت را میگیرد، تنوع بسیار بیشتری نسبت به ویروسهای اولیه کامپیوترها دارد.
بهطور کلی، کدهای مخرب بهعنوان بدافزار شناخته میشود و موسسه AV-Test هم همه مشکلات را به دو دسته تقسیم کره است. دسته اول مربوط به برنامههای مخرب یا همان بدافزارها و دسته دوم مربوط به برنامههای ناخواسته یا همان PUA ها هستند. اکثر کاربران امروزی، تمایز این دو نوع ویروس را متوجه نشده و اهمیتی هم به آن نمیدهند.
بیشتر بخوانید: بهترین راهکارها برای رفع مشکل پر شدن حافظه گوشی شما!
راههای زیادی برای آلوده شدن از طریق ویروس موبایل وجود دارد، اما ما در اینجا به چند نمونه رایج اشاره میکنیم. بدافزار را میتوان در یک سایت یا در یک شبکه وای فای مخرب جاسازی کرده و کد آن را برای جاسازی چند لینک به سایتهای غیرقانونی به گوشیهای موبایل انتقال داد.
کاربران متوجه مخرب بودن این لینکها نشده و هدف آنها نیز متقاعد کردن شما برای وارد کردن اطلاعات کاربری خود است. این مجرمین میتوانند اطلاعات شما را دزدیده و به فایلهای شخصی یا اطلاعات بانکیتان دسترسی پیدا کنند.
نرمافزارهای تبلیغاتی نامناسبی که از منابع غیر معتبری بهجز گوگلپلی یا اپاستور نصب میکنید، بیشترین تخریب را میتوانند به گوشی شما تحمیل کنند. آنها از اطلاعات دستگاه شما استفاده کرده و آن را به سازمانهای مختلف ایمیل میکنند. تشخیص چنین نرمافزارهایی از بین نرمافزارهای قانونی دیگر، میتواند مشکل باشد، اما با یک راهکار ساده که آن هم دانلود تنها از طریق گوگلپلی و اپاستور است، میتوانید از این مشکلات دوری کنید.
نرمافزارهای کاربردی میتوانند از طریق وب سایتها و برنامههای دیگری که در پس زمینه اجرا میشوند، به دستگاه شما آسیب وارد کرده یا اطلاعاتتان را سرقت کنند. آنها به سادگی میتوانند از قدرت کامپیوتر و اتصال به شبکه هنگام اتصال کابلی گوشی خود به کامپیوتر، برای پردازش اطلاعات استفاده کنند.
بهطور مثال، برنامههایی برای استخراج ارزهای دیجیتال یا حمله به سایر منابع گوشی شما وجود دارد که در چنین روزهایی عرف شده است. دانلود برنامهها، از منابعی بهجز گوگلپلی یا اپاستور، میتواند شانس ورود نرمافزارهای تقلبی به دستگاه شما را زیاد کند.
بیشتر بخوانید: روش مخفی کردن عکس در گالری گوشی، بهترین راهکارهایی که وجود دارد!
شرکتها، هزینههای قابل توجهی را صرف آموزش کاربران میتوانند تا از کلیک روی لینکهای ناشناخته توسط آنها جلوگیری کنند. حتی باز کردن برخی از ایمیلها هم میتواند مخرب باشد و باید دقت نظر بیشتری استفاده صحیح از کامپیوتر و گوشیهای هوشمند داشته باشید. حتی یک کلیک اشتباه هم میتواند شما را به دردسرهای زیادی برساند.
گوشیهای هوشمند کاربرد زیادی در زندگی انسان دارند. آنها موقعیت مکانی را به شما ارائه داده و با استفاده از سنسورهای متنوع، خدمات گستردهای را برای شما بههمراه خواهند داشت. همین ابزارها از آنسوی ماجرا میتوانند دستاویزی برای هکرها باشند. آنها از موقعیت مکانی شما و سنسورهای خاص گوشی استفاده کرده و کارهای خاصی را به نفع سازمانها میتوانند انجام دهند.
کدام آنتی ویروس برای گوشی هوشمند بهتر است؟
شما باید لایهای از سیستم محافظتی، شامل سختافزار و نرمافزار و سیستمهای دیگر را برای گوشی خود در نظر بگیرید. این راه حلها، بهاندازه کافی برای دور کردن مجرمین از گوشی هوشمند شما مناسب هستند. می توانید رویکرد جدیدتری مانند استفاده از رمزهای عبور سخت در گوشی خود هم استفاده کنید.
یادداشتهای مهم خود را با یک رمز عبور محافظت کرده و آنها را همینطور ساده در برنامههای موردنظر ذخیره نکنید. استفاده از یک رمز عبور پایه برای تمام برنامهها یا سیستمهای شما در گوشی، میتواند شما را به یک هدف خوب برای هکرها تبدیل کند. این بدان معنی است که حتی آنتی ویروسها در این شرایط نمیتوانند به شما کمک کنند.
بدافزارهای جدیدی روز به روز تولید میشوند و نیاز به شناسایی آنها، سبب میشود که آنتی ویروسها با چند روز تاخیر نسبت به محافظت از گوشی شما اقدام کنند. در چنین شرایطی، تنها هوش شما در محافظت از گوشی است که میتواند نجات بخش باشد. از انتخاب یک رمز ساده خودداری کرده و حواستان به بهروزرسانی دستگاه هم باشد. سیستمعامل اندروید و iOS بهروز، یقینا امنیت بیشتری نسبت به نسخههای قبلی دارند و هیچگاه نباید آپدیت نرمافزاری گوشی خود را فراموش کنید.
شما دقیقا به آنتی ویروسی نیاز دارید که از اجرای کدهای مخرب در گوشی شما جلوگیری کند. شما باید از یادگیری ماشین بر پایه الگوریتمهای هوش مصنوعی استفاده کرده و کدهای مخرب را شناسایی کنید. با شناسایی صحیح، این کدها در همان لحظه قرنطینه شده و گوشی هوشمند شما محافظت خواهد شد.
بیشتر بخوانید: آموزش تغییر فونت گوشی سامسونگ؛ معرفی روشهای مفید
تعاریف خاصی در هوش مصنوعی وجود دارد که از گوشی هوشمند شما در برابر بدافزارهایی که حتی هنوز نوشته نشدهاند هم محافظت میکند. اگر یک برنامه آنتی ویروس مبتنی هوش مصنوعی را روی دستگاه خود نصب کنید، حتی با عدم بهروزرسانی آن هم میتوانید بسیاری از تهدیدها را از بین ببرید.
آنتی ویروس گوشی اندروید
اگر میخواهید امنیت بالاتری را تجربه کنید، یقین بدانید که هرچه قدر هکرها لایههای امنیتی بالایی را در برابر خودشان مشاهده کنند، مایوستر خواهند شد. پیامدهای عدم استفاده از آنتی ویروس در گوشی، میتواند برای مشاغل کوچک فاجعهبار باشد.
افرادی که اطلاعات حساسی در گوشی خود در رابطه با مشاغل خود نگهداری میکنند، حتما باید از این لایههای دفاعی استفاده کنند. گوگل اخیرا یک سیستم دفاعی در گوگلپلی استفاده میکند که موفق شده است امنیت برنامههای خودش را تا حد زیادی تامین کرده و درصد خطای بسیار پایینی داشته باشد. این سیستم امنیتی هنوز هم در حال توسعه بوده و در آینده میتوانیم خبرهای خوبی در این رابطه بشنویم.
بیشتر بخوانید: بهترین روش مخفی کردن ناچ گوشی اندروید + (یه راهکار ساده)
با توجه به سیستم امنیتی آیفون، طرح موضوعیت ویروسی شدن آیفون چندان نمیتواند اهمیت خاصی داشته باشد. بههمین دلیل ما تمرکز خود را روی سیستمعامل اندروید قرار داده و در ادامه چند برنامه عالی در این زمینه به شما معرفی کردهایم که میتوانید از گوگل پلی دریافت کنید.
-
۱. Bitdefender Mobile Security
بیت دیفندر یک برنامه امنیتی تقریبا کامل است که بدافزارهای موجود را به شکل بی عیب و نقصی از بین خواهد برد. این برنامه عملکرد سبکی داشته و رابط کاربری اندروید شما را کند نمیکند. این برنامه دارای سیستم ادغام با اندروید بوده و امکان مسدود کردن برنامهها و وب سایتهای مخرب را نیز خواهد داشت. بیت دیفندر با اکثر مرورگرهای اندروید کار میکند و میتوانید از ابزارهای بسیار قوی برای محافظت از حریم خصوصی خود استفاده کنید.
این برنامهها میتوانند قفل برنامههای مخرب، اسکن وای فای و بررسی سالم بودن نوتیفیکیشنها را نیز بررسی کنند.برنامه بیت دیفندر دارای یک دوره آزمایشی ۱۴ روزه است و بعد از آن، باید هزینه آن را پرداخت کنید. بیت دیفندر تنها ۱۵ دلار هزینه سالانه دارد و میتوانید بهعنوان یکی از بهترین نرمافزارهای امنیتی اندروید از آن استفاده کنید.
-
۲. Norton Mobile Security
نورتون هم میتواند بهترین محافظت را از گوشی شما در برابر ویروسهای مختلف گوشی داشته باشد. این برنامه کاملا تست شده است و امکاناتش را میتوانید بدون کندی در عملکرد گوشی هوشمند خود دریافت کنید. این نرم افزار عنوان بهترین آنتی ویروس گوشی را در سال ۲۰۱۹ کسب کرده است و امکاناتی برای مسدودسازی مخاطبین و همچنین لینکهای مخرب بههمراه دارد. نورتون را میتوانید با هزینه ۳۰ دلار در ماه تهیه کرده و از تمام قابلیتها و ابزارهای آن استفاده کنید.
برنامه عملکردهایی دارد که در سایر آنتی ویروسها داده نمیشود و حتی میتوانید از محافظت اختصاصی آن برای هر برنامه نیز برخوردار شود. سیستم App Advisor این سبب میشود که دادههای سنگین رد و بدل شده در هر برنامه بررسی شده و رفتارهای غیرمعمول برنامههای گوگلپلی نیز گسترش شوند.
بیشتر بخوانید: بهترین گوشی تا ۱۰ میلیون تومان + معرفی ۱۳ مدل برتر بازار
همین ابزارها کافی است تا بتوانید بتوانید قفل امنیتی لازم برای تمام برنامههای خود را فعالسازی کرده و مشکلی از کار با گوشی خود در سالهای آینده نداشته باشید. برنامهها از نظر امنیت و حریم خصوصی نیز بررسی شده و قبل از اینکه نصب شوند، توسط نورتون چک خواهند شد.
جالب است بدانید که با خرید آنتی ویروس نورتون برای گوشی هوشمند خود، میتوانید از نسخه نورتون ۳۶۰ هم برای کامپیوتر شخصی و مک استفاده کنید. با این برنامه نظارت کاملی روی دارک وب هم خواهید داشت و میتوانید از سیستمهای دیگری مانند VPN هم بهصورت نامحدود استفاده کنید.
-
۳. Avast Mobile Security
آواست هم یکی از بهترین آنتی ویروسها برای اندروید است و همه امکانات لازم از حفظ حریم خصوصی گرفته تا بهینهسازی سیستم و ایجاد لیستهای سیاه را در اختیار شما میگذارد. این برنامه بهاندازهای در حذف نرمافزارهای مخرب گوشی شما خوب است که ابزارهای دیگر را بیتاثیر میکند. عملکردهای امنیتی آن شامل مسدودسازی تماس و پیام هم در آن وجود داشته و همه لینکهای موجود در ایمیلها و پیامها برای مخرب نبودن، چک خواهند شد.
میتوانید نسخه رایگان آن را با ۴۰ دلار سالیانه، به نسخه کامل تبدیل کرده و از ویژگیهای بیشتری بهره مند شوید. این برنامه امکان قفل برنامههای مخرب را داشته و میتوانید از پشتیبانی فنی سایت هم برای قابلیتهای بیشتری استفاده کنید. نرمافزار از پلنهای امنیتی جالبی هم استفاده میکند که با یکبار خرید، در اختیارتان قرار میگیرد و میتوانید از طریق آن، هزینههای خود را کنترل کنید.
-
۴. Kaspersky Mobile Antivirus
کسپرسکی از قدیمیترین نرمافزارهای امنیتی است که برای کامپیوتر و گوشیهای هوشمند عرضه شده است. این برنامه محافظت از گوشی در برابر بدافزارها را تقریبا بهصورت کامل انجام داده و دارای سیستمهایی برای مسدودسازی تماسها و ایمیلهایی است که میتوانند مخرب باشند. هیچ تبلیغی در نسخه رایگان آن هم وجود ندارد و با ارتقا به نسخه پولی، بازهم قابلیتهای بیشتری در اختیار شما خواهند بود.
البته چندان هم به این کار نیازی نیست. شما در نسخه رایگان، میتوانید از سیستم فیلترینگ تماس، پشتیبانی از Android Wear و مجموعه قدرتمندی از عملکردهای ضد ویروس استفاده کنید. این برنامه سیستم اسکن مناسبی داشته و همه چیز را در کسری از ثانیه بررسی می کند.
بیشتر بخوانید: بهترین گوشی تا ۲۰ میلیون تومان + معرفی ۶ مدل برتر بازار
کاربران میتوانند از قابلیت اسکن خودکار برنامههای جدید استفاده کرده و سایتهای فیشینگ و مخرب را مسدود کنند. البته باید بدانید که اسکن وای فای، که یکی از ابزارهای حفظ حریم خصوصی است، در این برنامه ارائه نمیشود و برای اینمنظور، بهتر است که گزینههای بالا استفاده کنید. اگر صرفا بهدنبال محافظت از گوشی خود در برابر بدافزارها هستید، میتوانید از لایه امنیتی رایگان کسپرسکی استفاده کرده و قابلیتهای بیشتری نسبت به گزینههای رقیب داشته باشید.
-
۵. Lookout Security & Antivirus
نرمافزار Lookout یکی از اولین برنامههایی بود که برای اندروید عرضه شده بود و بهترین آنتی ویروس این پلتفرم محسوب میشود. سهولت در استفاده، رابط کاربری تمیز و عدم وجود تبلیغات، محبوبیت مستمر را برای این برنامه ایجاد کرده بود. هزینههای لوک اوت افزایش پیدا کرده و همین عاملی شد که از مرکز توجه خارج شود.
اگر قصد دارید که گوشی خود را برای شناسایی بدافزارها اسکن کرده و از خدمات عالی آن استفاده کنید، نیازی به پرداخت ۳۰ دلار سالیانه برای ارتقا به نسخه پرمیوم نخواهید داشت. همین نسخه رایگان هم دارای ویژگیهای متنوعی است و میتوانید در برابر سایتهای مخرب و ویروسهایی که از طریق شبکه وای فای وارد میشوند، از گوشی خود محافظت کنید.
اسکنهای انجام شده توسط این برنامه کمی کند است، اما محافظت خوبی از گوشی در برابر بدافزارها خواهد داشت و همه چیز را شناسایی میکند. ویژگیهای این برنامه، شباهت زیادی با ابزارهای دیگر دارد و میتوانید از سرویس حفاظتی آن برای دادههای حریم خصوصی خود نیز استفاده کنید.
-
۶. McAfee Mobile Security
مک آفی شباهت زیادی به آواست دارد و تنوع بالایی از ویژگیهای مفید را در اختیارتان خواهد گذاشت. نسخه رایگان آن مملو از تبلیغاتی است که ممکن است روی اعصاب شما بروند. ویژگیهای حفاظتی چیزی کم و کسر نداشته و فوقالعاده عمل میکند.
در تابستان سال ۲۰۲۱ بود که مک آفی بسیاری از کاربردهای مفید برنامه، مانند قفل نرمافزاری، حالت مهمان، تقویت حافظه و پاکسازی سیستم حافظه را پاک کرده و دلیلی هم برای آن اعلام نکرد. نسخه رایگان این برنامه آیتمهای خوبی برای شما دارد و امکان ردیابی میزان استفاده از دادههای هر برنامه و همچنین اسکنر امنیتی وای فای را در اختیار شما میگذارد.
پشتیبانی فنی ۲۴ ساعته و عدم وجود تبلیغات، تنها در نسخه پرمیوم برنامه تامین شده است و سالانه ۸۰ دلار هزینه دارد. در این نسخه، علاوه بر ویژگیهای استاندارد، میتوانید از خدمات VPN برنامه هم استفاده کنید.
-
۷. Google Play Protect
نرمافزار Google Play Protect را میتوانید روی تمام دستگاههای اندرویدی اجرا کرده و همراه با گوگلپلی، یک لایه امنیتی عالی برای نصب و اجرای برنامهها و بازیها داشته باشید. این برنامه بسیار سبک بوده و هیچ تبلیغاتی هم ندارد. برخی از ویژگیهای داخلی اندروید مانند Find My Device و Chrome Safe Browsing هم در این برنامه بهعنوان ابزار ارائه شدهاند و بهعنوان یک ابزار سوم شخص میتوانید از آن استفاده کنید.
بهترین ویژگی برنامه این است که گوگل از ان برای غیرفعال کردن برنامههای خطرناک استفاده میکند و این امر بدون توجه به آنتی ویروسهای دیگر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: بهترین گوشی تا ۵ میلیون تومان + معرفی ۱۶ مدل برتر بازار
میدانید که گوگلپلی در سیستم خود بهصورت پیش فرض از Protect خود استفاده میکند و شاید اصلا نیازی هم به نصب آن نداشته باشید. بهطور کلی، میتوان گفت که Google Play Protect از گوشی شما در برابر برنامههای مخرب محافظت کرده و سادهترین قابلیتهای مورد نیاز در اختیار شما خواهند بود.
سخن آخر
بدین ترتیب دانستیم که گوشیهای موبایل هم میتوانند مستعد ویروسی شدن از طریق موارد مختلفی مانند بدافزارها باشند. بههمین دلیل، نرمافزارهای مختلفی در این زمینه ارائه شده است که از جانب برندهای معتبر بوده و میتوانید از نسخه اندروید آنها استفاده کنید.
سیستم iOS امنیت بالاتری دارد و بهدلیل ماهیتی که این سیستمعامل دارد، استفاده از آنتی ویروس سوم شخص، چندان در آن موضوعیت ندارد و اپل ابزارهای امنیتی خودش را بهصورت اختصاصی در سیستمعامل خود قرار داده است.
اما سیستمعامل اندروید عملکرد متفاوتتری دارد و اگر کاربری هستید که اطلاعات مهمی در گوشی خود نگهداری میکنید یا قصد دارید که از اطلاعات شخصی خود محافظت کنید، میتوانید در کنار ابزارهای امنیتی اندروید، از ابزارهای سوم شخص هم استفاده کنید که میتوانیم به بیت دیفندر، نورتون و حتی Google Play Protect هم اشاره کنیم که بهصورت پیشرفت، بهعنوان یکی از ابزارهای گوگلپلی در اختیار شما قرار میگیرد.
آیا آنتی ویروس برای گوشی ضرورت دارد؟
ما می توانیم برای حفاظت از گوشی هایمان بخاطر فعالیت هایی نظیر دانلود برنامهها، روت کردن گوشی، در دسترس قرار دادن رمز عبور و.... از آنتی ویروس ها استفاده کنیم.
از کدام آنتی ویروس برای گوشی مان استفاده کنیم؟
شما دقیقا به آنتی ویروسی نیاز دارید که از اجرای کدهای مخرب در گوشی شما جلوگیری کند.
برای جلوگیری از ویروسی شدن موبایل مان چه کنیم؟
کنترل رفتارمان در فضای مازی، کلیک نکردن روی هر لینک، نصب نکردن هر نرم افزار نامعتبر، باز نکردن پیام های مشکوک و...
برای دنبال کردن مقالههای بیشتر میتوانید از مجله مقداد آی تی دیدن فرمایید و محصولات جدید و متنوعی هم در بخش فروشگاه سایت ارائه میشوند.