وضعیت نامناسب بازار داخلی و افزایش چشمگیر قیمت اسمارتفونها باعث شده تا تقاضا برای گوشیهای دست دوم افزایش یابد. اگر شما هم میخواهید یک اسمارتفون کارکرده بخرید، خالی از لطف نیست که پیش از تصمیمگیری، راهنمای خرید گوشی دست دوم را مطالعه کنید.
با توجه به وضع کنونی بازار ایران، خرید یک اسمارتفون پرچمدار برای اکثر کاربران امکانپذیر نیست؛ چرا که گوشیهای پرچمدار جدید معمولا با قیمت پایه 1000 دلار به فروش میرسند که این مبلغ حدودا معادل 50.000.000 تومان است.
اگر پیش از این تجربه استفاده از یک گوشی پرچمدار را داشتهاید، قطعا متوجه هستید که حتی پرچمدارهای قدیمی نیز تفاوت زیادی با گوشیهای میانرده و اقتصادی دارند و به عبارتی، تجربه استفاده از یک اسمارتفون پرچمدار از هر جهت بهتر از گوشیهای میانرده است. البته بسیاری از کاربران باور دارند که در حال حاضر، پرچمدار هیچ برندی ارزش قیمت نجومی آن را ندارد و به همین جهت، خرید یک گوشی دست دوم انتخاب منطقیتری برای اکثر افراد خواهد بود.
اگر تمایل دارید که یک گوشی جدید از بازار محصولات دست دوم تهیه کنید، باید این نکته را به خاطر بسپارید که خرید یک گوشی کارکرده کمی چالش برانگیزتر از خرید یک گوشی نو است. بنابراین، اگر نمیدانید که هنگام تهیه یک اسمارتفون کارکرده باید به چه نکاتی توجه کنید، بد نیست که راهنمای خرید گوشی دست دوم را مطالعه کنید.
فهرست مطالب
راهنمای خرید گوشی دست دوم
اسمارتفونهای نو از هر جهت بهتر از اسمارتفونهای کارکرده هستند، چرا که کاربران گوشیهای نو هنگام خرید اطمینان دارند که گوشی هیچگونه مشکل فنی ندارد و علاوهبراین، جذابیت ظاهری گوشیهای نو نیز میتواند دلیل قابل قبولی برای اثبات برتری محصولات نو باشد.
از سوی دیگر، اسمارتفونهای دست دوم پیش از اینکه به دست شما برسند، توسط کاربر یا کاربران دیگر، استفاده شدهاند و امکان دارد که در اثر ضربه خوردن، سختافزار گوشی آسیب دیده باشد. همچنین، در صورتی که اسمارتفون توسط تعمیرکار مبتدی تعمیر شده باشد، نباید انتظار داشت که گوشی مانند روز اول قابل استفاده باشد.
علاوهبر موارد ذکر شده، عملکرد برخی از قطعههای اسمارتفون مانند باتری نیز به مرور زمان کاهش پیدا میکند و به همین خاطر میتوان گفت که گوشیهای کارکرده، از نظر شارژدهی نیز به خوبی یک اسمارتفون نو نخواهند بود. البته تمام گوشیهای کارکرده مشکل افت عملکرد یا آسیبهای سختافزاری ندارند و در بازار میتوانید اسمارتفونهای دست دومی پیدا کنید که به خوبی یک گوشی نو باشند.
بررسی یک محصول کارکرده نیازمند تجربه و مهارت است و معمولا کاربران مبتدی نمیتوانند یک اسمارتفون کارکرده را از جنبههای مختلف ارزیابی کنند؛ اما با رعایت نکاتی که در راهنمای خرید گوشی دست دوم با شما توضیح میدهیم، میتوانید یک گوشی کارکرده باکیفیت تهیه کنید که عملکرد آن به خوبی یک اسمارتفون نو باشد.
با اصطلاحات بازار گوشیهای دست دوم آشنا شوید
تمام اسمارتفونهایی که در بازار محصولات دست دوم به فروش میرسند به عنوان گوشی کارکرده شناخته نمیشوند. اسمارتفونهای دست دوم در بازار ایران به سه دسته ریفربیشد (Refurbished)، اوپن باکس و گوشی دست دوم تقسیم میشوند. اسمارتفونهای ریفربیشد به گوشیهای هوشمندی گفته میشود که جهت رفع ایراد فنی به برند سازنده برگردانده میشوند.
مشکل فنی محصول امکان دارد که توسط تیم کنترل کیفیت یا خرده فروشها و کاربران گزارش داده شود. پس از اینکه گوشی با ایراد فنی به سازنده بازگردانده میشود، تولیدکننده پس از تعمیر محصول، آن را دوباره روانه بازار میکند. این گوشیها با نام ریفربیشد شناخته میشوند و از نظر فنی تفاوتی با محصولات نو ندارند، چرا که تیم کنترل کیفیت بعد از رفع ایراد فنی، محصول را به خوبی بررسی میکند.
گوشیهای ریفربیشد با قیمت کمتری از اسمارتفونهای نو به فروش میرسند و حتی گاهی اوقات شامل گارانتی نیز میشوند. البته برخی از فروشندگان گوشیهای ریفربیشد را به عنوان محصول نو میفروشند. به همین جهت توصیه میشود که گوشی ریفربیشد را فقط از فروشگاههای معتبر خرید کنید. در صورت تمایل میتوانید از طریق وبسایت سازنده و IMEI و شماره سریال اسمارتفون، از سلامت محصول اطمینان حاصل کنید.
گروه دیگری که در راهنمای خرید گوشی دست دوم با آن سروکار داریم، اسمارتفونهای اوپن باکس هستند. گاهی اوقات خریدار پس از خرید یک گوشی و باز کردن جعبه آن، بهخاطر مشکل دستگاه یا هر دلیل دیگری تصمیم میگیرد که محصول را به فروشنده بازگرداند. با توجه به اینکه جعبه این اسمارتفونها باز شده است، امکان فروش آنها به عنوان گوشی نو وجود ندارد و به همین دلیل، فروشنده گوشی را با نام کالای اوپن باکس یا همان جعبه باز میفروشد.
نکته مهمی که هنگام خرید یک اسمارتفون اوپن باکس باید در نظر داشته باشید، دلیل مرجوع شدن آن است. گاهی اوقات محصول هیچ مشکل فنی ندارد و کاربر فقط بهخاطر مشکلاتی همچون خشهای ناچیز روی بدنه اسمارتفون یا کامل نبودن لوازم داخل جعبه، محصول را بازمیگرداند. در صورتی که گوشی اوپن باکس دچار مشکل فنی نشده باشد، میتوانید با خرید این دسته از محصولات در هزینههای خود صرفه جویی کنید و یک اسمارتفون باکیفیت و بادوام داشته باشید.
بعد از اسمارتفونهای ریفربیشد و اوپن باکس، باید در راهنمای خرید گوشی دست دوم نگاهی به محصولات دست دوم نیز داشته باشیم. اصطلاح دست دوم به محصولاتی مربوط میشود که توسط کاربر استفاده شده باشند. امکان دارد که مدت زمان استفاده از گوشی فقط چند دقیقه باشد یا کاربران متعددی برای چندین سال از آن استفاده کرده باشند.
به صورت خلاصه، ارزش خرید یک گوشی دست دوم به مدت زمان و نحوه استفاده کاربران قبلی آن بستگی دارد. در شرایطی که اسمارتفون برای چندین سال استفاده شده باشد، طبیعی است که شاهد مشکلاتی همچون کاهش شارژدهی باتری باشیم. از طرف دیگر، برخی از کاربران برای مدت کوتاهی از اسمارتفون استفاده میکنند و جهت خرید یک مدل بهتر یا هر دلیل دیگری که به مشکلات ظاهری و فنی گوشی مربوط نمیشود اسمارتفون خود را میفروشند و یک محصول دیگر تهیه میکنند.
باید گفت حتی در صورت استفادههای کوتاه مدت از اسمارتفون، قیمت آن تقریبا 20 الی 30 درصد کاهش پیدا میکند؛ به همین جهت، این دسته از محصولات برای کاربرانی که به فکر خرید یک گوشی با دوام با قیمت مناسب هستند انتخاب خوبی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تعویض باتری شیائومی به صورت گام به گام
از یک فرد قابل اعتماد یا فروشگاه معتبر خرید کنید
بهترین توصیه که در راهنمای خرید گوشی دست دوم به شما ارائه میدهیم، خرید از یک فرد قابل اعتماد یا آشنا است. در صورتی که فروشنده گوشی قابل اعتماد باشد، با مطرح کردن چند سوال میتوانید اطلاعات مفیدی درباره وضعیت سلامت اسمارتفون به دست آورید. همچنین، احتمال دارد که پس از خرید، دستگاه دچار مشکل یا نقص فنی شود که در چنین شرایطی میتوانید با فروشنده تماس بگیرید و جهت حل مشکل دستگاه یا پس دادن آن اقدام کنید.
خرید از فروشگاههای معتبر نیز راهحل خوبی برای خرید یک محصول باکیفیت و با دوام است. این دسته از فروشگاهها به خریدار چند روز زمان میدهند تا محصول را از جنبههای مختلف ارزیابی کند و از سلامت بخشهای مختلف آن مطمئن شود. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که امکان شکایت از فروشگاههای آنلاینی که فاقد نماد اعتماد الکترونیک هستند وجود ندارد، به همین جهت بهتر است که از چنین فروشگاههایی دستگاههای دست دوم تهیه نکنید.
گوشی را با دقت بررسی کنید
در صورتی که به فروشنده اطمینان دارید میتوانید گوشی را بدون بررسیهای پیش از خرید، دریافت کنید؛ اما وظیفه داریم که در این راهنمای خرید گوشی دست دوم به شما توصیه کنیم که تمام دستگاههای دست دوم را پیش از خرید، از جنبههای مختلف بررسی کنید و از سلامت دستگاه مطمئن شوید.
همانطور که در اکثر آگهیهای فروش محصولات دست دوم میبینیم، بسیاری از فروشندگان، مشکلات محصول را صادقانه بیان نمیکنند و فقط به دنبال راهی برای کسب سود بیشتر هستند. برای مثال، در برخی از آگهیها میبینیم که مدت استفاده از اسمارتفون را بیش از یک سال اعلام میکنند، در حالی که ادعا دارند عملکرد گوشی با روز اول آن هیچ فرقی ندارد.
طبیعی است که برخی از قطعههای گوشی مانند باتری، به مرور زمان دچار افت عملکرد شوند. در چنین آگهیهایی، هیچ اشارهای به افت عملکرد و مشکلات فنی محصول نمیشود. بنابراین پیش از خرید باید محصول را به خوبی تست کنید.
برای اینکه گوشی را به خوبی بررسی کنید، بهتر است یک سیمکارت فعال مناسب با سایز گوشی، پاوربانک، لپ تاپ با کابل مناسب گوشی و کارت حافظه (در صورتی که گوشی از درگاه کارت حافظه پشتیبانی میکند) همراه داشته باشید.
بیشتر بخوانید: روشهای تشخیص باتری اصلی سامسونگ + نکات و ترفندها
بررسی گوشی از نظر ظاهر
در ادامه راهنمای خرید گوشی دست دوم باید به ظاهر محصول نیز اشاره کنیم. با بررسی بدنه میتوانید تا حدی از سالم بودن قطعههای گوشی اطمینان حاصل کنید، چرا که در اثر وارد شدن ضربه به اسمارتفون امکان دارد که برخی از قطعههای آن آسیب ببینند. با بررسی بدنه گوشی میتوانید متوجه شوید که آیا گوشی ضربه خورده است یا فقط آثار خط و خشهای معمولی روی بدنه وجود دارد.
بنابراین حتی در صورتی که ظاهر گوشی برای شما اهمیتی ندارد و فقط به عملکرد و سختافزار محصول اهمیت میدهید، بررسی گوشی از نظر ظاهری میتواند در انتخاب بهتر به شما کمک کند. البته بسیاری از کاربران ظاهر محصول را در اولویت قرار میدهند و تمایل دارند که یک گوشی دست دوم بدون خط و خش داشته باشند.
توصیه میشود که بدنه اسمارتفون را در محیطهای تاریک بررسی نکنید، چون احتمال دارد متوجه برخی از آسیبدیدگیهای بدنه گوشی نشوید. برای شروع بهتر است که نمایشگر گوشی را مشاهده کنید، در صورتی که پیکسلهای صفحه نمایش گوشی سوخته باشد، نمایشگر تعویض شده باشد یا تاچ صفحه به خوبی عمل نکند، توصیه میشود که از خرید آن خودداری کنید.
در ادامه، باید نگاه دقیقی به فریم و پنل پشت داشته باشید. توجه کنید که در این قسمتها نباید هیچگونه فرورفتگی یا خط و خشی وجود داشته باشد. همچنین، هیچگونه ترک خوردگی نباید در ماژول دوربین و لنزها وجود داشته باشد.
باتری گوشی را بررسی کنید
همانطور که در ابتدای راهنمای خرید گوشی دست دوم گفتیم، افت عملکرد باتری اسمارتفون اجتناب ناپذیر است. چرا که چرخه شارژ باتری، شارژدهی گوشی را به صورت قابل توجهی کاهش میدهد و افت عملکرد باتری در گوشیهایی که بیش از 2 سال استفاده شدهاند، بیشتر از سایر گوشیها خواهد بود. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که گوشی آیفون بعد از گذراندن 500 سیکل شارژ، 80 درصد از گنجایش اصلی خود را حفظ میکند.
اکثر گوشیهای دست دوم به تعویض باتری نیاز دارند، در صورتی که باتری گوشی تعویض شده باشد، قیمت محصول کاهش پیدا میکند و به این ترتیب میتوانید در هزینههای خود صرفهجویی کنید. اگر میخواهید در آیفون وضعیت سلامت باتری را بررسی کیند، باید به Setting، سپس به بخش Battery و در ادامه به Battery Health مراجعه کنید.
در گوشی سامسونگ یا سایر گوشیهای اندرویدی شرایط کمی راحتتر است، چرا که فقط با دانلود اپلیکیشنهای بررسی باتری مانند Charge Cycle Battery Stats یا Accubattery میتوانید از وضعیت باتری گوشی مطلع شوید.
بیشتر بخوانید: تست سلامت پاوربانک – ترفندها و روش ها
درگاههای گوشی را چک کنید
نکته دیگری که باید در راهنمای خرید گوشی دست دوم به آن اشاره کنیم، بررسی درگاهها است. معمولا درگاه کارت حافظه و خشاب سیمکارت سالم هستند، اما گاهی اوقات ممکن است که این قسمتها بهخاطر ضربه خوردن آسیب ببینند و اسمارتفون قادر نباشد که کارت حافظه را شناسایی کند. به همین جهت برای تست کردن گوشی دست دوم، باید یک سیمکارت فعال و یک کارت حافظه به همراه داشته باشید.
در ادامه، باید جک 3.5 میلیمتری صدا و پورت شارژ را چک کنید. در صورتی که اسمارتفون از جک 3.5 میلیمتری صدا پشتیبانی میکند، فقط باید هدفون خود را به آن متصل کنید و آهنگ پخش کنید. اگر هدفون شما سالم است، گوشی باید بدون کوچکترین مشکلی صدا را پخش کند.
جهت بررسی پورت شارژ نیز باید یک لپ تاپ و شارژر همراه خود داشته باشید تا اطمینان حاصل کنید که گوشی به درستی شارژ میشود و کامپیوترها میتوانند آن را شناسایی کنند یا خیر.
عملکرد اسپیکرها، میکروفون و دوربین را بررسی کنید
مرحله بعدی در راهنمای خرید گوشی دست دوم بررسی اسپیکرها و سیستم تصویربرداری اسمارتفون است. پیش از خرید گوشی هوشمند باید با آن تماس بگیرید، موسیقی پخش کنید و با دوربینهای مختلف آن عکاسی کنید و اطمینان حاصل کنید که اسپیکر اصلی، اسپیکر مکالمه، میکروفون و سیستم تصویربرداری گوشی به خوبی عمل میکند.
خالی از لطف نیست که برای تست کردن گوشی از نظر سختافزاری، از اپلیکیشنهایی مثل Phone Check and Test یا Phone Doctor Plus استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: علت روشن نشدن گوشی آب خورده و تعمیر خانگی
لوازم جانبی اسمارتفون را بررسی کنید
یکی از مهمترین مواردی که در راهنمای خرید گوشی دست دوم توصیه میشود، بررسی لوازم جانبی گوشی است. وضعیت لوازم جانبی گوشی میتواند اطلاعات مفیدی درباره کاربر قبلی گوشی و نحوه استفاده او از گوشی به شما بدهد. برای مثال، اگر کاربر جعبه اصلی گوشی را داشته باشد، میتوان گفت که با یک فرد منظم و قابل اطمینان سروکار دارید.
همچنین، هنگام خرید گوشی هوشمند به این نکته توجه کنید که فروشنده، شارژر اصلی اسمارتفون را داشته باشد؛ چرا که بسیاری از گوشیهای هوشمند جدید از قابلیت Fast Charge فقط با شارژر اصلی بهره میبرند. پیش از خرید گوشی دست دوم، بهتر است بدانید که در جعبه گوشی باید چه لوازم و تجهیزاتی وجود داشته باشند. در صورتی که فروشنده تمام محتویات داخل جعبه را بدون هیچ کموکاستی در اختیار شما قرار دهد، میتوانید از صداقت فروشنده اطمینان داشته باشید.
رجیستری گوشی را بررسی کنید
فرقی ندارد که میخواهید یک گوشی شیائومی بخرید، یا آیفون و سامسونگ، چون در هر صورت رجیستری گوشی مهمترین موردی است که هنگام خرید محصول باید به آن توجه کنید. معمولا در آگهی فروش اسمارتفون ذکر شده است که گوشی رجیستر شده است یا خیر. برخی از آگهیهای فروش اسمارتفون قیمت بسیار کمی را پیشنهاد کردهاند، اما دلیل اصلی این قیمت کم رجیستر نشدن گوشی است و چنین گوشیهایی در شبکه موبایل کشور قابل استفاده نخواهند بود.
در صورتی که گوشی رجیستر شده باشد، فروشنده باید مالکیت دستگاه را به سیمکارت خریدار انتقال دهد. انتقال مالکیت دستگاه از طریق سامانه همتا یا شمارهگیری #7777* انجام میشود و فرایندی ساده و آسان است. توجه داشته باشید تا زمانی که پیام فعال شدن گوشی را دریافت نکردهاید، مالکیت گوشی به شما واگذار نشده است و به عنوان صاحب جدید دستگاه شناخته نمیشوید.
همچنین، پیش از خرید بد نیست که از فروشنده، برگه گارانتی و فاکتور خرید محصول را بگیرید. بنابراین میتوانید از دزدی نبودن گوشی اطمینان حاصل کنید یا در صورت باقیماندن مهلت گارانتی از آن استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین شارژر گوشی سامسونگ + ویژگی های شارژر خوب
جمعبندی
در راهنمای خرید گوشی دست دوم به موارد مهمی اشاره کردیم که پیش از خرید گوشی باید به آنها توجه کنید. اگر تمام مراحل این راهنما را به درستی طی کنید، میتوانید یک اسمارتفون دست دوم عالی تهیه کنید.
شما میتوانید برای خرید و خواندن مقالههای بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.