مادربرد یکی از مولفههای اصلی در کیس کامپیوتر است که همه چیز را بههمدیگر متصل کرده و سبب میشود که کارکرد صحیح یک کامپیوتر همچنان ادامه داشته باشد. ما در این مطلب قصد داریم که در مورد انواع مختلف مادربردها صحبت کرده و بررسی کنیم که هر مادربرد از چه بخشها و قطعاتی میتواند تشکیل شده باشد. اگرچه اندازههای مختلفی برای مادربردها در دسترس وجود دارد، اما متداولترین آنها که در کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرد، چهار تا هستند.
اگر میخواهید با استفاده از بهترین قطعات کامپیوتر یک سیستم شخصی ساخته یا صرفا میخواهید اطلاعاتی در مورد مادربردها کسب کنید میتوانید با این مطلب همراه باشید. ما به شما خواهیم گفت که محبوبترین مادربردها کدامها هستند و چه کارهایی را انجام میدهند. توضیح آسانی برای هرکدام از آنها خواهیم داشت و شما میتوانید با چهار نوع اصلی مادربردها آشنا شوید. این چهار نوع عبارتند از E-ATX، Mini-ITX، Micro-ATX و ATX که هر کدام بهصورت شاخص در کامپیوترهای مختلف استفاده شده و میتوانند ویژگیهای متفاوتی نسبت به همدیگر داشته باشند.
این اصطلاحات بهصورت رایج میتوانند عوامل شکل دهندهی آنها را نشان دهند که افراد متخصص، دید بهتری نسبت به آنها دارند. فاکتورهای فرم، اندازه تختهها و ویژگیهای آنها است که در این مرحله اهمیت پیدا کرده و میتوان با استفاده از چنین اطلاعاتی آنها را تحلیل کرد. هرچه قدر که برد اصلی کوچکتر باشد، ویژگیهای آن نیز کمتر خواهد بود. این یک چیز کاملا عادی و منطقی است، اما موارد استثنا هم در این رابطه وجود دارد که میتوانید به واسطه آن ویژگیهای بیشتری را روی یک صفحه کوچکتر نسبت به صفحه بزرگتر داشته باشید. ابتدا قصد داریم که در مورد ظاهر هر کدام از این موارد صحبت کرده و از ویژگیهای کلی هر کدام از آنها برای شما صحبت کنیم.
همچنین بخوانید: بهترین مادربردهای گیمینگ از برندهای اینتل و AMD
فهرست مطالب
مادربرد Mini-ITX
از روی اسم این مادربرد میتوان اندازه آن را حدس زد. بهطور کلی، این کوچکترین فاکتور ظاهری است که در کامپیوترهای شخصی که مورد از آنها استفاده میکنند، میتوان بهره مند شد. با نگاهی به ظاهر مادربرد، میتوان به حقیقت این موضوع دست یافت.
این یک مادربرد بسیار کوچک است که ویژگیهای محدودی را در اختیار دارندگان خود قرار میدهد، اما لزوما هم این ویژگیها آنقدر پایین نخواهند بود. ابعاد مادربرد Mini-IX در حدود ۱۷ در ۱۷ سانتی متر یا ۶.۷ در ۶.۷ اینچ هستند. کیسهای کامپیوتر که از این مادربرد پشتیبانی میکنند، بدون توجه به موردی که مدلی که خریداری میکنید، دارای ابعاد ثابتی خواهند بود و سوراخهای پین را دقیقا در همان موقعیت همیشگی خواهید داشت.
چرا از مادربرد Mini-ITX میتوان استفاده کرد؟
مادربرد برای صرفه جویی حداکثری در فضای کامپیوتر کاربرد دارد و تمام ویژگیهای اساسی که یک برد بزرگتر میتواند در اختیار شما بگذارد را دارد. برخی از افراد، ساخت کامپیوتر شخصی در مادربرد Mini-ITX را ترجیح میدهند که بسیار کوچکتر از مادربردهای ATX است و البته که راه حل فشردهتری را برای افرادی خواهد داشت که از فضای کافی برای کامپیوتر شخصی خود برخوردار نیستند. در واقع اگر اتاق کوچکی دارید و بهدنبال استفاده از یک مادربرد مناسب با این فضا هستید، احتمالا برد Mini-ITX میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
امکانات مادربرد
مادربرد مدرن Mini-ITX دارای سوکتی به همان اندازه یک برد بزرگتر است اما برخی از پورتّا و اسلاتها از نظر عددی کاهش پیدا کردهاند. هیچگاه در مادربردهای Mini-ITX، بیش از یک اسلات PCI-Ex 16 و همچنین دو عدد DIMM بیشتر نخواهید داشت. تقریبا هر کدام از صفحههای ITX فقط دارای ۴ پورت ساتا برای ذخیرهسازی بوده و چندین هدر فن هم در اختیار دارند. اما ویژگیهایی مانند اورکلاک، ممکن است متفاوت باشد. مادربردهایی که بودجهی پایین میطلبند، چیپستهای آنلاک ندارند، اما ممکن است که مدلهای گران قیمت از مادربردهای ITX، دارای تراشههای قفل نشده باشند که برای اورکلاک پردازندهها مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین بخوانید: آموزش اورکلاک کردن پردازنده CPU
مادربرد Micro-ATX
مادربرد Micro-ATX بزرگتر از مادربرد ITX بوده و کوچکتر از مادربرد ATX است. بهطور کلی، ابعاد آن در حدود ۲۴.۴ در ۲۴.۴ سانتیمتر یا ۹.۶ در ۹.۶ اینچ است. اما برخی از مادربردها بسته به اسلاتها و پورتهایی که ارائه میدهند میتوانند بعادی برابر با ۹.۶ در ۸.۱ اینچ یا ۲۴.۴ در ۲۰.۶ سانتیمتر داشته باشند. با نگاهی به شکل ظاهری این مادربرد نیز میتوانند تحلیل درستی از ابعاد آن با توجه به اتاق خود داشته باشید.
چرا از مادربرد Micro-ATX میتوان استفاده کرد؟
مادربرد Micro-ATX هم از ویژگیهای خوبی برخوردار است و هم اینکه از نظر جمع و جور بودن، میتواند مورد توجه کاربران زیادی قرار بگیرد. از آنجایی که این محصول از مادربرد ITX بزرگتر است، اسلات و پورت بیشتری هم برای آن میتوان در نظر گرفت. این در حالی است که مادربرد Full ATX از آن بزرگتر بوده و اندازه متفاوتی نسبت به همدیگر خواهند داشت. این اندازه برای مادربرد Micro-ATX، سبب میشود که کاربرد انعطاف پذیری بیشتری در کل داشته و از آن استفاده کند.
امکانات مادربرد
بسته به تعداد اسلاتهای PCI و اسلاتهی حافظه، از نظر کمی میتوانیم امکانات متفاوتی را در این مادربردها مشاهده کنیم. یک برد Micro-ATX میتواند دارای اسلاتهای دوگانه DIMM یا اسلات چهارگانه DIMM باشد که آن را وسیعتر و باریکؤتر میکند.
بیشتر بخوانید: بهترین مادربرد ایسوس؛ معرفی بهترینها
بهطور مشابه، یک صفحه Micro-ATX خاص میتواند فقط دارای یک اسلات PCI-EX باشد، اما مورد دیگری هم وجود دارد که میتواند دارای ۳ اسلات از این نوع باشد. هرکدام از آنها دارای ویژگیهای مختلفی هستند که بسته به بودجه خود میتوانید تهیه کنید. این مادربرد رده بالا دارای یک بخش VRM عالی، هیترهای بزرگتر، هدرهای فن بیشتر و همچنین امکانات ذخیره سازی بالاتر هستند.
مادربرد ATX
ضریب شکل استاندارد ATX، محبوبترین مادربرد بین تمام نوعهای بازار است. دلیل این امر هم آن است که هر ویژگی موردانتظار کاربران توسط این مادربرد میتواند برآورده شود. شما چه بخواهید از این مادربرد برای بازی استفاده کرده و چه انتظار بهره بیشتری در زمینههای کاری از آن داشته باشید، بهخوبی پی به خاصیت بالای آن خواهید برد. مادربرد ATX بزرگتر از مادربرد میکرو ATX بوده و کوچکتر از مادربرد E-ATX محسوب میشود. با نگاهی به شکل ظاهری این مادربرد هم میتوانند دید بهتری نسبت به ویژگیها و ابعاد آن داشته باشیم.
یک مادربرد ATX به تعداد قابل توجهی از ویژگیها مجهز شده است که قابلیت ارتقا هم دارند و میتوانید به وفور از آنها استفاده کنید. هرکدام از این قابلیتها، بسته به نیاز کاربر برای چندین سال کافی هستند. پورتها و اسلاتهای بیشتری در مقایسه با Mini-iTX و Micro-ATX در دسترس شما خواهند بود، اما هزینهی آن نیز بیشتر خواهد بود و میتوانید بیش از دو مادربرد ذکر شده باید برای آن بپردازید. ابعاد کلی مادربرد ATX در حد ۱۲ در ۹.۶ اینچ یا ۲۴.۴ در ۳۰.۵ سانتی متر است. تقریبا هر Mid-Power میتواند بدون هیچ مشکلی در مادربرد ATX قرار گرفته و جا بیفتد.
چرا از مادربرد ATX میتوان استفاده کرد؟
مادربرد ATX تقریبا هر ویژگی موردنیاز علاقهمندان این عرصه را شامل میشود که میتوانیم به قابلیت اورکلاک کردن، پشتیبانی از فضای ذخیرهسازی بالا، پردازندههای سطح بالا، حافظه بیشتر، خنک سازی بهتر و موارد دیگر اشاره کرد. مادربرد فرم فاکتور ATX برای کسانی که مشکلی در فضای خانه ندارند، مناسب خواهد بود و یک جایگاه برای CPU با اندازه مناسب هم وجود دارد که فضای بیشتری نسبت به مادربردهای Micro-ATX یا Mini-iTX خواهید داشت. همچنین مادربردهای ATX از نظر طراحی بهتر به نظر خواهند رسید و فضای داخلی بسیار خوبی را در اختیار شما قرار میدهند.
همچنین بخوانید: مادربردهای msi، بروزرسانی جدید BIOS را بزودی دریافت خواهد کرد!
امکانات مادربرد
یکی از بهترین مزایای خرید مادربرد ATX این است که چندین اسلات PCI و حداقل ۴ اسلات DIMM در اختیار شما خواهد بود و میتوانید حافظهی بیشتری را در آن داشته باشید. مادربردهای مدرن بیش از ۳۲ گیگابایت رم را به راحتی پشتیبانی خواهد کرد. این مادربردها ممکن است که یک تراشه قفل نشده هم داشته یا نداشته باشند. اما آن مواردی که تراشههای قفل شده دارند، دارای VRM بسیار خوب با هیت سینکهای کارآمد برای اورکلاکینگ پایدار نیز خواهند داشت.
بهطور کلی، این مادربردها دارای هدرهای فن زیادی هستند که برای اتصال فنهای بدنه، فن و همچنین کولرهای مایع بهصورت سفارشی استفاده خواهد شد. همچنین، این پورتهای ساتا و سایر پورتهای دستگاه، میتواند امکان ذخیره سازی بیشتری را برای شما فراهم کند که توانایی کلی مادربرد ATX را برای اتصال دستگاههای ذخیره سازی بیشتر افزایش خواهد داد. نه تنها این مورد، بلکه مادربردهای پیشرفته ATX دارای ۳ الی ۴ اسلات PCI-Ex هستند که توانایی اداره چندین کارت گرافیک را فراهم میکنند.
مادربرد E-ATX
مادربرد E-ATX مورد معمولی در بین کاربران محسوب نمیشود و چندان پر استفاده نیست. بسیاری از علاقه مندان ترجیح می دهند که با یک مادربرد ATX کار کنند، اما افرادی که به قدرت بیشتری در کامپیوتر خود نیاز دارند و در صنعتی کار میکنند که هستههای پردازنده بیشتر و حافظه بزرگ نیاز دارند مادربردهای E-ATX به آنها توصیه میشود و میتواند بهترین راه حل برای آن ها باشد. در ادامه مثالی عالی از یک مادربرد E-ATX آورده شده است که میتوانید به آن توجه کنید.
ابعاد یک مادربرد E-ATX در حد ۱۲ در ۱۰.۹ اینچ یا ۳۰.۵ در ۲۷.۷ سانتی متر است که بزرگترین نوع در بین این مادربردهای چهارگانه محسوب میشود. این مادربرد عرض بیشتری دارد که به دلیل افزایش اسلاتهای DIMM مدنظر قرار داده شده است. قابلیتهای مادربرد E-ATX بسیار دیوانهکننده است و در هیچ شرایطی در زمره مادربردهای ارزان قیمت قرار نمیگیرد. پذیرها و پردازندههای آنها کاملا متفاوت است و بسیار قدرتمندتر از مادربردهای دیگر عمل میکنند.
چرا میتوان از مادربرد E-ATX استفاده کرد؟
مادربرد E-ATX دارای تمام ویژگیهای است که برای انجام کارهای سطح بالا مانند رندر، پردازش ویدئو و مواردی که یک برد عادی ATX نمیتواند انجام دهد، موردنیاز خواهد بود. حد تعریفی خاصی برای این مادربرد عنوان نشدهاند و بنابراین هزینه بیشتر تعیین کننده خواهد بود. شخصی که قصد ساخت کیس کامپیوتر با مادربرد E-ATX را دارد، مجبور خواهد بود که یک پردازنده پیشرفته استفاده کند که دارای هستهها و رشتههای زیادتری خواهد بود که در پردازندههی اصلی وجود ندارد. این مادربردها فضای زیادی را در اختیار شما قرار میدهند و حداقل به Full-Tower ها نیاز خواهند داشت که بسیار هم بزرگ خواهند بود.
بیشتر بخوانید: مقایسه مادربرد ایسوس و گیگابایت
امکانات مادربرد
مادربردهای E-ATX دارای تعداد زیادی از اسلاتهای PCI-Ex است که بهطور کلی بیش از چهار مورد یا حتی بیشتر خواهد بود. تعداد اسلات DIMM برای رم هم در اختیار کاربر خواهد بود. یک مادربرد E-ATX بسته به توانایی کارت گرافیک که در مقادیر مختلف استفاده میشود، میتواند به راحتی ۳ یا ۴ کارت گرافیک در SLI یا CrossfireX پشتیبانی کند. ظرفیت رم این مادربردها بسیار زیاد است، بهطوری که در مورد مادربردهای مدرن، میتواند ۱۲۸ گیگابایتی باشد. بیشتر این موارد، دارای وای فای داخلی، کارتهای صدا و ویژگیهای عیب یابی داخلی هستند و همچنین میتوانند بخشهای VRM بسیار قدرتمند برای اورکلاک پایدار را نیز در اختیار شما قرار دهند.
اجزای یک مادربرد مدرن
مادربرد دارای اجزای مختلفی است که هر یک به یک کار متفاوت اختصاص یافته است. ما در این بخش قصد داریم که نگاهی به تمام این موارد داشته و آنچه که در مادربرد انجام میدهند را تحلیل کنیم.
سوکت پردازنده
سوکت پردازنده جایی است که پردازنده روی آن قرار میگیرد. در حال حاضر، دو تولید کننده اصلی در این میان وجود دارد که اینتل و AMD هستند. این شرکتها پردازندههایی را که روی سوکتهای مختلف نصب شدهاند را تولید میکنند. این سوکتها قابل تعویض نیستند و پریزهای آنها نیز با یکدیگر متفاوت هستند.
بیشتر بخوانید: بهترین مادربرد DDR3؛ معرفی جمعی از بهترینها
یک سوکت پردازنده شامل چند صد پایه است که مستقیما با تراشه پردازنده تماس میگیرد یا یک سوکت مانند آخرین سوکت AMD AM4 دارای چندین صد سوراخ خواهد بود. هر دو برند اینتل و AMD در دهههای گذشته، سوکتهای مختلفی را منتشر کردهاند که از نسل خاص یا نسلهای پردازنده مختلف پشتیبانی میکنند.
VRM
VRM مخفف عبارت Voltage Regulator Module است که وظیفهی تنظیم ولتاژ از منبع تغذیه برای ارائه ولتاژ صحیح به CPU را برعهده دارد. منبع تغذیه دارای یک کانکتور برق ۱۲ ولت VDC EPS است که وظیفهی تامین ولتاژ VRM را برعهده دارد و VRM ولتاژ ۱۲ ولت را به ولتاژی از ۱.۱ تا ۱.۴ ولت تبدیل میکند که به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت. VRM از سه جز تشکیل شده است که میتوانیم به خازنها، چوکها و ماسفتها اشاره کنیم که میتوانند برای اطمینان از ثبات و کنترل منبع تغذیه کمک کنند.
اسلات DIMM
اسلاتهای DIMM که ماژول حافظه دو خطی نامیده میشود، برای نصب حافظههای رم استفاده میشود که دادهها را بهطور موقت ذخیره میکنند و با درایوهای ذخیرهسازی نیز کار میکنند که حتی بعد از قطع منبع تذیه میتوانند دادهها را بهصورت دائمی ذخیره سازی کنند. این روند کمی متفاوت است. مقدار اسلاتهای DIMM از مادربردی به مادربرد دیگر متفاوت خواهد بود. یک مادربرد مدرن با هر یک از چهار فاکتور شکل متفاوت میتواند شامل اسلات DIMM دو الی هشت گانه باشد.
اسلات PCI یا Expansion
اسلات Expansion یا همان PCI که مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect hsj، برای اتصال لوازم جانبی مستقیم به برد با استفاده از اسلات PCI کاربرد دارد که از نظر اندازه و قابلیت میتواند متفاوت باشد. رایجترین اسلاتهای PCI امروزه، PCI-E x1 و PCI-E x16 هستند. قبلا مادربردهایی داشتیم که دارای اسلات AGP نیز بودند که برای نصب کارت گرافیک استفاده میشد و اکنون اسلات PCI-E x16 جایگزین آن شده است.
SATA
SATA مخفف عبارت Serial Advanced Technology Attachment بوده و یک رابطی است که یک دستگاه ذخیره سازی مانند یک دیسک سخت یا درایو را به مادربرد متصل میکند. برخلاف سایز اجزا، یک هارد دیسک یا SSD از طریق کابل ساتا که دارای هفت پایه است، متصل خواهد شد.
M.2
M.2 یکی از جدیدترین موارد اضافه شده به مادربرد است که بهعنوان رابطی برای اتصال SSD ها، وای فای، بلوتوث و غیره استفاده میشود، چرا که باسی مانند PCI، ساتا و USB از طریق آن در معرض دید قرار میگیرند. NVME SSD متصل از طریق رابط M.2 روی برد اصلی قرار نمیگیرند و شرایط متفاوتی نیست به پورت ساتا دارد. این عمل بدین دلیل است که ۴ لاین PCI برای انتقال دادهها و در نتیجه سرعتهای چندین برابر درایوها ساتا توسط آن ارائه خواهد شد. امروزه بیشتر مادربردهای اینتل و AMD از حداقل یک اسلات M.2 استفاده میکنند.
بخش صوتی
هر مادربرد دارای یک بخش صوتی اختصاصی نزدیک جکهای صوتی در ورودی و خروجی است. بهطور کلی، میتوان آن را توسط یک خط مدار PCB که درون آن چندین خازن وجود دارد، شناسایی کرد. مادربردهای پیشرفته اجزای بیشتری در قسمت صدا برای صدای شفاف و واضح خواهند داشت.
باتری CMOS
باتری CMOS یک حافظه رم غیر فرار است که در هر مادربرد وجود دارد و به دلیل نقرهای و گرد بودن، به راحتی قابل شناسایی است. این باتری وظیفه ذخیره سازی اطلاعات سخت افزاری مانند مشخصات پردازنده، رم، درایوهای دیسک، کارتهای گرافیک و غیره را در بایوس برعهده دارد و همچنین مسئولیت زمان و تاریخ صحیح را نیز برعهده میگیرد.
هدرها
هدرها اتصالات پینی هستند که برای اتصال لوازم جانبی به مادربرد استفاده میشوند. قطعاتی مانند فنهای شاسی، فنهای پردازنده ، پنل جلویی پورتهای صوتی و USB، دستگاههای RGB و غیره از طریق این هدرها به مادربرد متصل میشوند. هر یک از این هدرها پیکربندی متفاوتی دارند و روی ولتاژ خاصی کار میکنند.
اتصالات برق
مادربرد از طریق اتصال دهندههای پاور تغذیه میشود و اتصالات برق متفاوتی برای اجزای مختلف به وجود خواهد آورد. برخی از قطعات به اتصال دهندههای برق اضافی در مادربرد مانند رم درایوهای ذخیرهسازی و کارتهای گرافیک، به اسلاتهای برق نیاز نخواهند داشت. دو اتصال در این زمینه وجود دارد که ATX و EPS نامیده میشود. پیکربندی پین آنها از صفحهای به صفحهی دیگر متفاوت است. این در حالی است که اتصال برق ATX، وظیفهی برق رسانی به بخشهای مختلف مادربرد را برعهده دارد. اتصال برق EPS نیز فقط به تامین برق VRM اختصاص خواهد داشت.
I/O
هر مادربرد دارای یک بخش ورودی/خروجی در عقب خود است که چندین پورت برای اتصال وسایل جانبی در آن وجود دارد. پورتهایی مانند پورتهای USB، PS/2، HDMI، VGA، LAN و جکهای صوتی برای اتصال دستگاههای مختلف استفاده شده و کاربردهای زیادی هم خواهد داشت.
سوالات متداول
کدام نوع از مادربردها را انتخاب کنیم؟
تقریبا همهی چهار نوع مادربردی که در این مطلب معرفی کردیم، برای انجام هر کاری عالی هستند، اما مادربرد ATX معمولا بهترین گزینه محسوب میشود، چرا که دارای ویژگیهای بیشتری بوده و سازگاری بیشتری هم دارد. شما میتوانید قابلیت ارتقا بالاتری در این مادربرد داشته باشید و نسبت به Mini-ITX و Micro-ATX، قابلیتهای بالاتری داشته باشید. مادربردهای E-ATX نیز عالی هستند، اما گزینههای چندان زیادی وجود ندارد که بتوانید از آنها پشتیبانی کنید.
ATX به چه معنی است؟
یک ATX فناوری پیشرفتهی eXtended است که در سال ۱۹۹۵ توسط اینتل طراحی شده است و حال حاضر بهعنوان رایجترین فرم فاکتور مورد استفاده قرار میگیرد.
اجزای اصلی مادربرد چیست؟
اگرچه اجزای بسیار مهمی در مادربرد وجود دارند، اما دو مولفه وجود دارد که هیچ کامپیوتری بدون وجود آنها کار نخواهد کرد. این دو مولفه، اسلاتهای سوکت CPU و DIMM نام دارند. سوکت پردازنده مخصوص پردازنده است و اسلاتهای DIMM نیز حافظههای رم هستند که در آن نگهداری خواهند شد.
چگونه باید مشخصات مادربرد را پیدا کنیم؟
بهترین راه برای یافتن مشخصات مادربرد، بررسی صفحه رسمی محصول سازندهی آن است. در حال حاضر تمام تولید کنندگان، یک صفحه محصول اختصاصی برای مادربردهای خود دارند که در آن میتوانید تمام اطلاعات مربوط به مادربرد مربوطه خود را پیدا کنید.
جمعبندی
بدین ترتیب ما در این مطلب سعی کردیم که اطلاعات جامعی در مورد مادربردها به شما داده و انواع آنها را نیز باهمدیگر بررسی کنیم. دیدیم که مادربرد اکثر کاربران عادی از نوع ATX است و مادربردهای دیگر معمولا توسط سازمانهای خاص یا توسط افرادی استفاده میشود که نیاز به قدرت بالاتری دارند. البته مادربردهای کوچکتر را هم معرفی کردیم که امروزه کاربرد چندانی نداشته و به دلیل کوچک بودن، نمیتواند مورد توجه قرار بگیرد. مادربرد یک بخش اساسی از کیس است و بدون وجود آن، قطعاتی مانند پردازنده، رم و کارت گرافیک مورد استفاده نخواهند بود.
بدین ترتیب شما باید از یک مادربرد مناسب برای کیس خود استفاده کرده و قطعات کامپیوتری خود را در آن قرار دهید. مادربردها یکسان نیستند و بسته به تعداد قطعات و نوع آنها، باید یک مادربرد مناسب برای خود انتخاب کنید. مادربردها ابعاد خاصی دارند که در کیسهای مختلف قرار میگیرند. به همین دلیل شما بسته به ابعاد کیس خود نیز میتوانید یک مادربرد مناسب انتخاب کنید. مدلهای مختلف این مادربردها دارای ابعاد خاصی هم هستند که خودتان هم میتوانید آن را چک کرده و یک خرید مناسب انجام دهید. شما نیز میتوانید نظرات خود را با ما درمیان گذاشته و در بخش کامنتها با ما همراه باشید.
سلام
یه سوال دارم
مین ها Micro-ATX و ATX جای پیش های استانداری دارن ؟ ( یکسان هست فریم پیچ ها )
ممنون