معرفی هدست ویژن پرو اولین تلاش اپل برای ورود به بازار واقعیت مجازی نیست و چند سالی است که این حرکت شروع شده. اولین گام این شرکت افزودن قابلیت واقعیت افزوده به آیفون ۸ پلاس بود. اپل اعلام کرده بود که طرحش محدود به آیفون نخواهد بود و برنامههای بزرگتری را در پیش دارد. پس از حدود ۶ سال، اپل بالاخره هدست ویژن پرو خود را معرفی کرد.
اپل ادعا کرده که این محصول برای رایانش فضایی استفاده میشود، اما در واقع ویژن پرو یک هدست واقعیت ترکیبی است. دلیل این سبک نامگذاری نیز این است که اپل به طور کلی تمایل دارد برای محصولات خود اصطلاحات جدیدی ایجاد کند. آخرین بار اپل در سال 2017 دستهای جدید از محصولات خود عرضه کرده بود، که هومپاد نامیده شد. حالا باید این هدست را به عنوان یکی از محصولات کلیدی اپل در کنار آیفون، آیپد، انواع مک بوک و کامپیوترهای مک در نظر بگیریم.
فهرست مطالب
معرفی هدست ویژن پرو: جایگزینی برای گوشیها، تبلتها و کامپیوترها
اپل بر این نکته تاکید دارد که هدست ویژن پرو یک محصول مستقل است و قطعا نباید آن را یک وسیله جانبی به حساب آورد. در ویدیوهای منتشرشده توسط اپل، هدست ویژن پرو در کنار آیفون و آیپد نمایش داده نمیشود. این در حالی است که به عنوان مثال، اپل واچ به طور واقعی یک گجت مستقل نیست و عملاً برای استفاده از تمام قابلیتهای آن، نیاز به آیفون دارید. از سوی دیگر، هدست ویژن پرو نیازی به اتصال به کامپیوتر یا کنسول ندارد.
علاوه بر عدم وابستگی، ویژن پرو قرار است جایگزینی برای چندین گجت باشد. با استفاده از این هدست، میتوانید تماس بگیرید، به اپهای مختلف دسترسی پیدا کنید، فیلمهای مورد علاقه خود را تماشا کنید، بازیهای مختلفی اجرا کنید و کارهای دلخواه خود را انجام دهید. ویژن پرو قرار نیست همیشه همراه با گوشی، تبلت یا کامپیوتر شما باشد، بلکه در نهایت هدف آن جایگزین شدن به جای تمامی آنها است.
اما اگر تنها گاهی اوقات از هدست استفاده کنیم، امکان کنار گذاشتن تمام این گجتها وجود ندارد. در ویدیوهای منتشرشده توسط اپل، به نظر میرسد افراد همواره در حال استفاده از هدست هستند.
بیشتر بخوانید: رویداد WWDC 2023 اپل، معرفی محصولات جدید
یک محصول فوق العاده برای سرگرمی
قبل از بررسی معایب این دستگاه، باید به نکات مثبت آن اشاره کنیم. یکی از کاربردهای اصلی این هدست، تماشای فیلم و سریال است. با نمایشگر بزرگ و باکیفیت آن و صدای سهبعدی، این هدست تجربهای خارقالعاده برای بسیاری از کاربران ایجاد میکند.
همچنین، این هدست قابلیت تماشای فیلمهای سهبعدی را با دو نمایشگر با کیفیت بالا فراهم میکند. در مقایسه با تلویزیونهای سهبعدی قبلی که تجربهی کاربری مناسبی نداشتند، ویژن پرو قادر است فیلمهای سهبعدی را با جذابیت بیشتری به نمایش بگذارد. همچنین، تماشای فیلم و سریال با استفاده از این هدست آسانتر است زیرا نیازی به خیره شدن به یک نقطه خاص نیست و کاربر میتواند حرکت کند و در هنگام تماشا آزادی بیشتری داشته باشد. به علاوه، شما میتوانید در حالت درازکشیده روی تخت، فیلمهای خود را به راحتی تماشا کنید.
تجربهی گیمینگ با این هدست نیز میتواند بسیار جذاب باشد. اگرچه در حال حاضر بازیهای زیادی برای تراشههای اختصاصی اپل توسعه پیدا نکردهاند و هدستهای واقعیت مجازی همچنان محدودیتهایی دارند، اما با توجه به سرمایهگذاری قوی اپل در این پروژه، احتمالاً در آینده نزدیک استودیوهای بزرگ بازیسازی عناوین مشهور خود را برای هدست ویژن پرو ارائه خواهند داد.
با رشد و توسعهی بازیها برای سیستمهای مک و همچنین تواناییهای ویژن پرو، اپل میتواند به عنوان یک پلتفرم مهم در زمینهی گیمینگ شناخته شود و نقاط ضعف سیستمهای مک را پوشش دهد.
بیشتر بخوانید: روز جهانی گرافیک ، بهترین هدیه برای گرافیست ها
چالش های هدست ویژن پرو
اپل برای رسیدن به موفقیت کامل در تولید هدست ویژن پرو، با چالشهایی روبرو است. در ویدیوهای منتشر شده توسط اپل، اغلب از اپلیکیشنهای دو بعدی در هنگام استفاده از هدست استفاده میشود. هدست ویژن پرو نمیتواند تجربه کاربری بهبود یافته نسبت به نمایشگرهای معمولی ارائه دهد.
به عنوان مثال، به جای استفاده از نرم افزارهای دو بعدی در هدست جدید، نمایشگرها از نرمافزارهای سه بعدی استفاده میکنند که تجربه لذتبخشتری را به کاربر القا میکند. احتمالاً در دنیای تصوری اپل، کاربران بیشتر وقت خود را با هدست متصل به سر خود میگذرانند و در این شرایط، استفاده از برنامههای مختلف با هدست راحتتر از کار با کامپیوتر است.
یکی از جنبههای عجیب ویدیو، قابلیت ایجاد آواتار سهبعدی برای تماسهای تصویری بدون نیاز به گوشی آیفون است. اپل بر این باور است که برای ایجاد این آواتارها از فناوریهای پیشرفته استفاده کرده است، اما آواتارهای ساخته شده در ویدیو عجیب و غریب به نظر میرسند و احتمالاً حس خوبی به طرف مقابل منتقل نمیکنند.
اپل میگوید کاربران هدست ویژن پرو قادر به ثبت و ضبط عکسها و ویدیوهای سهبعدی هستند. یکی از نکات عجیب در ویدیوهای منتشر شده توسط اپل این است که در اکثر اوقات، فقط یک نفر از هدست استفاده میکند و افراد اطراف او از هدست بهره نمیبرند.
اگرچه اپل سعی کرده این تعاملات را طبیعی به نظر برساند، اما در ویدیوها به نظر میرسد که فرد دارای هدست، در یک دنیای جداگانه قرار دارد. برای مثال، ویدیوی مربوط به جشن تولد که پدر خانواده با هدست در حال فیلمبرداری از کودکانش است، تنها فرد عجیب خانواده، پدر کودکان است.
البته ممکن است بعضی افراد ادعا کنند که در حال حاضر بسیاری از افراد ساعتها از گوشی استفاده میکنند. اما در جامعه، این مورد طرفداران زیادی ندارد و حتی اپل هم قابلیتهایی مانند Screen Time را برای کاهش استفاده از گوشی ارائه داده است تا کاربران کمتر از قبل از آن استفاده کنند. اما رها کردن هدستی مانند ویژن پرو نه تنها سختتر است، بلکه اپل به طور واضح کاربران را تشویق میکند همیشه از این هدست استفاده کنند.
بنابراین، بار دیگر باید به این نکته اشاره کنیم که هدست ویژن پرو برای انجام هر کاری طراحی شده است. از تماشای فیلم و بازی کردن تا انجام وظایف مربوط به شغل. همچنین، وقتی که این هدست روی صورت شما قرار میگیرد، شما قادر خواهید بود با دوستان و اعضای خانواده خود صحبت کنید.
در نهایت، وقتی که کودکان بزرگتر میشوند، آنها نیز میتوانند این هدست را بر روی صورت خود قرار دهند. البته، باید گفت که چنین هدستی افراد را بیش از پیش از اطرافیانشان جدا میکند.
بیشتر بخوانید: روز جهانی IPv6 – یک قدم بزرگ به سوی آینده اینترنت
آینده قرار گرفته در ابهام
با این حال، نمیتوانیم جذابیت چنین هدست پیشرفتهای را نادیده بگیریم. در گذشته، چندین مدل هدست واقعیت افزوده و مجازی به بازار عرضه شدهاند، اما هیچکدام به این اندازه پیشرفته نبودند. همچنین، این هدست دارای پتانسیل بسیار زیادی برای اپلیکیشنها است.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم، قیمت این محصول است. ساخت چنین هدستی کار آسانی نیست و اپل از فناوریهای گرانقیمت برای تولید آن استفاده کرده است. بنابراین، قیمت تعیین شده برای آن به هیچ وجه عجیب نیست. همچنین، اپل قصد دارد این هدست را به عنوان جایگزین گوشی، تبلت و کامپیوتر عرضه کند و با توجه به این رویکرد، قیمت ۳۵۰۰ دلاری منطقی به نظر میرسد.
هیچ شکی در این نیست که هدست اپل ویژن پرو از نظر تکنولوژی ساخت قطعا یک گجت انقلابی تولید شده در سالهای اخیر است. اما از طرف دیگر، برخی کارشناسان و متخصصان نگرانیهایی درباره پیامدهای اجتماعی این محصول بیان کردهاند.
در حال حاضر، ارتباطات فیزیکی بین افراد روز به روز کاهش مییابد و این نوع هدستهای پیشرفته، ممکن است این روند را تسریع کنند. امیدواریم روزی را نبینیم که اعضای یک خانواده به جای صحبت رو به رو با یکدیگر، از طریق هدست با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
نگاهی به ویژگی EyeSight در هدست ویژن پرو
EyeSight یکی از ویژگیهای برجسته هدست واقعیت مجازی Vision Pro است که با ترکیب تواناییهای سختافزاری و نرمافزاری، به یکی از بهترین امکانات این هدست تبدیل شده است. هدف اصلی این ویژگی، ارتقای ارتباط کاربر با افرادی است که در کنارش حضور دارند. در سخنرانی WWDC 2023، اپل اظهار داشته است که “چشمان شما شاخصهای حیاتی برای ارتباط و احساسات هستند” و Vision Pro از طریق EyeSight این امکان را به کاربران میدهد که هنگامی که فردی در نزدیکی آنها قرار میگیرد، چشمان فرد را نمایش دهد.
همچنین، EyeSight قادر است پسزمینههای حرکتی مختلف را به نمایش بگذارد تا افراد را در دنیای واقعی آگاه سازد که در حال حاضر بر روی چه موردی تمرکز کردهاید. این ویژگی در پستی که در نیوز روم اپل منتشر شده، به عنوان یک “نوآوری فوقالعاده” که به کاربران کمک میکند با اطرافیان خود در ارتباط باشند، توصیف شده است. بدون شک، در هدستهای دیگر واقعیت مجازی (AR/VR) مشابه EyeSight وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: روز جهانی اینترنت چه روزی است + تاریخچه ی اینترنت
مخالفت بعضی مدیران اپل با ساخت هدست ویژن پرو
جانی سروجی، معاون ارشد فناوریهای سختافزار در اپل، به عنوان یکی از مهرههای اصلی در ویدیوهای معرفی محصولات اخیر این شرکت حضور داشته است. اما در ویدیوی معرفی هدست واقعیت مجازی Vision Pro و تراشهی R1 و همچنین معرفی محصولات جدید مک استودیو و مک پرو، وی حاضر نبود.
بدون شک، ویژن پرو برای اپل یک محصول مهم بود و منابع معتبری مانند نیویورک تایمز و بلومبرگ قبل از عرضهی هدست واقعیت ترکیبی اپل، اشاره کردند که درون این شرکت اختلاف نظرهایی درباره این محصول وجود دارد. بلومبرگ اعلام کرد که سروجی، در حالی که تیمش در فرآیند توسعه ویژن پرو شرکت کرده بود، خود از این فرآیند فاصله گرفته و با شک و تردید به آن نگاه میکند. از این رو نبود سروجی در رویداد معرفی اولین نسل ویژن پرو نیز نشان داد که احتمالاً او ترجیح داد با این پروژه ارتباطی نداشته باشد.
مقاله بلومبرگ که به تاریخ ۱۸ می برمیگردد، اشاره کرده است که مراحل توسعهی ویژن پرو با مشکلات طراحی مواجه شده است. همچنین، مقاله نیویورک تایمز به تاریخ ۲۶ مارس اشاره کرده است که در ابتدا قرار بود ویژن پرو شبیه به عینکهای معمولی باشد، اما در نهایت به یک محصول شبیه به اکثر هدستهای واقعیت مجازی تبدیل شد. تونی فادل، معاون ارشد سابق واحد سختافزار اپل، نیز یکی از منتقدان هدست واقعیت ترکیبی اپل بود و از جمله مواردی مانند قیمت بالا و عدم استراتژی بازاریابی قانعکننده آن ابراز نگرانی کرده بود.
جمع بندی
با توجه به تمام مزایا و معایبی که بیان شد، اپل در این بازار فرصتی برای موفقیت دارد. اگرچه شرکتهای زیادی در این حوزه فعالیت میکنند، اما اپل موفق شده است تمامی آنها را پشت سر بگذارد. با این حال، باید ببینیم آیا اپل در نسلهای بعدی این هدست قادر خواهد بود قیمت آن را به طور قابل توجهی کاهش دهد یا خیر. همچنین، باید دید آیا رقبا قادر خواهند بود محصولاتی با جذابیت بیشتری نسبت به این هدست را به بازار عرضه کنند یا خیر.
شما میتوانید برای خرید و خواندن مقالههای بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.