• حسین رازانی
    نویسنده: حسین رازانی

مانیتورهای گیمینگ و معمولی هر کدام دارای مزایای خاصی هستند و خریداران باید هنگام خرید، تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی را بدانند؛ مخصوصا گیمرها که یک انتخاب بد می‌تواند تجربیات گیمینگ آنها را به نحو نامطلوبی تحت تأثیر قرار دهد.

هنگام خرید مانیتور اداری ممکن است قابلیت‌های تأثیرگذار بر کیفیت تصویر، حافظه یا زمان واکنش برای شما اهمیت زیادی نداشته باشند. در مقابل، چنین ویژگی‌هایی برای گیمرها نقش مهمی در انتخاب مانیتور گیمینگ دارند. اگر شما هم به دنبال خرید یک مانیتور جدید برای اسمبل آنلاین سیستم جدید خودتان هستید، این مقاله به شما کمک می‌کند تا گزینه مناسب را پیدا کنید.


تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی

گیمر بودن فقط مستلزم آشنایی با ترفندها، مهارت‌های بازی و کدهای تقلب نیست؛ بلکه وجود یکسری قابلیت در یک سیستم گیمینگ کمک می‌کند تا شما نسبت به رقبا بهتر عمل کرده و امتیاز بیشتری کسب کنید. برای تهیه یک سیستم گیمینگ خوب باید تجهیزات مورد استفاده، از جمله مانیتور گیمینگ را با دقت انتخاب کرده و از تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی مطلع باشید. به دلایل مختلف می‌توان اثبات کرد که یک مانیتور معمولی نمی‌تواند نیاز گیمرها را برآورده کند، حتی اگر چندین سال تجربه بازی داشته باشند.

مانیتورهای معمولی و گیمینگ از جهات مختلف با هم تفاوت دارند و همین تفاوت‌ها باعث شده هر مانیتور برای یک کاربرد خاص مناسب باشد. حتی اگر گیمر حرفه‌ای هستید، ممکن است عملکرد شما در صورت استفاده از یک مانیتور معمولی، با حالت استفاده از مانیتور گیمینگ متفاوت باشد. در ادامه مطلب، تمام نکات درباره تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی را با شما به اشتراک می‌گذاریم. این نکات برای انواع مانیتورهای گیمینگ یا معمولی از جمله مانیتور ال جی، مانیتور بنکیو و غیره صدق می‌کنند.


1. هدف و کاربرد کلی

مانیتور و میز کار

قبل از هر چیز، بهتر است بدانید که کاربرد کلی هر دو مانیتور، نمایش تصویر است. حدود پنج یا شش سال پیش، زمانی که هنوز فناوری نمایشگرهای معمولی و نمایشگرهای گیمینگ توسعه پیدا نکرده بود، تفاوت‌های چشمگیری بین این دو نوع مانیتور مشاهده می‌شد. اما حالا مانیتورهای گیمینگ و معمولی هر دو می‌توانند کار یکدیگر را انجام دهند و انتخاب بین این دو بیشتر به نیاز و اولویت‌های شما بستگی دارد؛ چون هر کدام، قابلیت‌های ویژه‌ای دارند که می‌توانند تصمیم شما را تحت تأثیر قرار دهند.


2. سرعت واکنش

اولین تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی این است که مانیتورهای گیمینگ مثل مانیتور گیمینگ Pixio PXC327 در مقایسه با مانیتورهای معمولی، زمان پاسخ سریع‌تر و نرخ نوسازی بالاتری دارند. هنگام اجرای بازی‌هایی مثل کال آف دیوتی، گیمرهای حرفه‌ای متوجه مزایای چنین مانیتوری خواهند شد. قابلیت واکنش بلادرنگ به حرکات دشمن بدون هیچ تأخیری، نقش مهمی در افزایش احتمال برنده شدن گیمرها دارد.


3. رزولوشن

مانیتورهای گیمینگ از نظر گرافیک و باز تولید رنگ‌ها کمی ضعیف‌تر عمل می‌کنند؛ اما در عوض، سرعت بالاتری دارند و تجربه گیمینگ روان‌تری را ایجاد می‌کنند. در واقع، این مانیتورها در اصل برای همین منظور طراحی می‌شوند. نمایشگرهای معمولی به خصوص تلویزیون‌ها (که البته تلویزیون‌ها هم نوعی مانیتور محسوب می‌شوند)، برای تصاویر ایستا رزولوشن بیشتری دارند، اما نمی‌توانند بازی‌های ویدیویی را با نرخ نوسازی 175 هرتز بدون تأخیر نرخ فریم اجرا کنند.


4. اندازه

ابعاد هم جزء تفاوت‌های مانیتورهای گیمینگ و معمولی است. معمولاً مانیتورهای گیمینگ، اولترا واید هستند؛ اما مانیتورهای معمولی ابعاد یکسانی دارند. با وجود برابر بودن نسبت ابعاد کلی، معمولاً بین این مانیتورها تفاوت قیمت وجود دارد که این مسئله ناشی از این واقعیت است که مانیتورهای گیمینگ باید نسبت به مانیتورهای معمولی، از نظر رندر کردن تصاویر در سطح بالاتری قرار داشته باشند.


5. تفاوت کارایی

طراحی مانیتورها

همان‌طور که قبلاً اشاره شد، از نظر کاربرد کلی تفاوت زیادی بین مانیتورهای گیمینگ و معمولی وجود ندارد؛ اما مانیتورهای گیمینگ خوبی مثل مانیتور گیمینگ PX275C Prime و مانیتور گیمینگ PX277 Prime تقریباً همه وظایف یک مانیتور معمولی را پوشش می‌دهند. همچنین این مانیتورها حافظه و زمان واکنش بهتری دارند. بنابراین می‌توانید از یک مانیتور گیمینگ برای انجام کارهای اداری مثل برنامه نویسی و کدنویسی استفاده کنید، اما استفاده از مانیتور اداری برای گیمینگ، کار شما را سخت می‌کند.

بیشتر بخوانید: بهترین مانیتور بازار؛ برای کاربردهای مختلف


6. طراحی

یکی دیگر از تفاوت‌ها بین مانیتور گیمینگ و معمولی، مربوط به جنبه طراحی است. در ساخت مانیتورهای اداری یا معمولی تمرکز زیادی روی طراحی و ظاهر وجود ندارد. اما معمولاً مانیتورهای گیمینگ، زیبا و جذاب‌تر طراحی می‌شوند، چون احتمال اینکه گیمرها محصولاتی با جلوه‌های RGB یا رنگ و تم خاص را انتخاب کنند بیشتر است. همچنین، بین مانیتورهای گیمینگ، طراحی  خمیده بیشتر مشاهده می‌شود؛ مثل مانیتور گیمینگ PXC325 که هم از نظر طراحی و هم از نظر عملکرد و قابلیت‌ها برای گیمینگ مناسب است.


7. پنل

می‌توان گفت که مهم‌ترین تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی مربوط به نوع پنل است. در مانیتورهای گیمینگ از یک پنل IPS استفاده می‌شود که برای گیمینگ بهترین گزینه است. پنل‌های IPS سرعت واکنش بالاتری دارند و در مجموع سریع‌تر هستند. اما مانیتورهای معمولی دارای پنل TN یا VA هستند که حین انجام کار، زمان پاسخ کندتری را از آنها خواهید دید.


8. قیمت

مانیتور گیمینگ جذاب

مانیتورهای گیمینگ نسبت به مانیتورهای معمولی گران‌تر هستند. شاید تفاوت قابلیت‌ها، اندازه و رزولوشن این مانیتورها زیاد نباشد، اما مانیتور گیمینگ گران‌تر است چون برای بازی طراحی شده است. همین برچسب باعث می‌شود که فروشنده‌ها، چنین مانیتورهایی را با قیمتی بالاتر بفروشند.

اما در نهایت، همه چیز بستگی به سلیقه و محدوده بودجه کاربر دارد. ممکن است با یک مانیتور گیمینگ، بهترین تجربه بازی را داشته باشید، اما اگر بودجه محدودی دارید یا نیازی به همه امکانات مانیتورهای گیمینگ ندارید، شاید یک مانیتور معمولی هم نیاز شما را رفع کند. پس مطمئن شوید که گزینه مورد نظر، برای شما و انتظاراتی که در زمینه گیمینگ دارید، بهترین انتخاب باشد.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید مانیتور گیمینگ؛ قهرمان باش!


9. تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی از نظر نرخ نوسازی

نرخ نوسازی نشان دهنده میزان بازسازی تصویر در هر ثانیه است که هر چقدر بیشتر باشد، تصویر روان‌تری در بازی‌های ویدیویی خواهید داشت. گیمرها و اشخاصی که در زمینه تولید و ویرایش ویدیو کار می‌کنند، به دنبال مانیتورهایی با نرخ نوسازی بالا هستند. اگر نرخ نوسازی تصویر یک مانیتور کم باشد، ممکن است تصاویر کاملا روان نباشند. کم بودن نرخ نوسازی در یک بازی پرسرعت و رقابتی باعث ایجاد تأخیر و پارگی تصویر می‌شود.

معمولاً نرخ نوسازی نمایشگرهای معمولی 60 هرتز است که برای انجام بیشتر کارها مثل وبگردی، تولید فایل‌های مختلف، طراحی داکیومنت و غیره کفایت می‌کند. بازی‌های کم مصرف و سبک هم با نرخ نوسازی 60 هرتز قابل اجرا هستند. اما مانیتورهای گیمینگی مثل مانیتور گیمینگ 27 اینچی QHD جی 7 سامسونگ، نرخ نوسازی 240 هرتز دارند.


10. تأخیر ورودی

تأخیر ورودی یعنی فاصله زمانی بین وارد کردن یک فرمان تا نمایش آن روی نمایشگر. عواملی مختلفی بر تأخیر ورودی تأثیرگذار هستند؛ مثل سرعت پردازش کامپیوتر، نوع وسیله ورودی و رزولوشن مانیتور. برای کاهش تأخیر ورودی می‌توانید چند کار انجام دهید. مثل کمتر کردن تنظیمات رزولوشن مانیتور؛ چون در این حالت باید پیکسل‌های کمتری روی صفحه رسم شوند. در نتیجه سیستم می‌تواند ورودی‌های شما را با سرعت بالاتری پردازش کند. افزایش نرخ نوسازی تصویر هم می‌تواند به کاهش تأخیر ورودی کمک کند.


11. سبک طراحی

همان‌طور که قبلاً اشاره شد، ممکن است ظاهر کلی و سبک طراحی مانیتورهای گیمینگ و مانیتورهای معمولی تفاوت زیادی داشته باشد. مانیتورهای گیمینگ زیادی با قابلیت‌هایی مثل تنوع رنگی بالا، نورپردازی زمینه، نمایشگر خمیده، روکش و پنل براق وجود دارند. چنین مانیتورهایی با تم‌ها یا ایده‌هایی خاص طراحی می‌شوند تا بتوانید با خرید دو مانیتور، یک سیستم دو مانیتوره بسیار زیبا داشته باشید. در مقابل، مانیتورهای کاری معمولی ساده هستند و سبک و طراحی خاصی در آنها به کار نمی‌رود. از آنجایی که این مانیتورها برای کارهای جدی‌تر ساخته می‌شوند، ظاهری حرفه‌ای‌تر دارند و به همین دلیل، ارزان‌تر هستند.


12. لوازم جانبی

مانیتور معمولی بنکیو

تفاوت بعدی بین مانیتورهای گیمینگ و معمولی، این است که معمولاً لوازم جانبی سیستم‌های گیمینگ با سیستم‌های معمولی تفاوت دارند. این یعنی برای یک سیستم گیمینگ نیاز به فضای بزرگتری خواهید داشت. همچنین، پی‌سی گیمرها از تجهیزات و امکانات اختصاصی مختلفی استفاده می‌کنند؛ مثل نگهدارنده سی‌پی‌یو، انواع کابل‌های مانیتور، اسپیکر، هدفون، ماوس و کیبورد گیمینگ. از این رو، مانیتورهای گیمینگ طوری طراحی می‌شوند که بار بیشتری را تحمل کرده و همزمان از لوازم جانبی بیشتری پشتیبانی کنند.

بیشتر بخوانید: بهترین مانیتور تا ۱۰ میلیون + راهنمای خرید مانیتور


14. فناوری‌هایG-Sync  و Free-Sync

آخرین تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی مربوط به قابلیت G-Sync/Free-Sync است که در مانیتورهای گیمینگ مشاهده می‌شود، اما در مانیتورهای استاندارد خیر. این قابلیت‌ها، فناوری‌های مخصوص گیمینگی هستند که به نمایشگر سیستم امکان می‌دهند با کارت گرافیک ارتباط برقرار کرده و نرخ نوسازی مانیتور را با نرخ فریم بازی هماهنگ کنند.

با وجود این فناوری، امکان تنظیم پویای نرخ نوسازی مانیتور فراهم می‌شود تا پردازنده‌های مسئول تنظیم نوسازی تصویر مانیتور، هیچ وقت هماهنگی خود را با فریم‌های ویدیویی که توسط کارت گرافیک تولید می‌شوند، از دست ندهند.

این فناوری پارگی تصویر و تأخیری ورودی را کاهش می‌دهد. G-Sync نام فناوری مربوط به شرکت انویدیا و Free-Sync، نسخه AMD همین فناوری است. بسته به اینکه چه کارت گرافیکی دارید، می‌توانید مانیتورهایی مجهز به این قابلیت‌ها را بخرید.


آیا مانیتورهای گیمینگ ارزش خرید دارند؟

تصویر مانیتور گیمینگ

به طور کلی، خرید مانیتورهای گیمینگ برای گیمرها ارزش دارد. نرخ نوسازی بالا، سرعت بالای واکنش و کم بودن تأخیر ورودی می‌توانند تأثیر چشمگیری در بهبود تجربیات کاربری داشته باشند. چنین مانیتورهایی برای بازی‌های رقابتی بسیار مفید هستند چون در این بازی‌ها، حتی زمان چند میلی ثانیه‌ای هم اهمیت زیادی دارد.

با این حال، وجود مانیتور گیمینگ برای داشتن زمانبندی مناسب در بازی‌ها الزامی نیست. بیشتر مانیتورهای گیمینگ می‌توانند همین قابلیت را با هزینه‌ای کمتر در اختیار شما قرار دهند. اما اگر به دنبال خرید مانیتور گیمینگ هستید، لازم است که به این ویژگی‌ها و مشخصات مانیتور دقت کنید:

  • نرخ نوسازی (که مهم‌ترین عامل برای کاهش تأخیر ورودی است)
  • کیفیت نمایشگر
  • اندازه نمایشگر

همچنین لازم به ذکر است که می‌توان از مانیتور گیمینگ برای انجام کارهای مختلف از جمله ویرایش محتوا و مشاهده ویدیو استفاده کرد. اما بیشتر مانیتورهای گیمینگ، دقت رنگ بسیار زیادی ندارند؛ چون هدف اصلی یک نمایشگر گیمینگ این است که به شما برای اجرای سریع بازی‌ها کمک کند.

پس در مجموع بسته به کاربرد مورد نظرتان، باید بین این قابلیت‌ها توازن برقرار کنید. برخی افراد برای انجام وظایف شغلی نیاز به نمایشگرهایی با دقت بالا دارند و برای بعضی دیگر، نمایشگرهای گیمینگ با نرخ نوسازی بالا ضروری است.

بیشتر بخوانید: بهترین مانیتور برای برنامه نویسی


جمع بندی

مانیتورهای گیمینگ از جمله تجهیزات پرطرفدار بین گیمرها هستند. نرخ نوسازی بالا و تأخیر ورودی کم چنین مانیتورهایی، تجربه گیمینگ متفاوتی را برای شما رقم می‌زنند؛ مخصوصا برای اجرای بازی‌های اکشن و عناوین FPS. اما با وجود مزایای مختلف چنین مانیتورهایی، ممکن است یک مانیتور معمولی هم برای کاربرانی با بودجه محدود کافی باشد. معمولاً مانیتورهای معمولی ارزان‌تر هستند بنابراین اگر هزینه ارتقای مانیتور برای شما زیاد است، هیچ الزامی برای خرید یک مانیتور گیمینگ ندارید.

شما می‌توانید برای خرید و خواندن مقاله های بیشتر به فروشگاه مقداد آی تی و مجله مقداد آی تی مراجعه کنید.