CrossFire

اتصال دو كارت گرافیك ATI به هم، جهت پردازش موازی كراس فایر نامیده میشود. بدین منظور هر دو كارت باید از یك سری باشند مثلا كراس فایر ATI HD 4850 با ATI HD 4870
 
جهت كراس فایر كردن دو كارت گرافیک: اولا كه مادربرد باید داری 2 اسلات PCI-EXPRESS باشد و دوما باید از كراس فایر پشتیبانی كند. چیپهای AMD و INTEL از كراس فایر پشتیبانی میكنند.
 
 

Cross Fire و تاریخچه

نام یک تکنولوژی است که شرکت ATI در تاریخ September 27, 2005 برای نخستین بار معرفی کرد.با استفاده ازین تکنولوژی میتوان از دو کارت به صورت همزمان استفاده کرد و قدرت گرافیکی سیستم را بهبود بخشید.البته توجه داشته باشید که به فرض استفاده از دو کارت کاملا مشابه کارایی دو برابر نمیشود بلکه با توجه به نوع و مدل کارت در کارتهای مختلف این درصد افزایش کارایی متفاوت است.از معایب این نسل از Cross fire محدود شدن رزولیشن بروی 1600×1200 60 Hz ویا 1920×1440 52 Hz و استفاده از یک کارت master با قیمتی بالاتر و یک کارت به صورت slave بود.
 
مدتی بعد ATi شیوه جدیدی از Cross fire را ابداع نمود و این تکنولوژی به ظاهر جدید Software Cross Fire نام گرفت.در این روش که ATi با استفاده از چیپستXpress 3200 (socket 939 & AM2)m پیاده سازی کرد دو کارت گرافیک از پهنای باند PCI-E برای ارتباط استفاده میکردند.اما این پهنای باند ظاهرا کافی نبود و مدتی بعد تکنولوژی جدیدی به نام Cross Fire بهبود یافته ظهور پیدا کرد.
 
Cross Fire بهبود یافته توسط رابط هایی که تصویر آن ها را مشاهده میکنید انجام میگرفت ولی با رابط هایی که در Cross Fire بین دو کارت Master و Slave استفاده میشد متفاوت بود و شبیه رابط های SLi شرکت Nvidia شده بود.در سری HD2900 استفاده از دو کابل Cross Fire لازم بود اما در سری HD3800 تنها یک کابل برای برقراری ارتباط بین دو کارت کافی بود.
 
سر انجام در November 19, 2007 با عرضه چیپست 790FX امکان استفاده از 4 کارت گرافیک به صورت موازی و همزمان فراهم شد و تکنولوژی Cross Fire به Cross FireX تغییر نام یافت.
 
 

Hybrid Cross FireX

Hybrid Cross FireX نوع دیگری از Cross FireX است که قدرت کارت گرافیک با گرافیک مجتمع CPU جمع می شود و در مجموع باعث افزایش قدرت پردازش موازی و گرافیکی سیستم میشود به عنوان مثال شما میتوانید با خرید یک APU و یک کارت گرافیک AMD از Hybrid Cross FireX استفاده کرده و از قدرت جمع شده گرافیک مجتمع پردازنده و کارت گرافیک سود ببرید.
 
 
 

AMD Cross FireX در مقابل Nvidia Sli

متاسفانه یا خوشبختانه AMD در این زمینه برتریی هایی بر Nvidia دارد. در تکنولوژی Sli شما فقط و فقط دو کارت کاملا مشابه را میتوانید با هم Sli کنید اما Cross FireX این امکان را به شما میدهد که کارت هایی که دارای GPU یکسان هستند را با هم کراس کنید.برای روشن تر شدن موضوع به عنوان مثال کارت های 6850 و 6870 و 6790 هر سه از خانواده Barts GPU هستند با این تفاوت که با غیر فعال شدن بعضی از بخشهای این GPU تفاوت قدرت بین این کارت ها بوجود آمده است،شما میتوانید هر کدام از این کارت ها را با دیگری کراس کنید مثلا 6870 با 6790 و این موضوع در سری های دیگر هم صدق میکند اما شما اجازه ندارید به فرض مثال دو کارت 6870 و 6950 را با هم کراس کنید چون از دو GPU کاملا متفاوت استفاده می کنند،اما در Sli شما فقط می توانید دو کارت کاملا مشابه به فرض مثال 470 با 470 یا 680 با 680 و... را با هم Sli کنید.البته توجه داشته باشید که برای بهترین کارایی در Cross FireX بهتر است از دو کارت کاملا مشابه استفاده کنید.
 
برتری بعدی Cross FireX در مقابل Sli،توانایی بالای AMD هنگام Cross FireX در اداره ی چندین مانیتور است.در Cross FireX می توان از چندین مانیتور و با سایز ها و رزولیشن های متفاوت استفاده کرد اما هنگام Sli حداکثر 3 مانیتور با رزولیشن کاملا مشابه قابل استفاده است.
 
 

Cross FireX و تاخیر فریم ها

هنگام استفاده از دو یا چهار کارت به صورت Cross FireX متاسفانه میزان Frame Latency یا همان تاخیر فریم ها افزایش میابد که باعث ایجاد حس کندی و تکه تکه نشان داده شدن تصویر هنگام بازی کردن میشود که این مورد در مورد کارت های سری 6000 و به پایین بدتر است.البته این موضوع در Nvidia نیز وجود دارد اما به دلیل این که کارت های Nvidia در حالت تک GPU میزان تاخیر فریم پایینتری نسبت به AMD دارند در حالت Sli هم به طبع میزان تاخیر فریم کمتر خواهد بود.
 
 
تکنولوژی CROSS FIRE شرکت ATI از سه جهت به تکنولوژی SLI شرکت NVIDIA شباهت دارد.
1- اولین شباهت آشکار این دو تکنولوژی استفاده از دو کارت گرافیکی برای پردازش تصاویر گرافیکی است.
2- استفاده از رابط مابین دو کارت گرافیکی مانند تکنولوژی SLI برای انتقال داده مابین دو کارت.
3- برای استفاده از تکنولوژی SLI شما نیاز به مادربردی با چیپ ست N FORCE4 ULTRA که قابلیت پشتیبانی از این تکنولوژی را دارد خواهید داشت که این موصوع در تکنولوژی CROSS FIRE وجود دارد و شما نیاز به مادربردی با چیپست ATI XPRESS ZOO دارید تا بتوانید از تکنولوژی CROSS FIRE استفاده کنید.