چاپ سوزنی (ضربهای) گونهای از چاپ های کامپیوتری است.
هد چاپگر متشکل از ۹ تا ۲۴ سوزن میباشد که در یک یا دو خط پشت سرهم و بطور مستقیم قرار دارد. در انتهای هر سوزن یک سیم پیچ وجود دارد. برای چاپ از سیستم به سیم پیچ انتهای هر سوزن مورد نظر سیگنالی ارسال میشود که پس از تقویت به سولنویید سوزنها ارسال میشود که به دلیل میدان مغناطیسی حاصل از سولنویید، سوزن به سمت کاغذ پرتاب میشود. بین کاغذ و سوزن مورد نظر نوار آغشته به رنگی (مانند کاربن) وجود دارد که بر اثر برخورد سوزن به آن و اصابت نوار رنگی به کاغذ نقطهای بر روی کاغذ ایجاد میگردد که متون و تصاویر از کنارهم چیده شدن این نقاط بوجود میآیند. در انتهای هر سوزن، فنری برای بازگرداند وجود دارد.
تاریخچه
LA30 یک چاپگر ماتریکس سوزنی ۳۰ کاراکتر در ثانیه در سال ۱۹۷۰ به وسیله Digital Equipment Corporation معرفی شدهاست. ۸۰ ستون حرف بزرگ را در ۵*۷ کاراکتر ماتریس نقطهای بر روی یک کاغذ کوچک چاپ میکرد. سر چاپ با یک موتور پیشرفته کنترل میشود و کاغذ با هر چیز نا معتبر به جلو برده میشود و قطعاً سیم پیچ مغناطیسی پر سر و صدا دستگاه را ضامن دار میکند. LA30 با هر دو رابط کاربری موازی و رابط کاربری سریال در دسترس قرار داشت؛ با این وجود، سری LA30 استفاده از کاراکترهای پر شده هنگام بازگشت را در خواست کرد. LA30 در سال ۱۹۷۴ به وسیلهٔ LA36 دنبال شد، که به مراتب به موفقیتهای تجاری بهتری دست یافت، برای مدت زمانی به ورودی کامپیوترهای ماتریکس نقطه استاندارد تبدیل شد.
کارهای مهم جهت چاپ یک تصویر، در خود کامپیوتر انجام میشود و تمام بیتهای کنترل هد به وجود میآید. چاپگر فقط نحوة دریافت و ارسال بیتهای کنترل هد و کنترل حرکت موتورهای جلوبرنده کاغذ و هد را انجام میدهد.
قسمتهای مهم یک چاپگر سوزنی را جدای از نوع و مارک آن، به صورت زیر میتوان نام برد:
۱- هد۸ یا ۱۶ یا ۲۰ یا ۲۴ پین:
گرچه هد، خود یکی از قطعات سختافزاری یک چاپگر محسوب میشود ولی به دلیل اهمیت و پیچیدگی، آن را بهطور جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
قطعات هدهای ماتریس سوزنی:
قطعات هر هد، جدا از نوع و مدل عبارتند از: سوزن، شابلون، پوبینها، بورد، دماغة اصلی هد و فنر که در زیر، به شرح آنها میپردازیم.
·سوزن:هر سوزن خود از دو قسمت، میلة سوزن و چکش تشکیل میشود.
·شابلون:شابلونهای موجود در هر هد به دو نوع تقسیم میشوند. یک نوع آن به صورت دایرهای یا بیضی در داخل هد بوده که شوزنها در آن قرار میگیرند. نوع دیگر در خارج هد بوده و سوراخهای آنها از داخل به نوک هد به همدیگر نزدیکتر شده و از حالت دایره به حالت مستطیل نزدیک میشود.
·پوبین:هر سوزن یک پوبین دارد که با فعال شدن پوبین فوق توسط ترانزیستور یا تراشة راهانداز آن، فعال میشود با فعال شدن پوبین، چکش سوزن جذب شده در نتیجه سوزن از داخل شابلونها بیرون آمده با نوار ریبون برخورد مینماید. اگر هد از نوع یک طبقه باشد، به تعداد سوزنهای هد، پوبین بر روی یک بورد خواهیم داشت.
·بورد:این بورد یا بوردها به شکل تقریباًدایرهای بوده و پوبینها در آن نصب شده تا کابل بورد کنترلکننده به هد به این بورد وصل شود. به عنوان مثال در هد چاپگرهای1170LQ، دو عدد بورد وجود دارد یک عدد بورد بزرگتر که به نوک هد نیز نزدیکتر است و برای سوزنهای فرد(۵٬۳٬۱ و…۲۳) و یک عدد بورد کوچکتر جهت سوزنهای زوج مورد استفاده قرار میگیرد(۶٬۴٬۲ و…).
·دماغة اصلی هد: تقریباً در تمامی هدها، یک دماغة پلاستیکی یا فلزی جهت هدایت سوزن توسط شابلونهای مختلف وجود دارد. شابلونها در داخل این دماغه قرار گرفته هر کدام به تعداد شوزنهای هد، سوراخ دارند. هرچه از داخل هد به انتهای دماغه نزدیک شوید، شکل سوراخها از حالت دایرهای یا بیضی به حالت مربع نزدیکتر میشود بهطوریکه آخرین شابلون موجود در نوک دماغه کاملاً مستطیلی خواهد بود.
·فنر:این فنر باعث برگشت سریع سوزن به محل ثابت اولیة خود میگردد.