تنوع مدل‌های مختلف RAM در بازار باعث می‌شود که انتخاب یک گزینه مناسب کمی دشوار شود. در راهنمای خرید رم لپ تاپ به شما کمک می‌کنیم که بهترین رم متناسب با سیستم و بودجه خود را خریداری کنید و بازدهی عملکرد لپ‌ تاپ‌تان را افزایش دهید.

رم یا حافظه دسترسی تصادفی، یکی از قطعات سخت‌افزاری است که می‌تواند داده‌های مربوط به سیستم‌ عامل یا برنامه‌های کاربری را که در حال استفاده از آنها هستید، برای دسترسی راحت‌تر پردازنده در خود ذخیره کند. رم یکی از قطعات بسیار مهم کامپیوتر است و نقش مهمی در عملکرد یک لپ تاپ یا کامپیوتر دارد؛ به همین دلیل هنگام خرید لپ تاپ یا خرید رم لپ تاپ باید به این نکته توجه داشته باشید.

انتخاب بهترین رم برای کامپیوتر مستلزم در نظر گرفتن نکات زیادی است. برای مثال باید به سایر قطعات سیستم و نوع کاربری و نیازهای‌تان توجه داشته باشید. هنگام خرید یک کامپیوتر جدید، ممکن است انتخاب رم به اندازه سایر قطعات هیجان‌انگیز و جذاب به نظر نرسد؛ اما پس از کارت گرافیک و پردازنده، رم بیشترین تاثیر را بر عملکرد کامپیوتر شما دارد.

اگر سیستم شما رم کافی نداشته یا رم انتخابی شما سرعت زیادی نداشته باشد، عملکرد پردازنده و حافظه ذخیره دائم اطلاعات تحت تاثیر قرار می‌گیرد و به این ترتیب، تجربه کاربری ضعیفی خواهید داشت. پس اگر قصد دارید برای لپ تاپ ایسوس، لپ تاپ اچ پی یا هر لپ تاپ دیگری رم بخرید، پیشنهاد می‌کنیم راهنمای خرید رم لپ تاپ را از دست ندهید.

راهنمای خرید رم لپ تاپ

حافظه RAM (Random Access Memory)، یک مدل فوق‌العاده سریع ذخیره‌سازی فرار است. یعنی به محض خاموش شدن کامپیوتر، اطلاعات این حافظه پاکسازی می‌شود. تفاوت این نوع حافظه با حافظه‌های ذخیره‌سازی مثل ‌هارد درایو (HDD) و درایو حالت جامد (SSD) این است که محتوای حافظه‌های ذخیره‌سازی پس از قطع برق و خاموش شدن کامپیوتر هم در آنها باقی می‌ماند. بعلاوه، این حافظه‌ها از نظر فیزیکی و ظاهر هم با هم تفاوت دارند.

راهنمای خرید رم لپ تاپ

مقرون به صرفه‌ترین نوع رم، PCB (مخفف مدار تراشه چاپ شده) است. مدل‌های گران قیمت‌تر، مجهز به سیستم‌های خنک کننده و توزیع کننده گرما هستند و بعضی از آنها طراحی‌هایی مثل چراغ LED دارند. از آنجایی که رم ارتباط مستقیمی با مادربورد دارد، معمولا نسبت به حافظه ذخیره دائم اطلاعات، سریع‌تر است. به همین دلیل، انتخاب بهترین و مناسب‌ترین رم، به حفظ و نگهداری داده‌های لازم برای پردازنده و سایر قطعات کمک زیادی می‌کند.

اگر سیستم رم کافی داشته باشد، پردازنده نیازی به استفاده از فضای ذخیره طولانی مدت‌تر که سرعت کمتری دارد و باعث افت سرعت اجرای کارها می‌شود، نخواهد داشت.

تا این قسمت از مقاله، به مشخصات کلی و مقدماتی پرداختیم و در ادامه راهنمای خرید رم لپ تاپ به شما می‌گوییم که هنگام خرید، چه نکاتی را در نظر بگیرید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید لپ تاپ اپل + کدام مک بوک را بخریم


نکاتی در رابطه با سازگاری رم

لزوما هر رمی برای هر کامپیوتری مناسب نیست. برای بررسی سازگاری رم و انتخاب بهترین رم نکات زیر را در نظر داشته باشید.

1. نسل DDR

رم‌های امروزی از نوع DDR SDRAM هستند. در 2 دهه اخیر، چهار نسل رم روانه بازار شده که عبارتند از: DDR، DDR2، DDR3 و DDR4.

  • رم DDR: بسیار قدیمی است و بعید است که امروزه سیستمی را با چنین رمی (یا خشاب رمی که از آن پشتیبانی کند) پیدا کنید.
  • رم DDR2: قدیمی است، اما کاملا از رده خارج نیست. خیلی از کامپیوترها و لپ تاپ‌های قدیمی از رم DDR2 استفاده می‌کنند؛ اما برای لپ تاپ، شرایط کمی متفاوت‌ است.
  • رم DDR3: استاندارد فعلی که فرکانس‌های مورد پشتیبانی آن تقریبا 2 برابر سریع‌تر از DDR2 است و ظرفیت بیشتری دارد. همچنین این رم نسبت به DDR2 با ظرفیت مشابه، ارزان‌تر است.
  • رم DDR4: جدیدترین استاندارد است، اما معمولا سیستمی که از رم DDR4 پشتیبانی کند قیمت زیادی دارد. فرکانس این رم از بیشترین سطح فرکانس DDR3 شروع شده و ظرفیت آن هم بیشتر است. همچنین به دلیل جدیدتر بودن، قیمت DDR4 با فرکانس و ظرفیت مشابه نسبت به DDR3 مناسب‌تر است.

بیشتر کامپیوترهای امروزی از DDR4 استفاده می‌کنند که از سال 2016 به صورت گسترده‌ای در اختیار کاربران قرار گرفت. البته، مادربوردهای سازگار با حافظه DDR3 و خود این حافظه‌ها همچنان موجود هستند، اما به سرعت از رده خارج می‌شوند. در این راهنمای خرید رم لپ تاپ وارد جزئیات فنی نمی‌شویم؛ اما در مجموع باید بگوییم که رم DDR4 نسبت به رم DDR3 سریع‌تر است و تقریبا از همه جهات نسبت به آن برتری دارد.

پس اگر قصد خرید رم جدید را دارید، دقت داشته باشید که رم DDR4 با پردازنده‌ها و مادربوردهای قدیمی‌تر سازگار نیست و DDR3 هم با سیستم‌های جدید سازگار نیست. در نتیجه، رم DDR4 روی مادربوردهای قدیمی سازگار با DDR3 کار نمی‌کند و بالعکس.

راهنمای خرید رم لپ تاپ


2. اسلات‌های DIMM مادربورد

قبل از خرید رم، باید تعداد اسلات‌های DIMM مادربوردتان را هم بررسی کنید. برخی از مادربوردهای میکرو ATX و مینی ITX فقط دو اسلات DIMM دارند. بنابراین، مثلا 4 رم 4 گیگابایتی روی این مادربوردها قابل نصب نیست، چون فقط امکان نصب 2 رم را خواهید داشت. پس مراقب باشید که رمی بیشتر از آنچه مادربوردتان پشتیبانی می‌کند، نخرید.

3. گرماگیر پردازنده

در انتخاب برخی از انواع خاص رم، خنک کننده و گرماگیر پردازنده هم نقش دارند. برخی از خنک کننده‌های پردازنده بزرگ و سنگین هستند و ممکن است برای نصب رم مانع ایجاد کنند. همچنین گاهی‌اوقات با وجود این سیستم‌ها نمی‌توان حافظه‌هایی با گرماگیر بلند را نصب کرد. به همین دلیل پیش از انتخاب رم حتما خنک کننده پردازنده را بررسی کنید.

4. فرم فاکتور

نکته بعدی که باید در راهنمای خرید رم لپ تاپ به آن اشاره کنیم، فرم فاکتور رم است. به طور کلی، دو نوع رم وجود دارد که عبارتند از:

  • DIMM: فرم فاکتور کامپیوتر PC
  • SO-DIMM: فرم فاکتور لپ تاپ

پس دقت داشته باشید که مثلا رم SO-DIMM روی PCقابل نصب نیست و حتما از خرید رمی مناسب با سیستم خودتان اطمینان حاصل کنید.

بیشتر بخوانید: چه لپ تاپی بخرم + معرفی لپ تاپ مناسب مشاغل مختلف


عوامل موثر بر انتخاب رم مناسب

پس از مرور نکات ابتدایی در رابطه با سازگاری رم، در ادامه راهنمای خرید رم لپ تاپ به مرور ویژگی‌های مهم و نکاتی می‌پردازیم که باید برای خرید رم در نظر داشته باشید.

فرکانس رم

هر مادربوردی، فقط برخی از فرکانس‌های رم را قبول می‌کند، مثلا حداکثر DDR3 1600 مگاهرتز. در صورت انتخاب حافظه سریع‌تر، سیستم قادر نیست از تمام پتانسیل رم استفاده کند یا ممکن است رم جدید اصلا قابل استفاده نباشد. به طور کلی، فرکانس بالاتر یعنی سرعت بیشتر؛ اما عوامل دیگری هم در این زمینه نقش دارند.

بیشتر بخوانید: مزایا و معایب لپ تاپ اپل + بررسی ارزش خرید مک بوک‌ها

راهنمای خرید رم لپ تاپ


ولتاژ

برخی از انواع رم، نیاز به ولتاژی بیشتر از سطح استاندارد معمولی دارند. بنابراین مطمئن شوید که مادربورد شما توانایی تامین ولتاژ مورد نیاز را داشته باشد. افزایش ولتاژ معمولا در اورکلاک هم زیاد مشاهده می‌شود. لازم به ذکر است که استفاده از ولتاژ بیش از 1.65 ولت برای رم با پردازنده Core i7 توصیه نمی‌شود، چرا که احتمال آسیب رسیدن به پردازنده وجود دارد.

زمانبندی یا تاخیر

زمانبندی یا تاخیر به فاصله و تاخیر بین اجرای برخی فرمان‌های خاص توسط سیستم حافظه کامپیوتر گفته می‌شود. تنها نکته‌ای که در این زمینه باید بدانید، این است که زمانبندی کمتر بهتر است، چون تاخیر را کاهش و پهنای باند را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: رایزر کارت گرافیک چیست؟ + نگاه ویژه به آن

میزان حافظه مورد نیاز

در این قسمت از راهنمای خرید رم لپ تاپ به یکی از ویژگی‌های مهم رم یعنی ظرفیت آن می‌رسیم. بهتر است بدانید ظرفیت رمی که انتخاب می‌کنید، بستگی به نیاز شما دارد؛ اما حداقل رم 2 گیگابایت برای هر سیستمی و 4 گیگابایت برای سیستم‌های قوی‌تر و حرفه‌ای‌تر توصیه می‌شود. 4 تا 6 گیگابایت رم برای کاربرانی مناسب است که بازی‌های کامپیوتری مدرن اجرا می‌کنند.

با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت رم نسبت به همیشه کمتر شده، هر چقدر رم بیشتری بخرید، عملکرد سیستم شما بهتر خواهد شد.

برای کاربرانی که قصد مونتاژ کردن یک سیستم جدید را دارند، در حال حاضر 8 گیگابایت رم معمولا انتخاب استاندارد است که این رقم برای سیستم‌های گیمینگ، به 16 تا 32 گیگابایت می‌رسد. برای کاربرانی که سیستم مخصوص کارهای سنگین و حرفه‌ای مونتاژ می‌کنند، رم 32 گیگابایت توصیه می‌شود تا برنامه‌ها، سریع‌تر بارگذاری و اجرا شوند. رم دو کاناله هم یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب و تعیین رم مورد نیاز است.

رم 32 بیت یا 64 بیت

سیستم‌های 32 بیتی در مجموع فقط می‌توانند تا 4 گیگابایت رم کامپیوتر را آدرس دهی کنند که این شامل حافظه موجود روی کارت ویدیویی سیستم و حافظه پردازنده نیز می‌شود. اگر قصد دارید از رم 4 گیگابایتی یا بیشتر استفاده کنید، باید برای بهره‌برداری از قابلیت‌های آن، یک سیستم 64 بیتی داشته باشید.

ضمانت نامه

برخی از شرکت‌ها، برای محصولات‌شان گارانتی مادام‌العمر ارائه می‌دهند. طبق بعضی از این ضمانت نامه‌ها می‌توانید ولتاژ رم را افزایش دهید. معمولا وقتی پس از چند سال دوباره از رم استفاده می‌کنید، عملکرد آن مثل قبل خوب و بی‌نقص نخواهد بود؛ بنابراین، بهتر است این محصول را از شرکتی بخرید که فرایند پشتیبانی راحت و بی‌دردسری داشته باشد.

بیشتر بخوانید: بهترین رم کامپیوتر DDR4 برای خرید

راهنمای خرید رم لپ تاپ


قیمت

سال گذشته قیمت رم در سطح جهانی افزایش یافت. همچنین پیش‌بینی می‌شود که تا انتهای امسال‌ نیز قیمت‌ها بیشتر شوند. بنابراین اگر قصد دارید رم سیستم‌تان را ارتقا دهید یا یک لپ تاپ جدید تهیه کنید، بهتر است قبل از اوج گرفتن قیمت‌ها این کار را انجام دهید.

سرعت رم

اگر قصد دارید بدون استفاده از یک کارت گرافیک اختصاصی بازی کنید، در صورت انتخاب رم سریع‌تر، نرخ فریم بسیار بیشتری را تجربه خواهید کرد. اما اگر باید برای پشتیبانی از این سرعت، بودجه بیشتری را به خرید قطعات لازم اختصاص داده‌اید، بهتر است یک کارت گرافیک اختصاصی بخرید که در مجموع تجربه گیمینگ بهتری با آن خواهید داشت.

تعداد نرم‌افزارهایی که از وجود یک رم سریع‌تر با زمانبندی دقیق‌تر بهره زیادی می‌برند نسبتا کم است. چنین شرایطی برای بعضی بازی‌ها و همچنین نرم‌افزارهای فشرده سازی مثل 7-zip و برخی نرم‌افزارهای تولید محتوا خوب است.

رم تک کاناله و رم دو کاناله

یک رم تک کاناله روی یک کانال دیتای 64 بیتی کار می‌کند اما رم 2 کاناله، برای ذخیره داده‌ها از 2 کانال 64 بیتی استفاده می‌کند. این یعنی، کل حافظه عملیاتی که با دو کانال دارید 2×64 = 128 بیت است. به این ترتیب پهنای باند دو برابر می‌شود که نقش زیادی در افزایش سرعت سیستم شما خواهد داشت.


جمع‌بندی

انتخاب رم برای سیستم کار نسبتا ساده‌ای است. میزان رمی که شما می‌خرید بیشتر از هر چیز به بودجه شما بستگی دارد. اگر بودجه محدودی دارید، از رم 8 گیگابایت استفاده کنید؛ اما اگر مشکل تامین بودجه ندارید، می‌توانید رم 16 گیگابایت یا حتی بیشتر بخرید.

یکی از نکاتی که در انتهای راهنمای خرید رم لپ تاپ باید به آن اشاره کنیم این است که ترکیب ماژول‌های رمی که توسط شرکت‌های مختلف تولید شده، می‌تواند منجر به ایجاد مشکلاتی از نظر سازگاری و افت سرعت شود. بعلاوه، اگر از ماژول‌هایی با سرعت کلاک متفاوت استفاده کنید، سرعت پایین‌ترین ماژول برای همه آنها در نظر گرفته می‌شود.

در مجموع، همیشه ظرفیت رم را نسبت به سرعت و تاخیر در اولویت قرار دهید. در صورت امکان، رمی را انتخاب کنید که قابلیت ارتقای آن در آینده وجود داشته باشد و از انتخاب محصولات شرکت‌های مختلف و ترکیب آنها با یکدیگر خودداری کنید.

شما می‌توانید برای خرید و خواندن مقاله‌های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.